Lauda: Proč nemáte Mercedes rádi? Proti svým zájmům pomáháme F1 i soupeřům

Lewis Hamilton při posledních předsezónních testech v Barceloně

Lewis Hamilton při posledních předsezónních testech v Barceloně | foto: Daimler AG

Nevýkonný ředitel Mercedesu Niki Lauda nechápe, proč je jeho tým tak často obviňován z toho, že poškozuje Formuli 1. Hájí se tím, že se více než ostatní snaží dělat ústupky, i když na to doplácejí - a to i finančně.

Mercedes je obviňován z toho, že svou dominancí ničí Formuli 1. Jeho nevýkonný ředitel ale tvrdí, že pokroky brzdí šéfové ostatních týmů. Stříbrné šípy, které dodávají své pohonné jednotky také Force Indii, Manoru a Williamsu, v poslední době například souhlasily s uvolněním vývoje v oblasti motorů či se snížením jejich ceny.

"Kvůli nižší ceně, kterou FIA pro motory schválila, budeme dosahovat ztráty. Museli jsme to přijmout, abychom sportu pomohli. Bernie nechce spoléhat na motory automobilek, jenže Mercedes je součástí rodiny F1. A zbytek stále říká: 'Nemáme vás rádi.' Čím to je?" ptá se Lauda.

"Bylo zrušeno omezení vývoje motorů, aby se pomohlo konkurenčním týmům, jako je Honda, stáhnout ztrátu. Souhlasili jsme s něčím jiným, je to však proti našim zájmům," komentuje uvolnění vývoje pohonných jednotek, které měly spět původně kvůli snižování nákladů k postupnému zmražení.

img-responsive

Mercedes podle Nikiho Laudy pomáhá Formuli 1 proti svým zájmům | foto: Daimler AG

Děláme všechno, co můžeme, abychom pomohli. Jdeme proti svým vlastním soutěžním zájmům, protože vnímáme širší souvislosti. Ale všichni ostatní jen brání své vlastní pozice," komentuje nevýkonný ředitel Mercedesu.

Jako příklad uvádí na závěr McLaren, který odmítá sdílet motory Honda s jinými týmy: "Ron Dennis řekl, že jeho smlouva byla exkluzivní. Jeden detail opět všechno smete, takže nedochází k žádnému velkému pokroku."

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu