Brundle o závodu v Abú Zabí: Festival nehod a nečekané vítězství Kimiho

Brundle - Davidson

Brundle - Davidson | foto: Super Aguri Formula 1

Komentátor SkySports a bývalý závodník Martin Brundle okomentoval průběh včerejší Velkou cenu Abú Zabí ze svého vlastního pohledu.

S přibližujícím se koncem další dobré sezony se rozmohl trend závodů se strategií na jednu zastávku v boxech, kterým dominuje Sebastian Vettel. Abú Zabí zatím nenabídlo příliš zajímavých závodů, tentokrát ale nabídlo festival nehod, safety carem ovlivněný závod, který vyhrál o osm desetin sekundy závodník, od kterého se to vůbec nečekalo.

Lewis Hamilton ztratil závod kvůli problémům z vozem. Do té doby velmi přesvědčivé výkony v ostatních částech závodního víkendu byly pryč v jediný okamžik.

Kimiho Räikkönena to vyšvihlo do vedení. Měl před sebou čistý vzduch a předvedl rychlost svého Lotusu. Zachoval chladnou hlavu, skvěle se vyrovnal se safety cary a ani dorážející Fernando Alonso ho nedokázal v posledních kolech předjet. 

Nepamatuji závod, kdy bych se tak smál při komentování, jako když Kimi řekl do rádia týmu, aby už mu dali pokoj, že ví, co má dělat a jak se starat o pneumatiky. A skutečně to dokázal. (více o Kimiho rádiové komunikaci zde)


Souboj Vettel - Button na konci závodu (foto: Red Bull Racing)

Trochu méně mě potěšilo jeho vystoupení na stupních vítězů. Být tak chladný po skvělém vítězství a první výhře po comebacku si Kimiho fanoušci zasloužili víc. A jeho tým, říkejme jim třeba Team Enstone, si zasloužil mnohem lepší ohlasy po první výhře od roku 2008.

Simulace Ferrari předpovídaly čtvrté až šesté místo pro Alonsa. A on byl znovu ještě lepší. Jeho komentář po závodě byl zajímavý. "Red Bull má nejrychlejší auto, my máme nejlepší tým." Znovu se přiblížil Vettelovi, i když Räikkönenovi vítězství nesebral.

Vettel neměl při startu z boxů co ztratit. Bezhlavě se přeřítil kolem Senny v zatáčce číslo osm, pak se za safety carem málem srazil s Danielem Ricciardem, který zahříval brzdy, zatímco Seb zahříval pneumatiky. 

Srážce se vyhnul, ale srazil polystyrenovou ceduli značící zónu DRS. Kdyby nejel podruhé do boxů, musel by 42 kol vydržet na měkké směsi. Na konci se ale našlo okno pro druhou zastávku a nevíme, jak by bez nové směsi dopadl. Jeho výkon byl opravdu hodný mistra světa.

Pomohlo mu několik nehod a odstoupení. Potvrdilo se, že čtyři auta se na jedno místo prostě nevejdou, což potvdil Nico Hülkenberg a později Romain Grosjean s Markem Webberem. 


Trio nejlepších jezdců po závodě (foto: Red Bull Racing)

Grosjean měl několik těsných soubojů, ten poslední s Pérezem. Rozhodně nemohl o ničem vědět a situaci zabránit. Na konci se rozhodovalo o třetím místě v souboji mezi Buttonem a Vettelem. Byl to špičkový výkon obou závodníků, kdy jeli naplno a velmi těsně bez nehody. 

Oba jezdci Williamsu se dostali na body s dobrými výkony, Pastor Maldonado jel většinu závodu bez KERSu a Senna si dobře poradil s návratem do závodu po kolizi v první zatáčce, stejně jako Paul Di Resta z Force Indie.

Srážka Karthikeyana a Rosberga byla strašidelná. Vůz HRT měl problém se zatáčením a Narain zpomalil přesně v okamžiku, kdy se ho Nico chystal vybrzdit ve zrádném místě okruhu s dvojitou pravou zatáčkou. Ochranné prvky dobře zafungovaly a po špatných zkušenostech z minulosti, kdy se mnoho jezdců zabilo či zranilo, to oba ustáli díky tvrdé práci tvůrců opatření bez újmy.

A čeká nás Austin. Trať vypadá zajímavě, ale bude mít co dělat, aby překonala letošní Velkou cenu Abú Zabí.

Diskuze:

Počet příspěvků: 13 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu