Preview: Rally du Valais

iM2, 22. října 2008, 21:30 Google+

O nadcházejícím víkendu se uskuteční rally ve Švýcarsku. Je to předposlední závod šampionátu IRC, pro mnoho jezdců je však již posledním, protože hodně posádek již ohlásilo, že do na poslední závod do Číny nepojedou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
barum rally zlín

barum rally zlín | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Místopis
Tratě rychlostních zkoušek se skládají z mnoha povrchů, takže rozhodně nebude jednoduchá volba pneumatik. Valais se nachází na jihu Švýcarska. Hlavním městem této oblasti je Sion. Mluví se zde francouzsky, ale i německy. Tímto místem protéká také řeka Rhôna. Je to hodně kopcovitá oblast, která náleží do pohoří Alpy, když hodně z místních vrcholků hor (často i ledovcových) přesahuje 4000 m. V tomto regionu se nachází světoznámá a lyžaři hojně využívaná hora Matterhorn.

Historie
První ročník Rally du Valais se datuje již do roku 1960. Do Evropského šampionátu byla Švýcarská rally poprvé zařazena v roce 1980. Po tratích rally se proháněly nejrůznější speciály, ovšem v roce 1985 nastal útlum. Švýcarská vláda se rozhodla zakázat všechny motoristické aktivity na území země, což pochopitelně znamenalo konec i pro Rally du Valais. Zpět na mezinárodní úroveň se rally dostala až v roce 1994, kdy byla zařazena jak do Evropského šampionátu, tak i do MS. Od roku 2007 se zde jezdí v rámci šampionátu IRC. Vloni zde slavil double Peugeot, čímž si zajistil Peugeot zisk titulu mezi značkami a posádka Enrique Garcia Ojeda/Jordi Barrabés titul mezi jezdci.

Favorité
Odhadnout favority pro tuto specifickou rally je hodně těžké. Poslední asfaltovou soutěž vyhrál Basso, což jen potvrdilo zlepšující se formu Abarthu. Na druhou stranu se jelo na jeho domácí půdě, tedy v Itálii. Z Peugeotu by mohli na vítězství pomýšlet obě posádky Kronosu, které letos ukázaly, že to na asfaltu umí již několikrát, například i na Barumce.
Vytisknout

Diskuze: Preview: Rally du Valais

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

barum rally zlín

Abarth na Du Valais (IRC) v plné sestavě

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud