CNG Seznam.cz Rally Team čeká další start na Rally Krkonoše

BPA, 6. srpna 2009, 11:53 Google+

Ještě v neděli závodil Tomáš Enge na portugalském okruhu Algarve s prototypem Aston Martin v rámci Le Mans Series. Ve středu už ale jako člen CNG Seznam.cz Rally Teamu v okolí Příbrami testoval Mistubishi Lancer EVO IX CNG, se kterým se o víkendu představí na Rally Krkonoše.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Na svůj třetí start v rámci českého rallysprintového mistrovství se posádka vozu na alternativní pohon připravovala opět na Příbramsku, test byl tentokrát zaměřen na precizní nastavení podvozku. Tomáš Enge vyzkoušel na svém Mitsubishi CNG několik variant stabilizátorů i různé možnosti útlumu a odskoku tlumičů. S výsledkem byla posádka CNG Seznam.cz Rally Teamu ve složení Tomáš Enge – Michal Ernst spokojena, proto do Trutnova, kde bude situováno centrum soutěže, bude odjíždět s odhodláním znovu prokázat kvality vozu na stlačený zemní plyn a pokusit se minimálně vyrovnat vynikající čtvrté místo absolutně z Rally Třebíč.  

Tomáš Enge: "Během středečního testu jsem si chtěl oživit návyky v soutěžním voze, protože ještě před několika dny jsem závodil v prototypu Aston Martin. Do tempa jsem se dostal velmi rychle, takže jsme po několika odjetých kilometrech mohli přistoupit ke zkoušení dalších variant nastavení podvozku našeho Lanceru EVO IX CNG. Zatímco soutěž na Kopné sloužila hlavně k tomu, abych si opět zvykl na rallyový vůz i odlišný způsob jízdy, na zmoklé Třebíči se mi dařilo a samotná jízda na vodě mě hodně naučila. O tratích na Krkonoších nemám žádnou představu, ale pokud se pojede za sucha, tak by to měl být úplně jiný závod než v Třebíči. Naším cílem proto zůstává bez chyb dokončit celou soutěž a pokročit ve vývoji speciálu na stlačený zemní plyn."

Michal Ernst: "V nastavení našeho vozu na alternativní pohon jsme se dnes opět dostali o něco dál, zkoušeli jsme změnit drobné detaily na základě poznatků z předchozích závodů. Myslím si, že se nám povedlo náš vůz Mitsubishi Lancer EVO IX CNG opět o něco zrychlit, i Tomáš byl s výsledkem testu spokojen. Rychlostní zkoušky na Krkonoších neznám, ale podle prvních zpráv by měly být mnohem techničtější než v Třebíči, to by nám mělo vyhovovat."

Rally Krkonoše startuje v sobotu 8. srpna, na programu má osm rychlostních zkoušek. První z nich startuje v 9:18 hodin, první posádka vyjede na cílovou rampu ve 14:35 hodin.

CNG Seznam.cz Rally Team je první stájí, která v České republice nasazuje do automobilových závodů vůz poháněný stlačeným zemním plynem (CNG). CNG je jako alternativní palivo pro pohon automobilů stále populárnější. Jedná se o moderní, ekologicky čistou, ekonomicky výhodnou a bezpečnou alternativu benzínu a nafty.

CNG Seznam.cz Rally Team se prostřednictvím své účasti v MČR sprintrally snaží především o prezentaci využití stlačeného zemního plynu jako paliva a tím podpořit jeho oblibu u široké motoristické veřejnosti. Vůz Mitsubishi Lancer EVO IX CNG prokázal své schopnosti hned při svém debutu na Rally Lužické hory, kde posádka Václav Pech jun. – Petr Uhel obsadila čtvrté místo absolutně.

Úkolem dvojice Tomáš Enge – Michal Ernst, která zaznamenala rovněž čtvrté místo, a to na Rally Třebíč, bude ve zbytku sezony domácího šampionátu sprintrally přispět k vývoji závodního auta na stlačený zemní plyn a dále demonstrovat možnosti alternativního pohonu.

CNG Seznam.cz Rally Team dosáhl ve třech startech dvou čtvrtých míst absolutně s vozem, který je poháněn stlačeným zemním plynem. Stejným plynem, který je k dostání v běžné distribuci čerpacích stanic. Jeho pořizovací cena je navíc jen zlomkem toho, za kolik nakupují závodní benzíny ostatní týmy využívající tradičních spalovacích agregátů.

Vytisknout

Diskuze: CNG Seznam.cz Rally Team čeká další start na Rally Krkonoše

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

rally sardegna

Latvala: Z chyb se člověk poučí

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud