V zákulisí se jedná. Na čem se týmy nemohou dohodnout?

Koncept monopostu pro sezónu 2021

Koncept monopostu pro sezónu 2021 | foto: Formula1.com

Příští sezona měla být ve znamení revoluční změny pravidel. Jenže vše bude nejspíš jinak. Řada stájí je totiž chce minimálně o rok odložit. Důvodem je kromě jiného ekonomická recese, která naši společnost v brzké době postihne.

O oddálení začátku letošní sezony už se toho napsalo a namluvilo hodně. Může za to nový typ koronaviru, jehož ohnisko je nyní v Evropě. Momentálně to vypadá, že prvních závodů bychom se mohli dočkat někdy během červa.

 Když to dobře půjde…

Ani tento termín totiž neoplývá přílišnou jistotou. Celý problém se vyvíjí velmi dynamicky a věci se často mění doslova z minuty na minutu. Týmy Formule 1 tento fakt samozřejmě vnímají. Z tohoto pohledu asi nikoho nepřekvapí zvěsti, podle nichž se v zákulisí začalo jednat o posunutí nástupu revolučních pravidel.

Ty mají začít platit od sezony 2021. Řada stájí však má chtít jejich odložení. Důvodů je hned několik. Mezi ty nejpádnější údajně patří obavy o ekonomickou situaci celého světa. Nový koronavirus totiž uvedl ekonomiku takřka celé planety do recese, což se může negativně projevit mimo jiné na sportovním sponzoringu.

img-responsive

Koncept monopostu pro sezónu 2021 | foto: Formula1.com

Zjednodušeně nás čeká šetření firem. Řada lidí přijde o práci, přičemž na seznamu škrtů se nepochybně ocitnou také zmíněné sponzorské aktivity. Z hlediska královny motorsportu jde rovněž o vývoj nových osmnáctipalcových pneumatik. Jeho závěrečná část měla být na programu právě letos, kdy bylo a stále ještě je nové obutí plánováno pro seriál Formule 2. Získané poznatky měly posloužit jako poslední kousek mozaiky s názvem přípravy na sezonu 2021.

Jenže z toho patrně nic nebude. Globální situace se logicky dotýká taktéž F2, takže ani její kalendář momentálně není nikterak závazně stanoven. Pro Pirelli jde o velkou komplikaci.

Jiná je situace ohledně rozpočtového stropu. Ten by měl začít platit v původně plánovaném termínu – tedy za rok. Týmy si od něj slibují snížení nákladů, což se v současné chvíli hodí vzhledem k výše napsanému víc než kdy dřív. Zákulisní informace hovoří o tom, že naprostá většina členů rodiny F1 je pro odklad nových pravidel. Váhat má pouze Ferrari. Další kolo jednání, kde se bude toto téma řešit, má přijít na řadu v nejbližších dnech.

Troufám si říct, že jejich výsledek je zřejmý. Odklad revolučních pravidel je podle všech indicií nevyhnutelný. Nebo snad ne?

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu