F1 by měla zvážit zavedení nového vyhodnocovacího systému, vyzývá Brawn po Austinu

Start závodu v Austinu

Start závodu v Austinu | foto: Scuderia Ferrari

Sportovní šéf Formule 1 Ross Brawn po penalizaci Maxe Verstappena kvůli kontroverznímu předjetí soupeře v závěru Velké ceny Spojených států věří, že by měl být zaveden nový vyhodnocovací systém. Technické prostředky pro to existují.

Pilot Red Bullu jednoznačně porušil pravidla, když se během předjíždění Kimiho Räikkönena dostal všemi čtyřmi koly za bílou čáru ohraničující trať, otázka vzniká v případě posuzování ostatních incidentů, ke kterým došlo - Verstappen totiž nebyl zdaleka jediný, kdo využil široké vyasfaltované zóny.

Před ním to udělali také Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Carlos Sainz a další. Někdo by mohl namítnout, že nešlo o předjetí soupeře zkrácením dráhy, tito piloti vyjetím mimo vždy získali určitou časovou výhodu - jinak by mimo trať nevyjížděli a neprodlužovali si okruh. Vždy hledají nejrychlejší stopu a snaží se co nejvíce snížit úhel, pod kterým projíždějí zatáčky.

V jiných sportech to nekompromisně trestají, komisařům přitom pomáhají kamery, tlakové destičky, GPS systémy či další prostředky. Podle Brawna nyní nastal čas, aby F1 přijala podobná opatření v rámci spravedlivého a konzistentního posuzování takových přestupků.

"Věřím, že jakmile na této epizodě usedne prach, tak by bylo dobré se na tyto případy znovu podívat se všemi důležitými stranami - s FIA a s týmy," uvádí sportovní šéf F1 po kontroverzi v Austinu, kde byl k údivu diváků na tribunách na poslední chvíli vyměněn jezdec na pódiu.

img-responsive

Je třeba lépe využívat dostupné technologie, myslí si Brawn po událostech v Austinu | foto: Mercedes AMG F1 Team

"V každém sportu se stává technologie stále důležitější, protože rozhodčím umožňuje přijímat rozhodnutí s větší přesností a pohotovostí. Děje se to ve fotbalu, kde byl zaveden videorozhodovací systém v takových ligách, jako je Bundesliga v Německu a Série A v Itálii.

"Ve Formuli 1 už máme výjimečnou videotechnologii, ale myslím, že se musíme podívat na to, jak ji využíváme, abychom zachovali přesnost a konzistenci," dodává Brawn.

K větší konzistenci by také pomohla volba komisařů pro celou sezónu. S rozhodováním pomáhají také zkušení bývalí piloti, kteří za to však nedostávají zaplaceno, protože jde o čestnou roli. Těžko však očekávat, že budou létat po světě na 21 závodů ročně zadarmo. Na každý závod je tak nominován někdo jiný, a byť mezi sebou případy a rozhodnutí sdílejí, přesto bývají incidenty posuzovány různě.

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu