Základní kontrola vašeho vozu. Na co nezapomenout?

RallyZone.cz, 14. srpna 2015, 20:27 Google+

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Máte auto? Nemusíte s ním nutně jezdit rallye, jelikož dnes jsou automobily hlavně praktickými pomocníky v mnoha směrech našeho života. Stejně jako zkušení jezdci, i my od svých automobilů vždy požadujeme spolehlivost. S tím souvisí i nutnost pravidelné základní údržby vozu. Podívejme se proto, na co nezapomínat. Nebudeme se však soustředit na základy spojené se stavem provozních kapalin a podobných věcí. Zaměříme se hlavně na to, co má vliv na přímou bezpečnost.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally český krumlov

rally český krumlov | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Důležitý je stav našich pneumatik

Právě ty jsou tím jediným, co je během naší jízdy v kontaktu s asfaltovou silnicí, nebo jakýmkoliv jiným podkladem. Měli bychom tedy pravidelně kontrolovat nejenom hloubku jejich dezénu, ale také jejich stav, stejně jako to, zda se nesjíždějí. Pokud zaznamenáme problém, je dobré investovat do nových. Dnes na trhu bez potíží najdeme i levné pneumatiky, které nás svou kvalitou zcela určitě nadchnou. Co jistě připomínat nemusíme, to je nutnost zaměřit se jak na varianty určené na léto, tak i na varianty na zimu.

Poslouchejte během vaší jízdy

Pokud je problém, který je také velmi častý, je to rozhodně špatné ložisko v jednom z vašich kol. Případnou komplikaci poznáte velmi snadno – kolo vydává během jízdy nestandardní zvuk. Není nic jednoduššího, než si vše ověřit na heveru. Stačí auto zvednout, ručně zatočit kolem a i vám může být během chvíle jasné, že nová ložiska budou nezbytností. Ani toto nedoporučujeme podceňovat. Proč? Jelikož případné vysypání nebo zadření toho stávajícího není ve vysokých rychlostech nic příjemného. Zvláště, pokud nepatříte mezi zkušené řidiče, kteří by zvládli na danou situaci zareagovat.

Kontrola motoru je základ

Srdcem každého automobilu je zcela jistě motor. Zde je dobré zaměřit se také na jakýkoliv nestandardní zvuk, stejně jako je dobré zaměřit se na jakékoliv nestandardní úniky třeba oleje, nebo nafty či benzinu. Pokud je v tomto ohledu vše v pořádku, stačí pouze jediná údržba. Prioritou by mělo být motor nezadřít. S tím souvisí nejenom pravidelná kontrola stavu oleje, ale i jeho výměna. Nabízíme motorové oleje i jiné autodoplňky, které patří mezi špičku na našem trhu. Konkrétní typ, který je určený pro vaše auto, zjistíte třeba v servisní knížce. Mezi ty nejvyužívanější dnes patří:

  • 5W-40
  • 10W-40
  • 15W-40

Jak na další kontrolu? Nechte si poradit

Teoretické základy sice může znát každý, ale s těmi praktickými už to může být problém. Pokud se necítíte na to, abyste vůz zkontrolovali sami, můžete ho svěřit do péče odborného servisu. Druhou cestou může být doporučená autoškola. Součástí jejich kurzů jsou také technické hodiny, které jsou zaměřeny nejenom na teorii, ale právě i praxi. Ta se vám může hodit nejenom při kontrole jako takové, ale může se vám hodit i ve chvíli, kdy bude třeba vyřešit problém na vašich cestách.

Vytisknout

Diskuze: Základní kontrola vašeho vozu. Na co nezapomenout?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Pačejov (CZE)

EPLcond Rally Agropa Pačejov ve fotografiích Tomáš Urbana

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud