Hondě už KERS funguje

Brawn, Ross

Brawn, Ross | foto: Honda Racing F1

Příští rok přinese formuli 1 řadu novinek, premiérou bude druhotné využívání energie. Kinetic Energy Recovery Systems umožní shromáždění energie produkované kupříkladu bržděním, motorem, výfuky a její pozdější využití. Podle dostupných informací je nejdále s přípravou KERS japonský tým Honda Racing.

V boxech se o tématu hovoří velmi intenzivně, v továrnách se pracuje ještě intenzivněji. A to je právě příčinou obav, jež některé týmy ventilovaly o víkendu v Turecku při setkání na luxusní jachtě Vijay Mallyi, vlastníka stáje Force India.

Obavy směřují především k tomu, že FIA hodlá vývoji nového systému povolit uzdu natolik, že by mohlo dojít k nekontrolovatelnému nárůstu nákladů potřebných na provoz týmu.

Při této příležitosti vyložil své eso z rukávu šéf Hondy Ross Brawn, jenž potvrdil, že již mají v Brackley za sebou první úspěšný test. „Nejednalo se o hotovou věc, ale vyzkoušeli jsme to a zařízení fungovalo.“

Brawn přiznává, že se systému intenzivně věnují od samého začátku a že jde o nákladnou záležitost. Stáje k problému přistupují různě, některé najímají specialisty, Williams kupříkladu provedl fůzi celé firmy zabývající se dlouhodobě touto problematikou …

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu