UAZ Hunter to ještě nebalí, ruský nezmar zvítězil nad legislativou

Ještě začátkem roku to vypadalo, že kvůli legislativě UAZ Hunter letos skončí.

Ještě začátkem roku to vypadalo, že kvůli legislativě UAZ Hunter letos skončí. | foto: UAZ

Ještě na začátku letošního roku to vypadalo, že se vedle Land Roveru Defender rozloučíme i s UAZem Hunter, tedy dalším terénním nezmarem, jehož kořeny sahají do hluboké minulosti. Vedení ruské automobilky však tento krok nakonec přehodnotilo, a tak si i navzdory stále přísnějším nárokům na bezpečnost a emise koupíme vůz se základem v typu 469 také příští rok.

Důvodem, proč měl Hunter svou pouť zakončit letos v prosinci, byly stále větší nároky na bezpečnostní výbavu (ABS a airbag řidiče ve standardní výbavě) a nutnost plnit emisní normu Euro 5. Oboje mělo začít platit od 1. ledna příštího roku. Jak se ale často a s oblibou říká, v Rusku je všechno tak trochu jinak.

Proto bylo už v říjnu rozhodnuto, že automobily kategorie M1G, kam spadá i Hunter, budou muset Euro 5 plnit až od 1. ledna roku 2017. Povinnost mít ve výbavě ABS sice zůstala i nadále, podle slov zástupců automobilky však jeho absenci vyřeší na začátek února chystaný facelift, v jehož rámci dojde na kvalitnější palubní desku nebo klimatizaci.

img-responsive

Příští rok čeká ruského nezmara facelift, přidávající nové bezpečnostní i komfortní prvky. | foto: UAZ

A airbag řidiče? Podle předpisů jej povinně musí mít vozy, vybavené systémem automatického přivolání pomoci ERA-GLONASS. UAZ navíc v předpisu našel mezeru, která říká, že pokud má auto nad 2,5 tuny, sedadlo řidiče je 700 mm nad vozovkou a místo automatického volání je přítomno tlačítko alarmu, pak není airbag nutností.

To vše znamená, že Hunter zůstane ve výrobě minimálně ještě příští rok. A to i navzdory padajícímu zájmu zákazníků. Přesto je vysoce pravděpodobné, že rok 2016 bude pro ruského nezmara tím úplně posledním. Pod kapotou nejspíše přežije 2.7litrový benzínový motor o výkonu 128 koní i diesel o objemu 2.2 litru s výkonem 113,5 koní.

Zdroj: autoreview.ru

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu