Letošní Valašku opanovali Gryazin s Aleksandrovem

RallyZone.cz, 29. března 2021, 11:23 Google+

Ruská posádka Nikolaj Grayzin - Konstantin Aleksandrov na voze Volkswagen Polo Gti R5 se stala absolutními vítězem letošního ročníku Kowax Valašské Rally 2021 před dvojicí Jan Kopecký - Jan Hloušek na Škodě Fabia Rally2 Evo. Třetí příčku získali Filip Mareš s Radovanem Buchou, rovněž na Fabii Rally2 Evo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Valašská Rally (CZE)

Valašská Rally (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Gryazin, který na Valašsku startoval v rámci přípravy na soutěž mistrovství světa v Chorvatsku předváděl po oba dny úvodního podniku Sonax MČR v rally vynikající výkony. Z pohledu statistik byl na deseti rychlostních zkouškách pouze dvakrát poražen, když byl ale nejhůře třetí a celou soutěž ovládnul stylem start - cíl.

Jan Kopecký se dnes po včerejší anabázi s upadlým kolem soustředil především na souboj o české body s Filipem Marešem, kterého nakonce v závěru soutěže 'udolal'. Mareš však určitě nemusí smutnit, neboť i on předvedl významné zlepšení, především tedy s ohledem na srovnání časových odstupů na jednotlivých rychlostních zkouškách.

Čtvrtá příčka absolutně je skvělým příslibem do budoucnosti ze strany talentovaného Dominika Stříteského, za nímž byl v cíli letošní Valašské rally klasifikován další z nadějných českých mladíků Erik Cais. Pomyslné rozšířené stupně vítězů ještě doplnil šestý Jan Černý, který přišel o lepší umístění díky Caisovu náporu v závěru soutěže.

V samostatném hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou se ze zaslouženého vítězství raduje René Dohnal před Wiliamem Craightonem z Irska, pro něhož znamenal start na této soutěži řadu nových zkušeností. Třetí místo v klasifikaci aut kategorie 2WD i přes obrovský nápor Jana Dohnala udržel Václav Stejskal, Dohnala může alespoň těšit třetí příčka v klasifikaci MČR.

Ohlasy jezdců z cíle:

Nikolaj Gryazin: "Vyhráli jsme, takže se logicky radujeme. Pro nás to bylo důležité rozjetí před soutěží mistrovství světa v Chorvatsku. Zdejší rychlé tratě nám připomenuly Barum rally, na které jsme v minulosti už startovali. Svým způsobem jsme tedy zakončili nedodělanou práci z této soutěže. Na Barumku bych se ale rád vrátil. Valašská rally byla moc hezká. Jsou tu pěkné tratě s rychlými ale i úzkými úseky. Nenajeli jsme sice moc kilometrů, ale rychlostní zkoušky byly náročné a pokud je celé české mistrovství takové, tak to zde není lehké."

Jan Kopecký: "Gryazinovi patří obrovská gratulace, předvedl neskutečný výkon. My jsme mu včera sekundovali až do místa, kde jsem zapomněl utáhnout kolo. Dnes už jsme se zaměřili na Filipa, abychom ho předstihli a to se nám povedlo. Jemu zase patří dík za skvělý dnešní souboj. Ta včerejší chyba se samozřejmě podepsala na mé dobré náladě, protože takové věci se nám opravdu nesmí stávat. V ten moment jsme ani nedoufali, že dojedeme do cíle Lešné. Dneska, abych nevyrobil nějakou hloupou chybu, jsme se zaměřili pouze na Filipa."

Filip Mareš: "Soutěž hodnotím pozitivně, ale nebudu lhát, že bych nějak jásal, protože nám druhé místo uteklo o kousek. Určitě jsme měli na to ty čtyři vteřiny najít. Na druhou stranu, takhle blízko jsme nikdy nebyli, takže jsme spokojení, že je vidět posun kupředu. Chceme tedy na tomto dál pracovat o pokud možno i dostat se i před Honzu, ale to je běh na dlouhou trať. Bodový základ máme dobrý a musíme prostě makat dál. Rezervy jsou všude, v rozpisu, v jízdě, je to o detailech. Jede se rychle, dost se to vyrovnává. Klobouk dolů před Adamem Březíkem, i když nedojel, Dominik Stříteský super výsledek, Erik Caise je také velký talent, je dobře, že se ta špička rozšiřuje. Další závody budou určitě zajímavé."

Dominik Stříteský: "Letošní Valaška nás překvapila opravdu hodně. Počítali jsme s výsledkem okolo hranice první desítky, ale nakonec jsme v cíli na čtvrtém místě absolutně a třetí v rámci domácího mistrovství. To je při prvním startu s novým autem něco neskutečného. Dnešek nám s výjimkou Poličné docela sednul. Tato zkouška je tak náročná, že mi chybí zkušenosti, abych tam byl víc konkurenceschopný. Nemyslím, že by na mě tento výsledek kladl větší tlak. Celý letošní rok máme postaven na získávání zkušeností a najetí potřebných kilometrů, abychom byli schopni o tyto pozice bojovat častěji v příštím roce. Možná i to je ten důvod tohoto výsledku, že si nemusíme žádný tlak připouštět."

Erik Cais: "Dnes to bylo rozhodně lepší, asi mi opravdu pomohl noční odpočinek. Dnes ráno už jsem se cítil lépe a tak jsme se rozhodli pokračovat v soutěži. Nebylo to sice stoprocentní, ale cítil jsem se v autě rozhodně líp než včera. Dokazovaly to i dvě poslední zkoušky, kdy jsem potřeboval 'zlomit' Honzu Černého, což se povedlo. Jelo se tu velké tempo, takže jsem rád, že jsme se dostali do první pětky. Ale závodí se prostě všude, bez ohledu, jestli je to soutěž domácího šampionátu nebo mistrovství Evropy. Navíc tu byla konkurence v podobě Nikolaje a o to víc se jelo. Byl to krásný závod."

Jan Černý: "Mlaďasové mě sfoukli jako svíčku. Nejsem spokojen ani se svým výkonem, ani s výsledkem. Nemám takovou jistotu, ale auto i tým fungovali skvěle. To je pozitivní. Klobouk dolů před organizátory, že to zvládli a udělali takhle pěkný závod. Věřím, že se pojede Šumava, určitě se nedáme. Víc se rozjedeme a začnu bojovat. Gratuluji mladé nastupující generace, kluci jeli pěkně a my musíme víc zabojovat."

Petr Machů: "Dnes jsme si po včerejšku spravili náladu a dokázali sami sobě, že to jde, když se chce. V sobotu jsme udělali ještě jednu chybu, měli jsme ale štěstí v neštěstí. Přeskočili jsme pařez, ale naštěstí jsme se po něm jen sklouzli. Mohlo to skončit ulomeným kolem a mohli jsme dnes už zůstat doma. Předvedli jsme, že dokážeme jezdit rychlé časy a máme na čem dál pracovat."

Albert von Thurn und Taxis: "Jsem rád, že se nám povedla dnešní druhá sekce. Byla to úžasná rally, opravdu. Jsem moc rád, že jsem tu mohl být. Je to pro mě radost startovat na českých soutěžích. Je tu opravdu velká konkurence, náročné rychlostní zkoušky. O víkendu jsme zažili od skvělé přilnavosti po úplnou klouzačku, rozbitý asfalt, šotolinu, katování, sucho, mokro, prostě kousek ode všeho. Jsem moc rád za tuto zkušenost. Doufám, že pokud to bude možné, že budu startovat na dalších rally v České republice. Příští týden se podíváme na náš kalendář. Určitě bych rád jel Šumavu, v plánu máme i Český Krumlov, pokud budeme mít na podzim prostor."

Věroslav Cvrček: "Před soutěží jsme chtěli být v první desítce, ale upřímně, reálně jsme to viděli tak na první patnáctku. Nemůžeme mít ale malé cíle a chceme se určitě dál zlepšovat. S dnešní etapou jsem spokojený. Je vidět, že se potřebujeme rozjet, získat zkušenosti s autem. I dál chci jet v klidu a neriskovat. Konec rally jsme si užili, svedli jsme souboj s Romanem Odložilíkem a poslední zkouška byla opravdu nádherná."

Lukasz Kotarba: "Byl to moc hezký závod. Dokázali jsme se zrychlovat a skončili v první desítce, což považujeme za úspěch, protože rozhodně nepatříme ke špičce mistrovství Evropy nebo světa. Navíc jsme moc rádi, že jsme si tu mohli porovnat své schopnosti s vašimi jezdci."

Roman Odložilík: "Důležité je, že jsme získali nějaké body do českého mistrovství. Je dobře říct, že se Valaška nakonec jela, určitě se tím nic nepokazilo a myslím, že klidně mohlo jet i s diváky. Doufám, že se do Šumavy situace trošku změní a hlavně že se pojede. Pokud jde o náš výkon, není to úplně to co bych chtěl, ale je to začátek sezóny. Jsem rád, že jsme se svezli a auto je celé. Bylo to zde těžké, včera tomu pomohlo počasí. Těšíme se na Šumavu."

René Dohnal: "Byla to velice náročná soutěž. Na začátku jsme po zimní zimní pauze udělali několik chybiček a měli na můj vkus dost krizovek, ale udrželi jsme se na trati a vyhnuli se defektům. Dnes to bylo taky hodně náročné. Na poslední kolo jsme měli vymyšlenou přezouvací strategii, ale na Poličné jsme pomáhali dostat se z auta posádce, která havarovala před námi a díky tomu jsme ztratili hodně času a nemohli přezout před Bystřičkou. Museli jsme jet na měkkých pneu a udržet Creightona za námi. Šli jsme do toho naplno, asi na hranici mých možností a schopnost. Navíc mi nevyšel poslední vracák, kde jsem musel couvat. Ale podařilo se, jsem naprosto nadšený. Na Šumavě bude určitě rychlý Honza Dohnal, ale mě se potvrdilo, že toho mám hodně v hlavě a nesmím na to tlačit. Ještě i trošku musíme zpracovat na autě."

Wiliam Creighton: "Pro nás je to opravdu dobrý výsledek. V průběhu soutěže jsme dokázali vylepšovat náš vlastní výkon. Snažili jsme si zvyknout na místní zkoušky a hodně nás to bavilo. Bohužel jsme na předposlední zkoušce poškodili ráfek, takže jsme na té poslední museli být docela opatrní. Pro nás to byla úžasná zkušenost. Každý ostrý kilometr v autě je pro nás dobrý k tomu, abychom získavali znalosti a zkušenosti. Moc se nám to zde líbilo. Pořadatelé odvedli výbornou práci, soutěž měla hladký průběh. Určitě bych se chtěl do České republiky vrátit, uvidíme."

Václav Stejskal: "Jsme nadšení, o takovém úvodu sezóny jsme ani nesnili. Doufáme, že budeme bojovat o dobré umístění i na dalších soutěžích, ale uvidíme ještě, s jakým autem pojedeme. Původní plán byl, že zde auto představíme, ale pak pojedeme s klasickou R3T, ale tohle auto funguje. Samozřejmě, Honza Dohnal měl defekt a ještě se zrušila jedna zkouška, jinak by nás asi měl. Na druhou stranu, nám třeba včera zapršelo, on jel za sucha, ale to jsou prostě závody."

Petr Zedník: "Ze začátku to bylo trápení, ale tak to ale asi měli všichni. Museli jsme hodně pracovat na nastavení auta, navíc to pro nás byl s tímhle autem první 'velký' závod. Rychlostní zkoušky byly parádní, i s autem už to ve finále bylo také lepší. Výsledek v podání auto, roky, Zedník je tedy dobrý."

Jan Vaškovič - tiskové středisko

Vytisknout

Diskuze: Letošní Valašku opanovali Gryazin s Aleksandrovem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Vítězslav Baďura: „V rally mne nastartoval legendární jezdec."

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud