Nejrychlejší kola a strategie GP Francie: Sainz předčí Verstappena, který ujel na tvrdé směsi nejvíc kol

Carlos Sainz s Ferrari F1-75

Carlos Sainz s Ferrari F1-75 | foto: Scuderia Ferrari

PAUL RICARD - NEJRYCHLEJŠÍ KOLA ZÁVODU; Nejrychlejší kolo Velké ceny Francie 2022 předvedl Carlos Sainz s Ferrari v jejím závěru. Vítěze závodu a lídra šampionátu předčil obrovským rozdílem.

Nejlepší pokus španělského jezdce přišel v 51. z celkových 53 okruhů závodu. Verstappenův čas z 30. kola překonal o mohutných 1,71 sekundy, což ovšem bylo dáno podstatně čerstvějšími pneumatikami - jak si můžete všimnout níže, Sainz na rozdíl od většiny ostatních absolvoval jednu zastávku navíc v 42. kole, kdy dostal další novou sadu středně-tvrdých (C3).

Třetí a čtvrtá příčka patřila Mercedesům, které si dojely pro svůj nejlepší letošní výsledek, když Lewis Hamilton dosáhl na stříbro. Oba jezdce od sebe dělilo jen 12 setin sekundy. Na pátém místě z pohledu nejrychlejších kol skončil Sergio Pérez s druhým Red Bullem, šestý Valtteri Bottas - nejlepší ze zbytku pole.

Nejrychlejší kola GP Francie 2022

Nejrychlejší kola GP Francie 2022 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images


Pneumatikové strategie
Verstappen si vystačil s jednozastávkovou strategií středně-tvrdá - tvrdá směs, když se v boxech objevil již v 16. kole - o 2 kola dříve, než doporučovalo Pirelli.

Po havárii Leclerca se na trať dostal safety-car, který výrazně ovlivnil strategie pilotů - většina toho využila k zastávce a přezutí na středně-tvrdou směs. Na té tvrdé ostatně začínala jen trojice jezdců (Bottas, Gasly a Sainz startující z konce roštu). A pouze tři klasifikovaní stavěli dvakrát (Bottas, Sainz a Zhou).

Vítěz závodu ujel na tvrdé směsi 36 kol, nikdo na ní přitom o víkendu neabsolvoval dlouhé jízdy. Měkká (C4) směs se v závodě vůbec neobjevila, byť byla o 0,6 sekundy rychlejší než středně-tvrdá a o 1,5 sekundy rychlejší než tvrdá: její vysoká degradace nezapadala do plánů týmů na jednu zastávku.

Pneumatikové strategie GP Francie 2022

Pneumatikové strategie GP Francie 2022 | zdroj: Pirelli

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu