Sláva vítězům, čest poraženým

Tomáš Urban, 6. prosince 2007, 14:30 Google+

Právě ukončená sezóna roku 2007 měla nádherné vyvrcholení. O titulu mezi značkami bylo již před posledním závodem rozhodnuto, ale mezi jezdci se bojovalo do poslední rychlostní zkoušky. Hlavními účastníky Sebastien Loeb a Marcus Gronholm

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loeb, Sébastien

Loeb, Sébastien | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Podívejme se, jak vypadalo vyvrcholení boje o titul mistra světa v rally pro rok 2007. Na Rally Japan měl Marcus Gronholm náskok na druhého Francouze Loeba čtyři body. Jezdecká chyba znamenala havárii, poškození rámu soutěžního vozu a odstoupení. O chvíli později havaroval i Loeb. Ten sice ještě nastoupil do superrally. Ani toto nemělo dlouhého trvání a C4 se ztratil olej z motoru. Takže situace zhoustla.

Na Rally Ireland se sešla obrovská konkurence. Čekalo se  nevyzpytatelné počasí a ještě k tomu zima. Podnik se konal na asfaltu na který, se díky podzimnímu počasí vytahalo bláto a nečistoty, do toho občas zapršelo. Bohužel paní Štěstěna se od Gronholma odvrátila zády. Na RZ 4 byl Marcus trošičku delší na brzdy a po uklouzaném asfaltě ztratil přilnavost a zle poničil svůj Focus WRC 07 o zeď. Znamenalo to další odstoupení. Z toho těžil konkurent v boji o titul Loeb, který si uvědomil, že tuto rally musí vyhrát. A také tak učinil, když mu záda kryl týmový kolega Sordo.

Do Rally Great Britain byl rozdíl mezi Francouzem a Finem šest bodů. Další počty už jsou více než jasné. Právě Marcus se nechal slyšet, že rozhodlo už Irsko, jelikož Loeb chyby nedělá a lepší než šestou pozici v Anglii si dokáže pohlídat. Fin se ale mohl spolehnout na podporu všech jezdců s Fordy (Latvala, Hirvonen, H. Solberg, Wilson, Mikkelsen), že se budou snažit držet Loeba za sebou. V naprosto šíleném počasí, lijáku, větru, tmě a mlze na chvíli vysvitla naděje, že Loeb udělá chybu. Jelikož mu chvílemi přestávala svítit světla na večerních RZ. Od počátku vedl Hirvonen s Fordem, Marcus držel druhou pozici Loeb třetí. Rally Great Britiain vyhrál Hirvonen, jeho čtvrté vítězství. Ač se Gronholm snažil sebevíc, Francouz si třetí pozici podržel a stal se díky tomu Mistrem světa v rally 2007.

A co na to samotní jezdci? „Na konci poslední zkoušky jsme byli oba hodně dojatí. Ukončit kariéru v takovémhle týmu je báječné. Dva roky jsem si to užíval u Fordu bez téměř jakéhokoli problému. Navíc jsem měl báječný vůz,“ říká Marcus Grönholm, letošní vicemistr. „Samozřejmě jsem zklamaný, že jsem nezískal titul. Ale již před startem této soutěže bylo jasné, že to bude velmi těžké.“ Dále dodává „Byl to neuvěřitelně drsný víkend. Jet najednou v mlze, dešti a tmě bylo tak těžké, že jsem jako čerstvý důchodce rád, že už v takovýchto podmínkách nebudu muset jezdit! Dělal jsem vše co jsem mohl, ale titul jsem neztratil zde. Ten jsem ztratil po své havárii v Irsku.“ říká velmi zklamaně Marcus Gronholm.

Loeb to komentuje takto: „Je to fantastické a jsme oba velmi šťastní. V těchto podmínkách, které panovaly v Anglii. Je to pro nás obrovský úspěch,“ Další reakce nenechala dlouho čekat: „Je to pro mne speciální vítězství. Je pro mne rozhodně lepší vyhrát o čtyři body na posledním podniku, než mít náskok čtyřicet bodů,“ dále se Loeb trošku ponořil do historie: „Čtvrtým titulem v řadě jsme de dostali do společnosti velkých osobností rally, čehož si nadmíru vážíme. Tento čtvrtý titul byl pro nás asi nejtěžší ze všech,“ bilancuje Loeb.

Co bude dělat Marcus Gronholm v příští sezóně? „S Malcolmem jsme mluvili o tom, že bych se příští rok na několik závodů vrátil. Není to ale otázka pro tento okamžik. Spíš je to o tom, že bych měl do toho chuť, než že by to bylo reálné. Všechno je to o jednání, možná zůstanu u Fordu v jiné funkci. Ještě není o ničem rozhodnuto,“

Takže se nechme překvapit, co nastane. Jedno je jisté, celý seriál závodů Gronholm určitě nepojede. Loebovi tak ubyl velký soupeř, ale minimálně další tři rostou. Hirvonen a Latvala. Třetím vzadu je Henning Solberg. Necháme se překvapit.

Vytisknout

Diskuze: Sláva vítězům, čest poraženým

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Pospíšil, Petr

Petr Pospíšil: Rally je velký adrenalin

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud