McLaren je ve ztrátě. Chystá prodej historických pokladů

Carlos Sainz v závodě v Číně

Carlos Sainz v závodě v Číně | foto: McLaren

Zatímco automobilka McLaren zvyšuje prodeje sportovních automobilů a snižuje zadlužení, sportovní divize McLaren Racing loni hospodařila se ztrátou 96 milionů liber.

Agentura AP zveřejnila informaci o hospodaření skupiny McLaren Group. Automobilka skupinu svým hospodařením v roce 2018 dostala téměř do černých čísel. Proti roku 2017 zvýšila prodej sportovních vozů o 45% a snížila celkové zadlužení skupiny na 4,8 milionu liber.

Sportovní část hospodařila s opačným výsledkem. Proti zisku 1 milionu v roce 2017 skončil McLaren Racing v loňském roce ve ztrátě 96 milionů liber.

Na této skutečnosti se výrazně podílelo rozvázání spolupráce s japonskou Hondou a přechod na zákaznické motory Renault. McLaren ztratil sponzorské peníze i tovární motory zdarma. Za francouzské motory musí platit okolo 10 milionů liber ročně.

Ztráty by měly být pokryty investicí Michaela Latifiho, který koupil akcie McLarenu za 200 milionů liber a polovinu již uhradil.

Dále McLaren Racing počítá s prodejem některých svých historických klenotů, mezi které se řadí nejen monoposty F1, ale i sportovní a cestovní vozy.

Diskuze:

Počet příspěvků: 75 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu