René Dohnal bral na Šumavě stříbro

Barbora Vebrová, 14. května 2021, 19:02 Google+

O uplynulém víkendu pokračovalo druhým podnikem SONAX Mistrovství České republiky v rally. Tentokrát se závodilo v okolí Klatov. Na Šumavu se vydal i tým Minařík Racing v zastoupení jedné posádky, kterou nebyli nikdo jiní, než René Dohnal s Romanem Švecem a Peugeotem 2O8 Rally4. René s Romanem přijeli s cílem vybojovat co nejvyšší příčky v hodnocení dvoukolek, ale bylo jim jasné, že jejich největší konkurent – Jan Dohnal, nenechá nic zadarmo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Kluci do závodu vstoupili poklidněji, když si na prvním měřeném úseku připsali třetí čas v kategorii 2WD. Na dalších erzetách se už René se svým spolujezdcem blýskli lepšími časy. Rychlostní zkoušku Mlázovskou ve své kategorii vyhráli a posunuli se na druhou příčku v průběžném pořadí se ztrátou pouhých 0,8 vteřiny na Honzu Dohnala. První průjezd rychlostní zkouškou Strašínská Renému skvěle sedl, zajel zde nejrychlejší čas mezi vozy s poháněnou jednou nápravou a průběžně se dostal do vedení. Následoval servis a druhé průjezdy rychlostními zkouškami. Jenže hned na šesté erzetě posádka o vedení mezi dvoukolkami přišla. „Na šotolinovém úseku jsem se rozvášnil trochu víc, než bylo potřeba a jednu zatáčku jsem „katnul“ mnohem víc, než kudy vedla vyjetá stopa. Netuším, co zde bylo skryto, ale udělali jsme okamžitý defekt. Do cíle RZ zbývalo naštěstí jen asi 500m. Očekával jsem poškození, které se nebude slučovat s dalším pokračováním v soutěži, protože rána to byla opravdu veliká. Naštěstí to odnesl jenom disk s pneumatikou a žádné vetší poškození na autě nebylo patrné,“ popsal smolný okamžik René Dohnal. René s Romanem se propadli na druhou příčku mezi dvoukolkami, ale ztráta byla pořád hratelná, činila 4,7 vteřiny na prvního Honzu Dohnala. Ani jeden z Dohnalů však nechtěl přenechat vedení tomu druhému, a tak René sobotní etapu zakončil na druhém místě ve 2WD se ztrátou 9 vteřin a s výhledem dalšího závodního dne.

V neděli na posádky čekaly čtyři náročné rychlostní zkoušky. Bohužel hned na první RZ René s Romanem zastavovali u havárie Jaroslava Pešla a dostali přidělen náhradní čas. V ostrém tempu se posádka svezla na rychlostní zkoušce Zdebořická, kde Honzovi Dohnalovi nadělila necelé čtyři vteřiny a ztráta na první místo mezi dvoukolkami byla 5,1 vteřiny před poslední dvojicí rychlostních zkoušek. Těžký Koráb dopadl lépe pro Dohnala s Renaultem Clio S1600, Dohnal z týmu Minařík Racing ztratil dvanáct vteřin a šance na vítězství mezi dvoukolkami byla malá. Poslední RZ René s Romanem zvládli bez komplikací. Ve dvoukolkách skončili druzí, ale i přesto si domů ze Šumavy odvezli pěknou sbírku pohárů. V celkové klasifikaci kluci dojeli na 15. místě a vyhráli třídu 5. První místo brali také v rámci Peugeot Cupu. „Šumava patří každý rok k tomu nejtěžšímu co české rally nabízejí. Pořadatel našel pro letošní rok tři nové velmi hodnotné úseky, které ještě náročnost celého závodu umocnily. Před závodem jsme neměli s autem žádný test a tak jsme původně chtěli začít opatrně a postupně zrychlovat. Úvodní sekci jsme přesto vyhráli a udělali si před Honzou Dohnalem malý náskok. Bohužel na následující zkoušce jsme udělali již zmíněný defekt a o vedení přišli. Druhý den začal nepříjemnou událostí, kdy jsme dojeli jako druhé auto k havárii Jardy Pešla. Jsem rád, že tato havárie dopadla relativně dobře a přeji klukům co nejrychlejší rekonvalescenci a návrat zpět na tratě. My se ve zbytku etapy snažili, ale stáhnout sobotní ztrátu a předehnat Honzu Dohnala jsme již nedokázali. S naším výkonem jsme byli i přesto velmi spokojeni a je vidět, že se sžíváme s novým vozem čím dál více. Druhé místo ve 2WD, první ve třídě i Peugeot cupu bylo skvělým vysvědčením za uplynulým víkendem a já se již nemohu dočkat startu v Hustopečích,“ řekl René Dohnal.

Nyní na Slušovický tým čeká domácí Rallysprint Kopná, který je naplánovaný na sobotu 22. května. Zde by pod taktovkou Lubomíra Minaříka měly startovat čtyři posádky. Premiéru s vozem Škoda Fabia R5 si odbude Pavel Mika. Do Peugeotu 208 Rally4 tentokrát usedne jmenovec Mojmír Mika. František Andrys bude závodit s Renaultem Clio Sport a v Peugeotu 208 R2 se představí Jan Žalud.

Vytisknout

Diskuze: René Dohnal bral na Šumavě stříbro

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Hustopeče (CZE)

Příjem přihlášek na Hustopeče je v plném proudu

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud