Stroll se domnívá, že na něj kritici jeho výkonů žárlí

Lance Stroll vidí za kritikou své osoby závist méně úspěšných kolegů

Lance Stroll vidí za kritikou své osoby závist méně úspěšných kolegů | foto: Williams F1 Team

Kanadský mladík, často spojovaný s téměř neomezenými finančními možnostmi svého otce, neprožil zrovna nejlepší vstup do sezóny. V testech asi Williams nepotěšil opakovaným ničením drahé techniky a ani v Austrálii to nebylo nadějné představení.

Protěžovaných synků v F1 jsme zaznamenali několik. Bez dlouhého přemýšlení lze vytáhnout z historie například George Eatona, jemuž papínek, vlastník řetězce obchodních domů, koupil v roce 1970 místo ve stáji BRM. Dalším případem budiž sice nadějný, ale příliš spěšně do vyšších kategorií protlačovaný Riccardo Paletti. Jeho otec měl v Itálii výhradní zastoupení značky Pioneer a díky jeho finančním si tehdy mohl tým Osella dovolit lepší pneu a dokonce Paletti senior slíbil vybudovat testovací dráhu. Bohužel nezkušenost třiadvacetiletého mladíka skončila tragicky po havárii v Grand Prix Kanady 1982.

Paletti však v nižších formulích prokázal svůj talent, což v současnosti kritizovaný Lance Stroll předvedl také: v roce 2014 dobyl titul v italské F4, loni triumfoval v evropském šampionátu Formule 3. Přesto se dost lidí domnívá, že výsledky z těchto kategorií ještě nejsou automatický zárukou úspěchů v F1, navíc se neustále připomíná velice silný finanční vliv jeho otce Lawrence Strolla, což dokonce vedlo v určitých kruzích ke zpochybnění oprávněnosti pobytu osmnáctiletého Lance v F1.

Lance Stroll si však s podobnou kritikou hlavu nedělá a velice rychle odhalil dle vlastního názoru zdroj, odkud tyto řeči přicházejí - stojí za nimi jeho dřívější soupeři z nižších formulí, kterým se nepodařilo do Formule 1 proniknout, případně z ní museli kvůli nedostatku financí odejít.

img-responsive

Lance Stroll ve Formuli 3 | foto: www.fiaf3europe.com

"Mám za to, že tyto řeči šíří lidé, kteří nejsou ve Formuli 1 a nyní hledají výmluvy, proč se tak stalo. Současní piloti F1 v paddocku se navzájem uznávají. Všichni vědí, že vyhrát Formuli 4, Formuli Renault nebo Formuli 3 stojí mnoho úsilí a tvrdé práce. Proto k sobě cítí respekt, což je nutné. Ovšem existuje skupina pilotů, kteří zde nejsou a hledají různá zdůvodnění, proč v F1 chybí. Je to zcela normální. Myslím, že to není potřeba nějak detailně líčit, ale tak to zkrátka je. Vždycky se najdou žárliví lidé a takoví, kteří vás z nízkých pohnutek nemají rádi," sděluje svůj názor Lance Stroll.

Kanaďan se v Kanadě neprezentoval nijak valně - po penalizaci kvůli výměně převodovky startoval z posledního místa, během prvního kola vydělal na zmatcích a kolizi Magnussena s Ericssonem a posunul se na 14. místo. Když musel v 18. kole odstoupit ze závodu kvůli špatné činnosti brzd, nacházel se na 13. pozici.

img-responsive

Lance Stroll si začátek sezóny 2017 zatím za rámeček dát nemůže | foto: Williams F1 Team

"Mám za to, že všichni na startovním roštu, jak piloti tak i lidé pracující v jednotlivých týmech a opravdu o závodění něco vědí, mají přehled o tom, co je zapotřebí, aby se člověk dostal do F1. Je jim jasné, že abyste dostali body nutné pro superlicenci, musíte mít dobré výsledky v různých šampionátech. A piloti jako Sebastian Vettel, Lewis Hamilton nebo Esteban Ocon je také vyhráli. Je to hodně náročné a také je to důvod, proč se navzájem uznáváme - protože spolu závodíme v jedné kategorii," dodává Stroll.

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu