Skvělý úspěch pro Caise: v Polsku ovládl soutěž a nabudil se na Barumku

RallyZone.cz, 11. srpna 2021, 13:49 Google+

Odškrtl si další kariérní mezník. Erik Cias poprvé dokázal ovládnout několikadenní soutěž. Český rallye pilot byl nejrychlejší v soutěži Rajd Rzeszowski, která se jela v rámci polského šampionátu. Za sebou nechal místní legendu Grzegorze Grzyba.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rajd Rzeszow (POL)

Rajd Rzeszow (POL) | foto: Archiv týmu

Sdílejte článek

„Domácí závodníci to moc nečekali. Bral jsem celou akci jako test před Barumkou. Také pro to mám z toho výsledku velkou radost,“ prohlásil Cais z Orsák Rallysport týmu. Koncem srpna ho čeká domácí Barum Rallye Zlín, na kterou se v následujících týdnech plánuje intenzivně připravovat.

Až nastoupí na start tradičního podniku, která se pořádá také v rámci evropského šampionátu, bude si přát patrně jednu věc – aby se na asfaltové cesty dostaly nečistoty nebo bláto. V Polsku totiž v té době pršelo. „Potvrdil jsem si, že dokážu být na tomto terénu rychlý, vyhovuje mi,“ dodal Cais, který v první etapě pláchl veškeré konkurenci, která činila více než 70 posádek. Český pilot navigovaný Jindřiškou Žákovou po úvodní sekci rychlostních zkoušek vedl o 24 vteřin. „Všechny jsme dokázali překvapit. Nečekali, že se nám na tom mokrém povrchu tak bude dařit.“

Druhý den už chtěl český pilot své postavení udržet a situaci kontrolovat. Jenže na předposlední rychlostní zkoušce dostal defekt a náskok se ztenčil o 15 vteřin. „Na poslední erzetě jsem musel zatáhnout, abych si pojistil vítězství. Povedlo se, v závěru jsem byl nerychlejší,“ popisoval Erik Cais, který již tradičně dokáže předvést nejlepší časy v poslední rychlostní zkoušce. Pilot týmu Orsák Rallysport dokázal v Polsku ovládnout pět erzet z jedenácti.

A hlavně – zcela poprvé talentovaný Cais vybojoval první místo na velké několikadenní soutěži. „To mě moc těší. Stejně také to, že jsem dokázal porazit zkušeného Grzyba a další skvělé Poláky. Přiznali, že ve druhém dni, kdy už nepršelo, si na mě věřili, protože zdejší tratě velmi dobře znají,“ tvrdil Cais, který v letošním roce ovládl Rallysprint Kopná. Dodal si tak velké sebevědomí před Barum Czech Rally Zlín, která se pojede koncem srpna a půjde o prestižní domácí soutěž. „Ještě budeme absolvovat test před touto akcí a mám samozřejmě naplánovaný tréninkový režim. Ale myslím, že se nám povedl závodní Ford Fiesta Rally2 skvěle naladit.“

PR, Jiří Uhlíř 

Vytisknout

Diskuze: Skvělý úspěch pro Caise: v Polsku ovládl soutěž a nabudil se na Barumku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Valašská Rally (CZE)

David Tomek: „Spolupráce s Vénou je jako oheň a voda“

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud