Štěpán svede ve Walesu boj o další body

Tomáš Urban, 28. listopadu 2007, 10:46 Google+

Za svým posledním letošním startem, který se uskuteční tentokrát na britských ostrovech, se vydává posádka OMV BIXXOL Rally Teamu CZ. Po úspěšných vystoupeních na rakouské Waldviertel rallye a Irské rallye bude klání na tratích ve Walesu již třetím soutěžním startem za uplynulé čtyři víkendy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vojtěch, Štěpán

Vojtěch, Štěpán | foto: OMV Bixxol Rally team CZ

Sdílejte článek

Na ostrovy odlétá Štěpán Vojtěch spolu se svým navigátorem Michalem Ernstem v pondělí v podvečer. Po absolvování předzávodního programu přijde ostrý start na řadu v pátek v ranních hodinách. „Příliš mnoho toho o Walesu nevím. Sice jsem tam byl jako divák už tuším dvakrát nebo třikrát, ale v závodním autě je to stejně něco jiného, člověk to vnímá naprosto jinak. Uvidíme až na místě,“  přiznává před odletem Štěpán Vojtěch. Na místní šotolinové tratě se ale pilně připravoval již v průběhu podzimu, což nyní vnímá jako velké plus:„V září jsme absolvovali test v Červené Vodě a pak také před 14 dny Waldviertel rallye. To byla výborná průprava. Do auta bychom tak měli usedat s daleko větší jistotou a mít i dobré nastavení auta. Navíc se nám daří v posledních závodech zrychlovat a přidávat i na spolehlivosti.“ 


Na jezdce nečeká na tratích v okolí velšských  měst Swansea a Cardiff nic jednoduchého, čehož si je vědom i   pilot jedné ze tří českých posádek, které se na startu objeví. „Podmínky sice budou opět extrémně těžké, ale  každopádně daleko jednoznačnější než loterie, která se odehrávala v Irsku.“  Na úspěšné podzimní výsledky by posádka se startovním číslem 49 ráda navázala také na rozlučce s letošním ročníkem seriálu mistrovství světa ve Walesu. „Páté místo z Irské rallye bychom brali určitě  i zde. To by nám pak ve výsledku mělo umožnit posunout se v konečném hodnocení PWRC více nahoru,“ poodkrývá Štěpán teamové ambice.


Součástí Britské rallye je i divácká superspeciálka, která zavede posádky do Cardiffu na místní stadion Millenium. Tento unikát, který pojme více než sedmdesát tisíc fanoušků, byl otevřen před osmy lety a slouží převážně k významným sportovním zápasům rugby nebo fotbalu. V sobotu večer pak bude hostit účastníky světové rallye.  „V Irsku  byla divácká erzeta dokonale zorganizovaná, byl to zážitek. Necháme se překvapit jaké to bude ve Walesu, kde má  již svou  tradici. Nicméně na  superspeciálce nejde rallye vyhrát, pouze ztratit, je velmi jednoduché udělat chybu,“  vyjadřuje svůj názor k těmto diváckým vložkám Štěpán.


Britská rallye nabídne také souboj o celkový titul v šampionátu produkčních vozů. Dosavadní lídr Japonec Arai ve Walesu nestartuje a bude tak s napětím očekávat, zda se mu náskok na druhého v pořadí Argentince Pozza, který čítá prozatím devět bodu, podaří udržet i po skončení závodu. „Tím, že nebude na trati, tak by mohl mít Pozzo cestu k  titulu zdánlivě jednodušší. V samotném závodě bude chtít ale vyhrát  spousta dalších jezdců. Výhodu budou mít určitě ti místní. Na druhou stranu je to uklouzaná šotolina, která svědčí více jezdcům, nejen těm domácím,“ přemítá k možným aspirantům na přední umístění pilot OMV BIXXOL Rally Teamu CZ.
 
Tradiční program, který s sebou mistrovství světa přináší, čítá pro účastníky úterní a středeční tréninkové jízdy následované předzávodním shakedownem.Ten se jede ve čtvrtek v dopoledních hodinách poblíž města Swansea, a to na stejné trati jako v loňském roce. V tomto dvousettisícovém přístavním městě je po dobu soutěže umístěna i servisní zóna odkud se teamy vydají na celkem 17 rychlostních zkoušek. Na slavnostní zahájení se pak posádky v předvečer startu přesunou ze Swansea do šedesát kilometrů vzdálené velšské metropole Cardiffu, která bude o tři dny později rovněž místem korunovace šampionů pro letošní rok.

Tisková zpráva: www.vojtech.org

Vytisknout

Diskuze: Štěpán svede ve Walesu boj o další body

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Gronholm, Marcus

Ford BP a Rally Great Britain

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud