Světová premiéra prototypu Škoda Fabia S2000

Marek Šteigr, 13. srpna 2008, 14:58 Google+

Více než rok pracuje tým Škoda Motorsport na nástupkyni soutěžácké zbraně, která by navázala na úspěchy mladoboleslavského týmu v nedávné minulosti.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Motorsport

Škoda Motorsport | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Při Rally Bohemia byla Škoda Fabia Super 2000 vystavena v prostorách startu a cíle, na zlínské Barum rally se objeví v roli předjezdce, když za volant usedne Jan Kopecký. Informaci oficiálně potvrdil na úterní tiskové konferenci v Praze Jaroslav Černý, tiskový mluvčí Škoda Auto, a.s. Někdo z fanoušků může smutnit, že neuvidí Jana Kopeckého v duelu s elitou seriálu IRC, na druhou stranu to signalizuje, že předpoklad homologace nového speciálu k 1. lednu 2009 je reálný.

Celý projekt Fabie Super 2000 odstartovalo vystavení studie na ženevském autosalónu 2007. Následně byl zahájen vývoj konceptu a jednotlivých komponentů. Ten byl ukončen na přelomu roku, což odstartovalo montáž prototypu a od února i první testovací zkoušky.

„Škoda Motorsport při vývoji úzce spolupracuje s oddělením technického vývoje Škoda Auto. V oblasti technických konzultací je významným partnerem italská firma Sportech. Svůj díl práce na voze odvedla i zlínská firma AV Engineering. Motor vyvíjíme společně s francouzskou firmou Oreca. Dodavatelem elektroniky je firma Magneti Marelli. Převodovka a celý systém transmisí pochází od firmy X-Trac. Pokračujeme také ve spolupráci s výrobcem tlumičů značky Reiger. Dalšími partnery jsou ještě firmy Heggemann, Pankl či Brembo,“ uvedl vedoucí oddělení Škoda Motorsport Michal Hrabánek.

Do současnosti je vyrobena trojice prototypů vozu Škoda Fabia Super 2000. Za volantem asfaltové specifikace strávil většinu „ostrých“ kilometrů především Jan Kopecký, jehož doplňoval Raimund Baumschlager. „V podvozku není zásadní rozdíl proti technice WRC, ale motor má pouze třetinový krouťák, což je znát. Je potřeba neustále držet otáčky na použitelnou mez, jinak budete hodně ztrácet. Naopak do brzd lze díky menší hmotnosti dvoutisícovky jít dokonce o něco později,“ říká špičkový český pilot. Naopak na šotolině „učil“ vůz jezdit zkušený finský multišampion Sebastian Lindholm. Kokpit a kvality mladoboleslavského speciálu však v květnu na rakouských silnicích poznával i dvojnásobný světový šampión Španěl Carlos Sainz.

V současné době podstupuje Škoda Fabia Super 2000 plejádu testů zaměřených na zdokonalení a ověření spolehlivosti mechanicky namáhaných dílů jako jsou motor, převodovka, transmise či závěsy kol. Poté se rozběhne jejich výroba pro potřeby homologace vozu, která začne již v průběhu listopadu.

Technická data vozu Škoda Fabia Super 2000:

Motor a převodové ústrojí
zážehový atmosférický čtyřválec uložený vpředu napříč (jako základ pro vývoj byl použit motor 2,0 FSI 110 kW montovaný do vozu Škoda Octavia), zdvihový objem 1998 ccm, 4 ventily na válec, hliníkový blok a hlava válců, výkon a točivý moment výrobce neuvádí, spojka AP Racing – 184 milimetrů, pohon všech kol, šestistupňová sekvenční převodovka X-Trac, tři pasivní diferenciály

Tlumiče
Reiger Racing Suspension System

Brzdy
Brembo, kotouče o průměru 355 mm vpředu a 300 mm vzadu (asfalt), 300 mm vpředu i vzadu (šotolina)

Kola
disky OZ osazené pneumatikami BF Goodrich o rozměrech 18´´ (asfalt) a 15´´ (šotolina)

Rozměry a hmotnosti
délka 3992 mm, šířka 1798 mm, rozvor 2486 mm, hmotnost 1150 kg (asfalt), 1200 kg (šotolina)



Tisková zpráva Barum rally Zlín

Ilustrační foto/ Martin Trdla

Vytisknout

Diskuze: Světová premiéra prototypu Škoda Fabia S2000

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Urban, Jakub - Švec, Jiří

Jedeme do Prachatic

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud