208 Rally4, reference ve dvoukolkách

Radka Matthey, 17. srpna 2021, 14:16 Google+

Model Peugeot 208 Rally4 se na závodních tratích objevil v roce 2020. Rychle přitáhl pozornost rallyových jezdců svým sportovním vzhledem a výkonem, díky čemuž se brzy po uvedení prosadil mezi vozy s pohonem dvou kol. V několika evropských pohárech, např. 208 Rally Cup France, se postaral o mnoho napínavých soubojů v různých kategoriích

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Fulnek - Odry (CZE)

Rally Fulnek - Odry (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Poháry pro vozy Peugeot pořádá značka už více než dvacet let. Ve světě rallye si získaly věhlas a početnou základnu účastníků. Pro mnoho mladých jezdců se staly klíčovou etapou v jejich závodní kariéře. Nyní s příchodem vozu 208 Rally4 zahájil Peugeot cup novou éru.

Na vývoji speciálu Peugeot 208 Rally4 se podíleli inženýři týmu Peugeot Sport a vložili do něj své know-how a dlouholeté zkušenosti v tomto oboru. Vůz splňuje nové předpisy Rally4 FIA a řadí se do královské třídy vozů s pohonem dvou kol.

Pohárem s největším rozsahem a nejdelší historií je francouzský 208 Rally Cup France. Jeho hlavním úkolem je objevovat mladé talenty, přičemž i v letošním roce dostál své pověsti. Mnoho přihlášených jezdců dosahuje vysoké úrovně, proto byla první polovina sezóny velmi vyrovnaná a sebemenší jezdecká chyba tak byla rychle potrestána ztrátou pozice v žebříčku. Nový bodový systém, který Peugeot Sport zavedl, zahrnuje prémie pro pět nejlepších jezdců v každé kategorii, takže závodníci mohou zůstat ve hře o tituly udělované na konci sezóny.

Ve francouzském cupu se Mathieu Franceschi a Lucie Baud po úspěchu v Langres ujali vedení v třídě U29, zatímco Réhane Gany dokázal totéž v juniorech (U24). Nyní si účastníci 208 Rally Cup France užijí letní přestávku a pokračovat budou 3. a 4. září klíčovou Rallye Mont Blanc. Poté jezdce poháru čekají rychlé, technické a nekompromisní rallye, jako jsou Coeur de France, Critérium des Cévennes a Rallye du Var.

Dalším významným a početně silně obsazeným pohárem je 208 Iberica Cup ve Španělsku a Portugalsku. V tomto seriálu obsazuje první místo Alberto Monarri před trojicí jezdců ve složení Miguel Campos, Oscar Palomo-Ortiz a Alejandro Cachon. Posledně jmenovaný pilot bude k vidění i na nadcházející Barum Rally o posledním srpnovém víkendu.

208 Rally Cup, který již funguje v řadě evropských zemí, pokračuje ve své internacionalizaci a v letošní sezóně se konají poháry v České republice, Itálii, Maďarsku a Peru.

V České republice ovládl pohár René Dohnal, který na specifickém českém asfaltu vyhrál třikrát za sebou. V italském poháru svádí napínavý souboj o vítězství Christopher Lucchesi jr. a Fabio Farina. V Maďarsku se Gabor Nemet dostal o bod před Bendeguze Hangodiho, přestože na začátku sezóny v jedné soutěži odstoupil.

V Belgii se letos zrodil Stellantis Cup. Napínavý souboj za volantem vozu 208 Rally4 svedli Frédéric Caprasse a Thibaud Mazuin. Velkou novinkou je také překročení Atlantiku, ke kterému došlo s vyhlášením Peugeot cupu v Peru.

Vytvoření 208 Rally Cup United umožňuje všem soutěžícím registrovaným v některém národním poháru, aby se přihlásili do jiného seriálu v zahraničí bez dalších startovních poplatků. Tato nabídka je pro jezdce 208 Rally Cupu příležitostí objevovat nové trati za zajímavějších podmínek.

Vůz 208 Rally4 se v pohárech značky i závodech vozů s pohonem dvou kol osvědčil na specifických i náročných tratích jednotlivých soutěží a pravidelně se šplhal na přední příčky. Model 208 Rally4 potvrdil své jízdní vlastnosti a výkonnost, a to jak v rukou nejnáročnějších jezdců, kteří chtějí dosahovat rychlých časů, tak těch, kteří usilují o nastartování profesionální kariéry. Bestseller závodů Peugeot Sport pro zákazníky má na svém kontě již řadu úspěchů v závodech 2WD na nejrůznějším povrchu.

 

Peugeot

Peugeot je globální kreativní špičková nespecializovaná značka. Mezi její hlavní hodnoty patří dokonalost, perfektní vzhled a emoce.  Značka Peugeot je s 10 000 prodejními místy zastoupená ve více než 160 zemích světa, v roce 2020 prodala téměř 1 200 000 vozů. Poté, co oslavila 210. výročí, představuje v roce 2021 novou identitu s logem, který podtrhuje její osobitost a nadčasovost. Vedle kompletní řady elektrifikovaných osobních a užitkových vozů vyvinul Peugeot nový koncept Neo Performance. První v této nové řadě efektivních a vysoce výkonných vozidel je 508 Peugeot Sport Engineered.

Vytisknout

Diskuze: 208 Rally4, reference ve dvoukolkách

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Služba zlínské policie občanům v době konání barumky

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud