Švédská rally: Ohlédnutí za 2. etapou

Jan Němec, 10. února 2008, 00:34 Google+

Druhá etapa sněhových radovánek ve Švédsku nabídla fanouškům jeden zajímavý moment vedle druhého. I když slovo "sněhových" by se hodilo dát spíše do uvozovek.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally sweden

rally sweden | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Sníh se nachází v hojné míře v okolí trati, ale přímo na cestách už je ho poměrně málo. Občas to skutečně vypadá spíše jako šotolinová rally.

Hned na první RZ dne se o "zábavu" postaral Khalid Al-Qassimi, který (zřejmě po pozdě přečtené zatáčce) nedobrzdil a ustlal svému Focusu WRC ve sněhu. Vůz byl prakticky nepoškozený, ale trvalo několik minut, než se ho divákům podařilo vytlačit zpět na trať. Od té chvíle se začal Al-Qassimi potýkat s problémy a přehříval se mu motor. Nechybělo mnoho a také by srazil u trati stojící kameru. Celý den se pak už jen propadal. Jako "blesk z čistého nebe" pak dokázal na RZ 14 udělat rekord v nejdelším skoku a ukončil den na 33. pozici.

Do problémů se dostal i Henning Solberg, který nejprve píchl kolo a posunul se tak na čtvrté místo za Giggi Galliho. Pak za to "začal tahat" a v jedné zatáčce na RZ 11 to přehnal. Auto se ve smyku přetočilo více než si Henning představoval a bokem narazilo do kamenné zídky. Tím pro norského sympaťáka závodění skončilo.

Sebastien Loeb jel s obrovskou ztrátou spíše pro formu a možná také kvůli bodům do poháru konstruktérů. V RZ 9 zajel nejrychlejší čas a možná by i nadále jezdil velmi rychle. Kvůli potížím ale nakonec v RZ 11 odstoupil ze soutěže.

Daniel Sordo s Citroenem C4 WRC naskočil do soutěže "jakoby nic" a nehleděl na pětiminutovou penalizaci. Zajížděl jeden pěkný čas za druhým a v RZ 11 (také kvůli problémům ostatních) se dostal až na bodovanou osmou pozici.

Za zajímavý lze také považovat výkon "juniora" Andease Mikkelsena, který dokázal v RZ 9 zajet 3. nejrychlejší čas ze všech. V celkovém pořadí mu patří pěkná šestá příčka. Dobře zatím jede také Matthew Wilson. Vypadá to, že seznámení s novým spolujezdcem proběhlo hladce.

Časové rozdíly mezi nejrychlejšími se v průběhu dne nijak výrazně neměnily, spíše se rovnoměrně zvětšovaly. Po druhém dni tak vede Jarri-Matti Latvala následovaný svým týmovým kolegou Mikko Hirvonenem. Dle zkušeností z minulých let i podle vlastních slov Hirvonena to vypadá, že nebude muset Jarri-Matti "pustit" svoje vítězství kvůli týmové strategii. I když to může vypadat, že jedou oba v klidu a bez potíží, není to tak úplně pravda. Latvalova cesta za vítězstvím mohla dnes skončit na RZ 13, kde se jeho Focus rozklouzal a tak tak ho udržel na silnici.

Nejrychlejší Subaru ve Švédsku řídí Petter Solberg, který má nyní před sebou i za sebou dostatečné odstupy od ostatních, takže může jet na jistotu pro další mistrovské body. Uvidíme, zda se zítra s takovou jistotou spokojí.

RZ 10 byla velmi vyrovnaná a 7 nejlepších se vešlo do rozpětí 11 sekund. RZ 12 byla zrušena a poslední dvě RZ dneška se dojely bez větších dramat.

Pro tým Suzuki je soutěž zatím rozjetá poměrně dobře, i když pokračuje pouze vůz Toniho Gardemeistera. V průběžném pořadí mu zatím patří bodovaná osmá pozice.

V mistrovství produkčních vozů (PCWRC) zatím dominuje Juho Hänninen. Na třetím místě v této kategorii pak jede Martin Prokop. Na Hänninena ztrácí něco přes dvě minuty. Bude se ale zřejmě muset poprat o pódium s Patrikem Sandellem, který jede jen několik sekund za ním.

Ve Švédsku máme ještě jedno "želízko" a to Josefa Semeráda. Ten se po havárii na RZ 1 dostal na úplný chvost výsledkové listiny. Od té doby ale zajíždí poměrně rychlé časy a škrábe se nahoru. Momentálně mu patří 44. místo.

Zítřek slibuje zajímavé boje na konci bodované osmičky i v kategorii PCWRC. První zítřejší RZ startuje po osmé hodině ranní.

Výsledky po 2.etapě najdete zde

Vytisknout

Diskuze: Švédská rally: Ohlédnutí za 2. etapou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

rally sweden

Gardemeister soptil vzteky

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud