Jindřiška Žáková: "Rally jsem dříve vůbec nesledovala.,"

Tomáš Urban, 20. února 2014, 20:32 Google+

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR: Již dvě sezóny v rally, má za sebou, sympatická mladá spolujezdkyně. Byla nám zafandit na letošní Stopě Valašské zimy a mě napadlo s ní udělat rozhovor.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Žáková, Jindřiška

Žáková, Jindřiška | foto: Archiv jezdce

Sdílejte článek

Hledal jsem dlouho jak rozhovor začít a nechtěl jsem začít otázkou jak se dostala Jindra k rally, ale při pohledu do databáze mě napadla hned první otázka.

Jak se tak dívám do databáze, první rally a hned havárie a nebyla v roce 2012 jediná.
J.Ž.: Je pravda, že to nebyl zrovna nejlepší vstup do rally. Rozhodně jsem si představovala, že můj první závod skončí až na cílové rampě. Bohužel odstoupení přišlo dříve, než bychom si přáli a hned po několika kilometrech jsme byli nuceni opustit výsledkové listiny.

Rally Vrchovina 2012

Co se na Rally Vrchovina 2012 přihodilo?

Zapříčinil to čelní náraz do stromu, kterého se v tom samém místě nevyvarovali i další jezdci. Z tak brzkého odstoupení jsem byla samozřejmě zklamaná, protože jsem si svůj první závod užívala. Těšila mě jen skutečnost, že o čtrnáct dní později bude další rally na řadě a to Rally Lužické Hory, kterou jsem měla také absolvovat.

To nebyla zdaleka poslední havárie...
Druhá havárie se odehrála na Rally Kostelec nad Orlicí, kde jsme náš vůz „zahodili“ do příkopu. Podařilo se nám ho vytáhnout, až po pozastavení RZ, za pomoci několika diváků, ale vzhledem k poškození nebylo možné dál pokračovat. To byl rok 2012.

Rally Příbram 2012

A Jindra pokračuje . . .
V roce 2013 se nám nepodařilo dokončit Rally Šumava, kde jsme v druhé sekci vlétli do lesa a nešťastně urazili kolo o pařez.

Poslední havárie se odehrála na domácí Rallye Český Krumlov, kde jsme před předposlední RZ měli čtyřminutový náskok na druhého a už nebylo s kým se tahat o cenné vteřiny. Však předposlední RZ Lipno se nám stala osudnou. Při výjezdu z okruhu jsme v levé zatáčce šli opět čelně do stromu. Tentokrát to byl tvrdší náraz a auto bylo značně poškozené. Tato havárie mě mrzela nejvíc neboť jsme odstoupili s velikým náskokem a na domácím závodě.

Jak ses vůbec dostala k rally ?
Rally jsem před prvním usednutím do závodního vozu vůbec nesledovala. V podstatě jsem se k tomu dostala úplně náhodou. Když přišla nabídka na svezení a absolvování několika závodů ani chvilku jsem neváhala. Mé působení na rallyové scéně vlastně zapříčinilo náhodné setkání s lidmi, kteří se o tento „sport“ již několik let zajímají.


Co tě baví kromě rally ?
Kromě rally mám v oblibě letní sporty. Zbožňuji plavání a také jízdu na in-linech. Nepohrdnu ani tenisem, který spíš probíhá ve stylu „hlavně se trefit do té malé, kulaté věci“ :D a podobným hrám. Také hodně ráda cestuji, což mi závody ve značné míře umožňují. Teprve před pár měsíci se mi naskytla příležitost si poprvé zkusit jízdu na motokárách, což mi naprosto učarovalo a mít víc peněz, tak neváhám zkusit si třeba i nějaký „závod“ :D.

Byla jsi navštívit i amatéry na Stopě valašské zimy 2014 teda spíše "jara", jak se ti to líbilo ?
Protože nová sezóna je ještě celkem daleko, tak, jako většina si nenechám ujít jakoukoliv příležitost se na závody alespoň zajít podívat. Brala jsem to spíše jako možnost se setkat s přáteli z rally, které jsem kvůli zimní pauze dlouho neviděla. Jelikož se ale ten samý den konalo ve Zlíně školení jezdců, tak jsme se dlouho nezdrželi a hned po našen fanoušskovském výkonu se odebrali pryč. ( Byli s několika přáteli fandit nejen posádce Urban - Krajča :-))) )
     
Právě probíhá olympiáda, jaký sport sleduješ a komu fandíš ?
Olympiádu sleduji pouze, když na to je čas. Podívám se ráda na všechny disciplíny, ale jako správný Čech samozřejmě nejvíce fandím hokeji.


Máš nějaké vzory v rally?
Na každém se mi líbí něco jiného a z toho si beru příklad. Ze spolujezdců vidím největší vzorr nejspíš v Ilce Minor-Petrasko, neboť je to žena, která se dokázala probojovat mezi špičku závodníků na světové úrovni. Jezdců, které obdivuji je celá řada a jejich vyjmenování by mi trvalo určitě delší dobu.

Jaký je pro tebe vrchol loňské sezóny ?
Těch vrcholů bylo víc. Prvním byla účast na Jänner Rally v rámci ME, kde jsme i poprvé zvítězili ve své třídě. Druhým vrcholem byla možnost se postavit na start domácí Rallye Český Krumlov. A posledním, takovým vrcholem se stala Barum Rally, při které jsem měla možnost se posadit do Renault Clio vedle jezdce Michala Vaňhary.

Která rally se ti loni libila a která naopak ne ?
Mě se líbí každá rally, které se mohu zúčastnit jako člen posádky :D
Však mezi mé nejoblíbenější závody patří Rally Hustopeče a Rally Český Krumlov. Obou podniků jsem se zatím účastnila pouze jednou a už se nemohu dočkat nadcházejících ročníků.



Závěr sezóny jsi jela s Bárou Holickou jaká je řidička, pilotka a jak jste se daly dohromady ?
S Bárou jsme se daly dohromady naprosto náhodou. Vše to začalo tím, že jsem po Barum Rally neměla s kým jet Rally Jeseníky. Honzík Jinderle mě nutil, ať si někoho seženu, aby nemusel jet na závod sám :D. Ze srandy jsme dali inzerát na ewrc s tím, že sháním jezdce na tento závod. Ani jsem nedoufala, že by se někdo ozval, ale asi dva dny před závodem mi napsala Bára, že potřebuje spolujezdce a jestli bych mohla jet. Chvíli jsem váhala, ale rozhodnutí padlo celkem rychle a po pár dnech jsme se poprvé setkaly při předávání itinerářů na Rally Jeseníky. Hned jsme si padly do oka a po celý závod panovala v autě skvělá atmosféra. Bára má za sebou zatím pár odjetých soutěží, ale na každém, se něčemu přiučí a postupně získává potřebné zkušenosti. Do závodů je stejně zapálená jako já, takže, když se sejdeme, vydržíme nad tímto tématem debatovat celé hodiny.


Které auto ve kterých jsi jela ti tak nějak přirostlo k srdci ?
Nejvíce se mi asi líbil závod v Renaultu Clio Michala Vaňhary, s kterým jsme úspěšně dokončili Barum Rally, a potom také jízda v Mitsubishi Lancer Evo IX ( M.Hudec). Hodně jsem se těšila i na svezení ve Škodě 130 LR Jana Kynčla, kterého jsem měla navigovat při Rally Příbram. V budoucnu bych se ale určitě ráda svezla v některém z vozů R3.

V jakém voze, a s jakým jezdcem pojedeš letos ?
V roce 2014 se na tratích rally budu objevovat po boku, již zmíněné Báry Holické. Všechny závody bychom měly absolvovat s novým vozem Citroën DS3 R1B, který se momentálně připravuje na nadcházející sezónu. Veškeré informace o naší posádce naleznete na www.barboraholicka.cz .

Děkujeme za rozhovor

Také děkuji

 
Vytisknout

Diskuze: Jindřiška Žáková: "Rally jsem dříve vůbec nesledovala.,"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien

VW Motorsport se bude prezentovat i v rallycrossu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud