Neste Oil Rally Finland: Preview

Tomáš Urban, 29. července 2008, 11:00 Google+

Po přestávce začínáme opět závodit. Celý kolotoč mistrovství světa se přesunul do Finska. Soutěž začíná v pátek 31. července.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Finland (FIN)

Rally Finland (FIN) | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Tato kultovní soutěž začne již ve čtvrtek shakedownem. Soutěž je součástí JRC a PCWRC. Povrchem je tradiční rovná šotolina, charakteristická rychlými a vysokými skoky.

Místopis

Soutěž má centrum ve městě Jyväskylä. Ve středu Finska, 270 km od Helsinek. Město má zhruba 85 tis. obyvatel. Zajímavostí je, že bylo postaveno na " zelené louce " carem Mikulášem I. 22. března 1837.

Celé Finsko pak má 5,25 mil. obyvatel. Zajímavostí je, že tento stát má dva úřední jazyky, finštinu a švédštinu. Měnou je samozřejmě Euro. Finsko má v čele prezidentku Tarju Halonen. Tato severská země má plno přírodních krás, zajímavostí je také třeba průměrná teplota v Jyväskylä, v únoru je to -8,7 a v červenci +16,1. Celé Finsko je poseto jezery, proto má rally přezdívku jako Rally tisíce jezer.

Trať

Soutěžící mají tradičně ve čtvrtek na programu shakedown. Ten se uskuteční v Laajavuori. Vychází ze stejného vloni. Trať shakedownu měří 3,76 km a je 6 km od servisního parku.

V pátek soutěž začíná RZ 1 Killeri, která je totožná s loňskou super RZ. Celý páteční program obsahuje 10 RZ, v první sekci tři RZ dvakrát ve druhé tři další RZ zakončené opět super RZ Killeri.
Nejdelší zkouška etapy má 22 km a je v pořadí desátá. Etapa měří 131,7 ostrých kilometrů.

Sobotní etapa má opět deset zkoušek. Některé úseky se jedou dvakrát. Opět stejné jako loni. Nejdelší RZ má 20 km. Celkem má etapa 168,25 ostrých kilometrů.

V neděli jsou na programu tři zkoušky, z nichž hned ta první je nejdelší a má 23 km. etapa má čtyřicet ostrých kilometrů.

Česká účast

Do boje zasáhne opět Martin Prokop. Pojede se svým Citroenem C2 S1600 pro body do tabulky JRC. Doufejme, že se mu tentokrát už vyhnou technické i jiné problémy a že doveze svůj vůz do cíle, pokud možno na nejvyšším stupínku v kategorii JRC.

Favorité

Favoritů na Finsko je opět celá řada. Zejména domácí jezdci v čele s Hirvonenem a Latvalou. Zahanbit se určitě nenechá Solberg s novým Subaru. Velmi dobře jel loni i Atkinson a další téměř domácí Ostberg a Aava. Loeb také nebude chtít nechat nic náhodě. Popravdě řečeno, jako vítěze tipuji někoho z továrních Fordů.

JRC

O našem Martinovi Prokopovi už byla řeč. Nechybí rychlý Polák Kosciuzsko a Němec Burkart. Rychlý bude taky šotolinový specialista Mölder ale i domácí Pinomäki. Ogier tentokrát jede s vozem C2 R2, ale mimo JRC.

PWRC

Určitě se zde sejde celá špička v čele s domácími jezdci Ketoomou, Teiskonenem. Nechybí ani Aigner a Nutahara. Bude to velmi zajímavá podívaná.

Časový harmonogram najdete ZDE.
Seznam přihlášených posádek je ZDE.

Pravidelné zpravodajství Vám budeme přinášet. Přímo ve Finsku je náš redaktor.
Vytisknout

Diskuze: Neste Oil Rally Finland: Preview

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Andersson, Per Gunar - Andersson, Jonas

Suzuki testuje nový vůz

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud