Test: Volkswagen Amarok 3,0 TDI 190kW Aventura – navoněný pracant v obleku

Lukáš Suchý / AutoRoad.cz, 14. června 2021, 22:00 Google+

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, tak trh s pick-upy je plný zajímavých vozů. Amarok má pověst spíše toho městského pracanta, který mimo silnici bude oproti konkurentům lehce pozadu. Je ovšem tento názor podložený fakty?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Amarok 3.0 TDI 190kW Aventura

Volkswagen Amarok 3.0 TDI 190kW Aventura | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Úvod

Čas letí neúprosně a tak mnohé z vás překvapí, že tento obr je s námi již od roku 2010. Původně byl dodáván s dvoulitrovým čtyřválcem TDI o výkonu 120 kW (400 Nm) s dvojicí turbodmychadel. Později přišla ještě slabší varianta, která dávala pouhých 90 kW (340 Nm). Jenže později se stal v dnešní době takový malý zázrak. Do nabídky přišel šestiválec od Audi. Ten se prodával lépe než čtyřválce a tak je kompletně vytlačil z nabídky. Takzvaný „upsizing“.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Standardně byl Amarok dodáván jako „zadokolka“. Za příplatek jste mohli dostat buď stálý pohon všech kol nebo jednodušší systém Haldex, který připojuje druhou nápravu v případě snížené trakce. Dnes je v nabídce výhradně s pohonem všech kol s motorem 3,0 TDI 150 nebo 190 kW.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Námi testovaný vůz byl ve vrcholné výbavě Aventura. Aby toho nebylo málo, tak měl připlacené ještě nezávislé topení Webasto, uzávěrku zadního diferenciálu, pevné tažné zařízení a hardtop RoadRanger - „bouda“ nad korbou.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Amarok má přes 10 let a navzdory faceliftu je to tu na první pohled znát, vlastně mi to nevadí, ale pár věcí tu někteří zákazníci mohou postrádat. Například bezklíčové odemykání/zamykání, full LED přední světlomety, větší modernější infotainment, adaptivní tempomat, různé asistenty – hlídání mrtvých úhlů, držení v pruzích apod.

Exteriér

Krabicový tvar s mohutnými blatníky dává najevo jasně, že nejde o nějakou „designovku“, ale převážně o účelný stroj. Ale je zde i vidět, že se ve Volkswagenu snažili trochu té „krásy“ nahnat. Jsou zde chromové nárazníky a nástupní prahy, díky kterým zarytí „offroaďáci“ nazvou Amarok leštěnkou. A mají vlastně pravdu, je zde sakra znát, že si lehce hraje na SUV a zapomíná na důvod, pro co byl stvořen. Tento pocit dokládají obrovská dvacetipalcová kola, která jsou sice krásná, ale na pick-up by se spíš hodily nějaké vysokoprofilovější kola (zde jsou pneumatiky o rozměru 255/50/R20).

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Rozměry: 5294/1954/1834/3097 mm (délka, šířka, výška, rozvor). Světlá výška činí 192 mm. Brodit zvládne do hloubky 0,5 metru.

Přejezdové úhly: 29,5°/20°/18° (přední, přejezdový – bez nášlapů, zadní).

Hmotnost: 2437 Kg.

Interiér

Uvnitř na první pohled vidíte krásná kožená sedadla s elektrickým nastavováním polohy. Jsou velice pohodlná a nabízí v rámci kategorie naprosto nadstandardní boční vedení. Pozice za volantem není špatná, ale kdyby šel volant nastavovat ještě trochu ve větším rozsahu, bylo by to lepší.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Ergonomie je perfektní, vše je hezky po ruce a ovládání vozu je naprosto intuitivní. Je zde převaha klasických tlačítek. To může někdo hodnotit archaicky, ale za mě je to rozhodně veliké plus, snad jen ten infotainment by mohl být větší a celkově modernější. Použité materiály jsou tvrdé a dokazují tak užitkový charakter vozidla.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Prostornost vpředu je královská, nicméně vzadu je to bohužel podprůměr. Navzdory dlouhému rozvoru jsou zde poměrně malé zadní dveře, lavice je téměř kolmá a prostoru pro nohy je zde opravdu málo. Když jsem si sedl „sám za sebe“, tak jsem sice měl nějakých pár cm nad hlavou, ale kolena se dotýkaly sedačky (měřím 185 cm). Sedí se zde dost vysoko. Jelikož jde o veliké auto, čekal bych o fous větší úložné prostory, kastlík před spolujezdcem je celkem malý a to samé platí i o schránce pod širokou loketní opěrkou.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jiná písnička je to ovšem vzadu. A myslím tím úplně vzadu. Nákladový prostor je luxusní a v rámci konkurence nadprůměrný. Díky hardtopu s možností otevření bočních oken si dovedu představit i nocleh v korbě. Sice bych musel mít otevřená zadní „vrata“, abych se na délku vešel, ale i tak by to bylo fajn.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Pokud chcete převézt například kolo, není problém. Nemusíte ani vyndávat přední kolo. A co třeba Europaleta? Bez problému, šířka mezi podběhy zadních kol 1222 mm umožní dokonce převoz europalety na šířku.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Nonost nákladu v korbě? 842 kg při standardních listových perech 2+1, připlatit můžete pera 3+2, což zvedne maximální nosnost nákladu na 985 kg. Na tažném zařízení můžete táhnout dle výbavy 3,3 až 3,5 tuny. Slušný.

Rozměry korby: 1555/1222/508 mm (délka, šířka mezi podběhy, výška), plocha zavazadelníku činí 2,52 m2.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jízda

V úvodu jsem psal o tom, že má Amarok pověst spíše silničního stroje. Jak se říká – „na každém šprochu pravdy trochu“, tak to zde přesně platí. Ačkoliv je zde trvalý pohon všech kol, převodovka s hydrodynamickým měničem a uzávěrka zadního diferenciálu Torsen, nejde v prvé řadě o terénního jedince. Jeho domácí prostředí je obzvlášť v této specifikaci s velkými koly na silnici a pouze okrajově mimo ni. Nechápejte mě špatně, neznamená to, že v terénu nic nesvede. Naopak je celkem schopným strojem, ale vzhledem k tomu, jak je „navoněný“ a také vzhledem k ceně vozu se zkrátka nehodí do drsných terénních podmínek, kde budete projíždět skrz všelijaké lesy a bahnité kaluže. Umí to, ale je to asi jako kdybyste chtěli po výše zmiňovaném pracantovi v obleku, aby čistil kanalizaci. Od toho jsou tu zkrátka jiní pracanti. Amarok v této specifikaci se zkrátka hodí na převoz materiálu, tahání velikých návěsů, jízdě v lehčím terénu ale hlavně se skvěle hodí i na silnici.

Komfort je navzdory žebřinovému rámu, který má vzadu listová pera dobrý i v nenaloženém stavu. I přes ty obří kola necítíte nepříjemné rázy a bouchání. Ale upřímně, doporučil bych menší kola, komfort bude lepší a nebudete o ně mít takový strach při parkování u vysokých obrubníků.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jelikož váží skoro 2,5 tuny, tak je jasné, že sportovní jízda nebude to pravé. Podvozek je sice velmi schopný, ale vy si ji opravdu užívat nebudete. Odhlučnění je slušné, ovšem musíte stále mít na paměti, že jde spíše o užitkový vůz, takže nečekejte odhlučnění jako má Touareg se stejným motorem. Aerodynamický svistot přichází nad hranicí 160 km/h. Budete-li tedy cestovat povolenou rychlostí, půjde o příjemnou jízdu. Řízení je sice hydraulické, ale je přeposilované a pomalé.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Motor

Zaplať pánbůh za takové šestiválcové motory. Srovnáme-li ho s předchůdcem – 2.0 TDI bi-turbo, tak jsou na tom se spotřebou srovnatelně, ale co se týče dynamiky a celkového projevu, tak jasně vede šestiválec. O spolehlivosti ani nemluvě - „slavný“ dvoulitr se dvojicí turbodmychadel je vyhlášený svoji nespolehlivostí.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Při klidné jízdě si motor jen tak „ševelí“, ale jakmile stlačíte plyn k podlaze, osmistupňový měničový automat podřadí a auto vystřelí kupředu. To má za příčinu jak výkonný třílitr, tak funkce krátkodobého zvýšení plnícího tlaku, která zvýší výkon vozu o 10 kW. Díky tomu je dynamika opravdu ohromující. Výkon vozu činí 190 kW a 580 Nm. Akcelerace na stovku zabere 7,3 sekund a maximální rychlost činí 207 km/h. Opravdu nejde o pomalý vůz. Dech ztrácí až při nepovolených dálničních rychlostech. K tomu všemu vám do uší zní mohutný řev šestiválce.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Převodovka ZF řadí plynule a téměř o ní nevíte. Jedničku má velice krátkou, což částečně supluje absenci redukce. Na osmý převodový stupeň při 130 km/h točí příjemných 2300 otáček. To samozřejmě pomáhá spotřebě, která je vzhledem k velikosti vozu a většímu motoru příznivá. Naměřili jsme tyto hodnoty:

Město – 9 - 11 litrů

Kombinovaná – 10 l

Dálnice při 130 km/h – 11 l

Okresky – 8 l

Konkurence

Největším konkurentem je Mercedes-Benz X-class, který je co se týče komfortu a luxusu favoritem ve své třídě. Jak se ovšem ukázalo, cílová skupina, která kupuje pick-upy o takové „pracovní stylovky“ nestojí a tak byla výroba Mercedesu ukončena.

Mezi další konkurenty se řadí například nedávno testované Mitsubishi L200, Ford Ranger, Toyota Hilux, Nissan Navara, Isuzu D-Max, SsangYong Musso Grand nebo třeba Renault Alaskan.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Ceny

Amarok startuje na 1 082 339,- ve výbavě Comfortline a je možné jej koupit pouze ve slabší 150 kW variantě.

Výbava Highline startuje na 1 239 977,- taktéž se slabší verzí, ta silnější se 190 kW stojí 1 293 806,-.

Námi testovaná vrcholná Aventura je k dostání pouze se silnějším šestiválcem a stojí od 1 570 246,-. My zde ovšem máme nějaké ty příplatky, takže finální cenovka činí 1 746 657,-.

Závěr

Je skvělý. O tom žádná, nějaké ty nedostatky má, ale svou úlohu zastane velmi dobře. Někteří konkurenti jsou sice schopnější v terénu, ale nenabízí ten úžasný šestiválcový motor, díky kterému je jízda po silnici opravdovým zážitkem. Vykoupeno je to vyšší cenovkou a faktem, že je to chromová „leštěnka“, které vám bude líto, když jí budete dávat pořádně za uši.

Hledáte-li primárně pracanta do náročných terénů, kde vám nějaké ty šrámy od větví nebudou líto, ušetřete necelý milion a sáhněte po Isuzu D-Max, Mitsubishi L200 apod.

Amarok se hodí pro někoho, kdo se spíše pohybuje po silnici, dává přednost stylu, dynamice, velkorysému nákladovému prostoru a segment SUV aut je pro něj moc málo originální, nepraktický a v terénu výrazně méně schopný.

Pokud by byl nakonfigurovaný nižší stupeň výbavy s menšími koly, dával by mi větší smysl s ohledem na komfort, praktičnost a hlavně na cenu. Méně je někdy více. Volkswagen Amarok Aventura 4Motion získává 8/10 bodů.

img-responsive

Volkswagen Amarok | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Plusy

Motor

Nákladový prostor

Sedadla

Ergonomie

Image

Komfort

Převodovka

Jízdní vlastnosti na silnici

 

Minusy

Cena

Prostor pro cestující vzadu

Oproti konkurenci horší terénní vlastnosti

Zastaralý infotainment

Vytisknout

Diskuze: Test: Volkswagen Amarok 3,0 TDI 190kW Aventura – navoněný pracant v obleku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

toyota supra

Legendární Supra se objeví v kinech při Rychle a zběsile naživo

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud