Kahle je připraven na Dakar

Karel Porsch, 27. listopadu 2009, 14:59 Google+

Slavný Dakar je na spadnutí a jednotlivé týmy už postupně balí k odjezdu do francouzského přístavu Le Havre, odkud popluje jejich technika lodí do Argentiny. Mezi těmi, kdo už mají namířeno směr jižní Amerika, je i šestinásobný mistr Německa v klasických rally, Matthias Kahle. Ten není mezi dakarskými dobrodruhy žádným nováčkem, první start si na slavném maratonu vyzkoušel už před čtyřmi lety.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Dakar

Rally Dakar | foto: fastspeedrallyraid.com

Sdílejte článek

Kahle rozhodně nemá v plánu být na Dakaru jen do počtu. Špičkovou buggy od holandské firmy Fast&Speed ladí mechanici v dílnách jeho motorsportu už déle jak půl roku a v rámci testů si tým na konci přípravy střihl start na Silk Way Rally, kde Kahle se spolujezdcem Thomasem Schünemannem vybojovali vítězství ve třídě a jedenácté místo v celkovém pořadí.

Kahleho dakarské náčiní pohání vzadu uložený motor Honda VTEC s objemem 3900 ccm a výkonem 285 koní. Vůz je osazen šestistupňovou převodovkou Fortin a podvozkem od Riegera. Necelých pět metrů dlouhá a dva metry široká karoserie buggy, nesoucí označení Evo III, byla vyrobena z aramidových vláken tak, aby její hmotnost byla co nejnižší. Výsledkem snahy je 1300 kg celkové hmotnosti.

Holandská firma Fast&Speed, založená bývalým závodníkem autocrossu Johnnym Hakvoortem, má s přípravou podobných strojů bohaté zkušenosti. Její roční produkce vozů kategorie buggy se podle zveřejněných informací pohybuje kolem padesáti kusů, z nichž většina je určena pro závody v autocrossu a je poháněna motory Porsche. Pro zajímavost je třeba dodat, že z dílen Fast&Speed pochází mimojiné i autocrossové náčiní pro závod Race of Champions. Na základě exkluzivní smlouvy je holandský výrobce dodává už od roku 1998.

Posádka Kahle – Schünemann ale nebude jedinou, která pod hlavičkou HS Rallye Teamu odstartuje. Do Argentiny s německým šampionem cestují i Christina Meier na motocyklu Yamaha a posádka Behringer – Kupper – Schadl v kamionu MAN.

Závěrem dodejme, že v klasických rally se letos bývalý pilot Fabie WRC ukázal jen vyjímečně, a to na ojedinělých startech s Porsche 911 GT3 na domácí Sachsen rally a na Kanárských ostrovech. Bylo z toho páté, respektive osmé místo v absoutním pořadí.

foto: fastspeedrallyraid.com

Vytisknout

Diskuze: Kahle je připraven na Dakar

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Hirvonen, Mikko

Wilson: Hirvonen bude rychlejší

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud