Po roce a půl se vrací Jiří Daněk zpět na rychlostní zkoušky

Miroslav Vebr, 21. dubna 2010, 20:15 Google+

Vsetínský Jiří Daněk koketuje s automobilovými soutěžemi již pěknou řádku let. Coby malý kluk nesměl chybět na žádné soutěži v okolí. S přibývajícím věkem si začal plnit i tajné klukovské sny. Vedle aktivních příprav soutěží na Valašsku občas usedne do svého závodního vozu a jezdecký adrenalin vstřebává na tratích rychlostních zkoušek.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Daněk, Jiří

Daněk, Jiří | foto: Archiv jezdce

Sdílejte článek

Na svou první soutěž vzpomíná Jiří s úsměvem. V roce 2002 si společně s bratrem Tomášem zapůjčili od Jaromíra Tomaštíka Ford Escort RS 2000 a postavili se na start Sprintrally Sosnová. Svůj jezdecký talent ovšem Jiří nezvládl a na druhé zkoušce sklouzl s autem na písku mimo cestu. Pro další sezonu si Daněk pořídil Škodu Favorit 136 L a s ním i úspěchy. První pohárový úspěch se vztahuje k OMW Wurth sprintrally Vsetín 2005. Tady vyjeli Jiří a Tomáš Daňkovi třetí místo ve třídě A5. Vsetínským ogarům na domácí trati nijak nevadilo, že se starším favoritem prohánějí jezdce na mnohem mladších vozech. Následující sezona byla pro Jiřího Daňka sezonou mistrovskou. Šestkrát si v roce 2006  dojel pro první místo ve třídě S, jednou byl druhý. „Rád na tento rok vzpomínám. Během sezony 2006 jsme dokončili šest z sedmi soutěží. Pro mne bylo překvapením, jak se rok vyvíjel. Nejvíce mě překvapilo celkové umístění v šampionátu, kdy jsme skončili čtvrtí, před námi byli jen 3 vozy kategorie WRC. Odměnou za naše celoroční snažení nám pak byl titul ve třídě S,“ uvedl k veleúspěšné sezoně Jiří Daněk. V průběhu čtyř sezon se vedle valašského jezdce vystřídali čtyři spolujezdci. Kromě bratra Tomáše to byli Jaroslav Vrečka, Viktor Hausknotz a Martin Hlavatý.

Zatím posledním ostrým startem byl závod v Jeseníkách v roce 2008. Dvojice Daněk - Hlavatý si sprint užívala natolik, až přišla havárie. I když posádka ještě v soutěži pokračovala, musela nakonec odstoupit pro ulomený čep na rameni. Po roce a půl se vrací Jiří Daněk zpět na rychlostní zkoušky. Na nečisto se vyzkoušel soutěžní favorit při rallyslalomu nedaleko Luhačovic. „Auto má samozřejmě ještě nějaké nedostatky. Z tohoto důvodu jsme schválně zvolili start na slalomu, abychom byli připraveni na náš první sprint v této sezoně. Tím by měl být Impromat Rallysprint Kopná, který startuje ve Vizovicích v polovině května. Květen pro nás bude celkově velmi hektický, neboť týden po Kopné se chceme svézt v Českém Krumlově,“ poodhalil přípravy i nejbližší soutěže Jiří Daněk.

 

Vedle již zmíněných dvou soutěží by Jiří rád zavítal i na tratě, kde doposud startovat nemohl. Jedná se hlavně o velké soutěže, kde pojedou i historici. „Když jsme si pořídili našeho favorita, tak právě končila možnost startovat s tímto vozem na soutěžích typu Barum rally, Bohemia rally nebo Rally Příbram. Všude jsou krásné tratě a díky tomu, že náš vůz již spadá mezi historiky a jednotlivé podniky budou vypisovat soutěž i pro tuto kategorii, tak ji rád využiji. Je to samozřejmě pro mě velká motivace,“ vysvětlil své letošní starty Daněk. Místo spolujezdce opět zaujme Martin Hlavatý a i on se na blížící závody velmi těší. „Doposud jsem jezdil se slabšími vozy, a tak je svezení po boku Jiřího velmi atraktivní. Je pravdou, že při první soutěži, kterou jsme jeli spolu, jsem byl hodně nervózní, neboť auto se chová zcela jinak než ty, ve kterých jsem seděl dříve. Ale mohu s určitostí říci, že to je krásné svezení,“ popsal dojmy ze spolujezdcovy sedačky Martin Hlavatý. V letošní sezoně bude posádka Jiří Daněk – Martin Hlavatý startovat s mediální podporou internetového serveru, který je zaměřen na rally: www.rallyfan.cz


Jiří Daněk si získal velké množství diváků pro svůj agresivně rozevlátý styl jízdy. Ona jízda, kdy je auto v kontrolovaném smyku a letí dveřmi napřed, se vždy líbí. Vsetínský jezdec tento styl vyznává a nebere ohled na výsledek. „Pro mě je důležité se jízdou bavit a pokud bavím i lidi kolem, tak je to jenom dobře,“ uvedl Jiří Daněk.

 

Vytisknout

Diskuze: Po roce a půl se vrací Jiří Daněk zpět na rychlostní zkoušky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Jakeš, Miroslav - Jakeš, Tomáš

Mirek Jakeš: dobře rozjetou soutěž zhatil přehřátý motor

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud