Montezemolo o Alonsovi: "Když nevyhrával, pak s týmem moc nedržel." Španěl hned kontruje

Fernando Alonso v náročných chvílích s Ferrari podle Montezemola moc nedržel, na rozdíl od jiných šampionů, jakými byli například Michael Schumacher či Niki Lauda

Fernando Alonso v náročných chvílích s Ferrari podle Montezemola moc nedržel, na rozdíl od jiných šampionů, jakými byli například Michael Schumacher či Niki Lauda | foto: Scuderia Ferrari

Před devíti lety se Fernando Alonso přidal k Ferrari, s nímž měl tvořit hvězdný tým a vyhrávat tituly. To se žel nepodařilo a bývalý prezident Scuderie Luca di Montezemolo nyní na toto období vzpomíná v oficiálním podcastu Formule 1.

"On byl Alonso, nikoliv Alonso - Ferrari. Když vyhrával, byl spokojený. Pokud nevyhrával, byl to problém týmu, spokojený nebyl. Jinými slovy: byl týmu vzdálenější než Michael [Schumacher] a Niki [Lauda], obzvlášť v náročných chvílích. Být týmu nablízko ve chvílích dobrých je snadné," popisuje Montezemolo svého bývalého jezdce.

Jeho talent nicméně obdivuje: "Pokud jde o výkonnost, pak je Fernando velmi dobrý. Pro mě je na úrovni s Hamiltonem a Vettelem a v závodě je velmi blízko Michaelovi. V závodě je fantastickým jezdcem."

Jak to, že tedy s Ferrari nedosáhl na kýžený titul? "Abych byl upřímný, tak měl smůlu, že byl u Ferrari v době, kdy na tom byl Red Bull stejně nebo velmi blízko tomu, jako Ferrari na počátku třetího tisíciletí," vypočítává Montezemolo.

"Nemám to rád, ale musím to říct - měl smůlu. V roce 2012 prohrál šampionát v Brazílii, kde Sebastian [Vettel] v prvním kolo havaroval s [Brunem] Sennou. Nebo když tým udělal velkou chybu v roce 2010, kdy stačilo dojet na čtvrtém místě, a my jsme o titul přišli v posledním kole," vzpomíná Montezemolo.

"Šampionát [v letech 2010 a 2012] neprohrál kvůli vlastním chybám. Pokud by vyhrál jeden šampionát, tak bychom se dnes bavili o něčem jiném. Hovořili bychom o tom, že Alonso, i když ta mnohá léta neměl nejlepší auto, dokázal šampionát vyhrát. Alonso je velmi silný," popisuje bývalý prezident Ferrari.

Reakce Alonsa na tento podcast na Twitteru sebe nenechala dlouho čekat: "Muselo to mít důvod, proč jsem doposud tento účet nesledoval. Dnes jste mi to znovu připomněli!! Prezident tohle nikdy neřekl. Obzvlášť poté, co jsem pro náš tým získal 80 % bodů. Závodili jsme tvrdě, společně, celým naším srdce a bojovali jsme o šampionát až do posledního závodu."


Podcast s Lucou di Montezemolem si můžete poslechnout zde:

Diskuze:

Počet příspěvků: 29 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu