Toyota nasadí futuristický bus ve sci-fi městě Woven City

Autonomní elektrickáToyota e-Palette už funguje v dopravě

Autonomní elektrickáToyota e-Palette už funguje v dopravě | foto: Toyota

Toyota vyvinula systém řízení provozu svých autonomních elektrických vozidel e-Palette ve veřejné dopravě. Nasadí ho v připravovaném japonském městě budoucnosti Woven City. Po jeho otestování plánuje spolu s partnery komerční rozšíření v dalších regionech.

Systém řízení provozu vozidel e-Palette se skládá ze systému pro připojení autonomních aut a lidí. Toyota chce nabízet přepravu tam, kde je zrovna potřeba. Výsledkem má být zkrácení čekacích dob v dopravě a zvýšení bezpečnosti a pohodlí cestování.

V rámci systému je možné vysílat e-Palette v případě potřeby a v potřebném množství. Provozní plány lze flexibilně měnit, přičemž vozidla se automaticky odesílají a vracejí podle potřeb v reálném čase.

img-responsive

Autonomní elektrickáToyota e-Palette už funguje v dopravě | foto: Toyota

Detekují abnormality aut a vrací je do depa
Když jsou do služby přidána další vozidla, jsou intervaly upraveny tak, aby byl zajištěn jejich rovnoměrný rozestup. Automaticky jsou také detekovány abnormality vozidla, a pokud k nim dojde, vozidla jsou automaticky vrácena do depa a místo nich vyjedou náhradní, aby byla zajištěna stabilita provozu. V případě nouze lze vozidla zastavit nebo znovu vrátit do provozu. Součástí systému je tzv. vizuální správa, která umožňuje jedné osobě spravovat několik vozidel, což umožňuje nižší počet pracovníků obsluhy.

img-responsive

Autonomní elektrickáToyota e-Palette už funguje v dopravě | foto: Toyota

Toyota už není jen automobilka
Prezident Toyoty Akio Toyoda oznámil v roce 2018 na veletrhu CES záměr přeměnit společnost Toyota na poskytovatele mobility. Symbolem této přeměny je právě autonomní elektromobil e-Palette s automatizovanými jízdními funkcemi, který měl svůj debut na loňském autosalonu v Tokiu.

img-responsive

Autonomní elektrickáToyota e-Palette už funguje v dopravě | foto: Toyota

Poprvé měl být nasazen v autobusové dopravě pro sportovce a související personál v olympijských a paralympijských vesnicích na OH v Tokiu 2020. Hry ale nakonec byly kvůli koronaviru odloženy na příští rok.

Woven City je prototypem města pro testování a vývoj technologií, jako je automatizovaná jízda, mobilita jako služba, osobní mobilita, robotika, inteligentní domy a umělá inteligence. Provoz e-Palette v tomto reálném prostředí, kde žijí lidé, poskytne řadu poznatků, díky nimž bude možné platformu komerčně nasadit.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu