Minařík Racing na Kopné premiérově s vozem R5

Barbora Vebrová, 27. května 2021, 18:34 Google+

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Minařík Racing

Minařík Racing | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

První podnik Rallysprint série si nenechal ujít ani Slušovický tým a do náročných blátivých podmínek vyslal hned čtyři posádky. Na Rallysprintu Kopná, která se jela doslova okolo zázemí týmu Minařík Racing zažil premiérový start s vozem kategorie R5 Pavel Mika. Pavla fanoušci znají, když usedával za volant různých dvoukolek, tudíž Kopná pro něj byla vůbec prvním startem se čtyřkolkou. Na sedadlo spolujezdce usedl Radim Strnad. Dvojice se s těžkými podmínkami vypořádala výborně a dovezla Škodu Fabii R5 do cíle bez škrábanců. „Když jsme plánovali start na Kopné v dubnovém termínu, nebyl jsem z toho úplně nadšený. Ovšem po přesunu na konec května jsme zajásali - to už bude krásně teplo, vezmu drobné na zmrzlinu, triko a kraťasy. Tak nějak jsem hlásil Pavlovi můj optimismus. Nová technika pro tuto sezonu v podobě Fabie R5, oblíbená domácí Kopná a příjemné počasí, to do sebe prostě hezky zapadalo. Při pátečním shakedownu jsme dopilovali startovní proceduru, zbytek mělo ukázat sobotní ráno. Předpověď se nemilosrdně vyplnila a ráno pršelo. Pneumatiková loterie se nekonala, důležité bylo dovézt auto v pořádku do cíle. Při první rundě jsme se tedy dost klouzali, pomohlo až prořezání vzorku pneumatik v prvním servisu. Musím říct, že proti Renaultu Clio je to samozřejmě jiná liga. Auto funguje skvěle, brzdy mají neskutečný nástup, prostě nádherný závoďák. Potenciál podvozku možná začneme pokoušet při dalším závodě, za daných podmínek byl úspěch spatřit cíl. Doufáme, že jsme potěšili fanoušky novou technikou a budeme se těšit na setkání v servisu při povolené návštěvnosti. Rádi bychom poděkovali Minařík Racing teamu, jmenovitě šéfmechanikovi Jirkovi Malčíkovi za cenné rady a absolutní profesionalitu při přípravě auta,“ popsal premiérový závod spolujezdec Radim Strnad. Posádka Pavel Mika – Radim Strnad na Rallysprintu Kopná dojela do cíle na 18. místě absolutního pořadí.

img-responsive

Minařík Racing | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Na start domácího podniku se postavil také jmenovec Pavla - Mojmír Mika, který usedl do vozu Peugeot 208 Rally4. Rozpis slyšel od Bohumila Černocha. Mojmír startuje víceméně jen na závodech ve Slušovicích a na Rallysprintu Kopná závodil po páté. Ojedinělé starty jsou u tohoto závodníka škoda, protože se s Peugeotem dokázal držet mezi nejlepšími dvoukolkami. V cíli z toho bylo pro Mojmíra Miku a Bohumila Černocha 1. místo ve třídě 5, 5. místo v hodnocení Rallysprint série a absolutně kluci obsadili 25. příčku. „Letošní Kopnu jsem si nechtěl nechat ujít a už dlouho před konáním závodu jsem zvažoval s jakým autem bych startoval. Jelikož poslední můj odjetý závod byl ve Vyškově s Peugeotem 208 R2, chtěl jsem startovat s autem, se kterým mám už alespoň nějakou zkušenost. Bohužel u Minařík Racing teamu takové vozidlo není, tak jsem se zkusil poptat u jiných stájí, ale všechno bylo na daný závod už obsazené. Luboš mi nabídl jejich Peugeot Rally4. Nabídka to byla velmi lákavá a tak jsem si řekl, že zkusit se má všechno. Myslel jsem, že bude pěkné květnové počasí, tak to bude super. Super byl akorát shakedown na suchu. Sobotní den plný deště ve mně vzbuzoval hrůzu. Na první RZ jsme špatně zvolili pneu - řízlý slick s tím, že vody nebude tolik, ale bohužel na cestě tekly proudy vody. Po několika krizových momentech jsme RZ dojeli a po projetí Hvozdné jsme v servisu udělali pár změn na vozidle a obuli mokré pneumatiky. Druhé kolo bylo z hlediska jízdy příjemné, ale tolik vytahaného bahna, to byl pro mně očistec. RZ Kopnou jsem si užil a svezl se na sto procent. Časy jsem ani neřešil, ale nebyly až tak špatné. Peugeot 208 Rally4 je opravdu auto velmi rychlé a není úplně jednoduché ho řídit, navíc v tak náročných podmínkách. Celková spokojenost po projetí poslední RZ a úleva, že jsme autu neublížili byla veliká. Poděkování patří týmu Minaříků, že uspořádali v tak těžké době pěkný závod. Samozřejmě poděkování míří i ke spolujezdci za super diktát a celému týmu Minařík Racing za skvělou práci,“ uvedl po závodě spokojený Mojmír Mika.

img-responsive

Minařík Racing | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Druhý ostrý start v rally na Kopné zaznamenal Jan Žalud a podruhé usedl do vozu Peugeot 2O8 R2. Na sedadlo spolujezdce si přizval Lucii Laurincovou. Smíšená dvojice se s nástrahami tratí vypořádala skvěle. „Kopná byla mým druhým závodem v rally po loňské premiéře v Příbrami, nepočítám-li 2x rallycup v Kopřivnici. Už před startem mi všichni říkali, že je to těžká soutěž a o to více, když je mokro a prší. Páteční seznamovací jízdy a shakedown byl ještě na suchu a já se modlil, aby v sobotu nepršelo. Nevyšlo to. Na první Kameňák jsem odjížděl se sevřeným žaludkem při představě, jak trať po dešti a průjezdu předešlých posádek bude vypadat. Nespletl jsem se a bylo to pro mě moc těžké. Hodně vody, vytahaného bordelu, proto jsem jel opatrně. RZ Březovou jsem si užil. Po servisu znovu Kameňák, kde bylo méně vody, ale více vytahaného bláta. Celkem třikrát nás na této RZ přibržďovali pořadatelé kvůli nehodám soupeřů. Při přejezdu na RZ Kopná jsem měl lehce sevřený žaludek. Byla to těžká, ale nádherná erzeta. Poslední dvě RZ jsem vypustil a spíše v některých úsecích trénoval moje nervy a mozek. Posbírali jsme pro mě cenné zkušenosti, ale hlavní je, že já, Lucka i Peugeot jsme dojeli v pořádku do cíle. Chtěl bych poděkovat Lucce, že to se mnou dala. Týmu Kolář Racing díky za perfektní auto, týmu Minařík racing za zázemí jako při mistrovství světa. Poděkování patří také rodině a sponzorům za podporu,“ řekl Jan Žalud. Honza s Lucií závod dokončili na 12. místě ve třídě 6 a 21. místě v hodnocení Rallysprint série.

img-responsive

Minařík Racing | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

S Renaultem Clio Sport se v okolí Slušovic představil František Andrys. Společně s navigátorem Martinem Ziglerem kluci soutěž zdárně dokončili. V Cíli si připsali 4. příčku ve třídě 8 a 41. pozici v hodnocení Rallysprint série. „Kopná byl jeden z mých snů a za podpory Minařík Racing se mi ho povedlo uskutečnit. Že je to těžký závod jsem věděl, ale až při prvních seznamovacích jízdách jsem zjistil, jak je opravdu náročný. Rozpis se nám s Martinem Ziglerem povedlo napsat ke spokojenosti obou a s obavami jsme čekali do druhého dne. Špatná předpověď se potvrdila a začalo pršet, a tak nás čekal ještě těžší závod než jsem si myslel. Vyloženě jsem měl z erzety Kameňák a Kopná strach, ale po prvních průjezdech jsem si uvědomil, jak jsou RZ těžké, ale zároveň krásné. Jeli jsme v klidu a seznamovali se s autem na vodě. Náš cíl byl dokončit soutěž a že to bude 4. místo ve třídě jsem opravdu nečekal. Děkuji týmu Lubomíra Minaříka za super připravené auto a servis. Organizačně byl závod velmi dobře připravený. S Martinem jsme si v autě sedli a závod si užívali, proto Kopnou beru jako skvělý zážitek,“ popsal premiérový start na Rallysprintu Kopná František Andrys.

Nyní na tým Minařík Racing čeká třetí podnik SONAX Mistrovství České republiky v rally. Ve dnech 18. - 19. června se pojede Agrotec Rally Hustopeče, kde budou posádky v barvách slušovického týmu opět bojovat o co nejlepší umístění.

 

Vytisknout

Diskuze: Minařík Racing na Kopné premiérově s vozem R5

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Kopná (CZE)

Štvrté miesto pre Grzyba a RUFA MOTOR-SPORT na Kopnej

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud