Minařík Racing závodil na dvou frontách

Barbora Vebrová, 13. srpna 2021, 16:47 Google+

O uplynulém víkendu se slušovický tým pod vedením Lubomíra Minaříka rozdělil na dva tábory. René Dohnal s Romanem Švecem odjeli závodit do Polska, kde obsolvovali svůj druhý zahraniční start. Kluci se s Peugeotem 208 Rally4 postavili na start Rajd Rzeszowski. Na rallysprintu ve Fulneku – Odrách zase startoval Pavel Mika, který se spolujezdcem Radimem Strnadem podruhé usedli do Škody Fabie R5.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Fulnek - Odry (CZE)

Rally Fulnek - Odry (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Rallysprint série pokračovala třetím podnikem, který nesl název Rallysprint Fulnek – Odry. Na posádky čekalo šest rychlostních zkoušek. V barvách slušovického týmu se do závodu vydala dvojice Pavel Mika – Radim Strnad se Škodou Fabií R5. Dvojice dostala od pořadatelů startovní číslo 9 a vydala se sžívat s novým autem. „Rally Fulnek jsme pojali jako vhodný test před Barum rally. Takovou jsme měli představu, leč průběh závodu byl spíše přípravou na vypořádání se s technikou. Hodnocení tratě bude zjevně ode všech posádek shodné, tak se omezím pouze na konstatování, že kdo není mistrem v projíždění retardérů, nemá výsledek. A tady to bylo v tomto ohledu malé mistrovství republiky. Nicméně je třeba férově říct, že podmínky jsou pro všechny stejné, tak jsme se snažili najít optimální tempo. Bohužel, hned ve druhé RZ začaly drobné problémy s řazením a to rozhodlo o naší chuti jakkoliv riskovat. V následující RZ Odry, která má příjemnou technickou charakteristiku, se čidlo odpojovače nehlásilo do služby již vůbec. Vyústilo to i v malý výlet mimo trať, kde jsme v prudkém vracáku vycestovali do hezky postaveného fotografa. Myslím, že uskočil na poslední chvíli a to mně vede k zamyšlení, jestli pán ještě někdy dostane tak výborný nápad na bezpečné postavení. Pochopitelně se veškerá koncentrace vytratila a cílem bylo dostat auto do servisu, kde mechanici závadu opravili. Návrat do závodního tempa už neproběhl a vše umocnila zrušená poslední RZ, kde jsme měli v plánu na technické trati zkusit zajet lepší čas. Děkujeme týmu Vlastimila Dědice jun. za přípravu auta a pořadatelům za možnost závodit. Vše teď směřujeme k maximální přípravě na 50. Barum rally, kde zveme všechny fanoušky. Bude to pro nás velká výzva a chceme si ji užít při tomto jubilejním ročníku,“ hodnotil v cíli spolujezdec Radim Strnad. Pavel s Radimem odjížděli z Fulneku na 17. místě absolutního pořadí.

Jako test před Barum Rally si na závod do Polska odskočil René Dohnal s navigátorem Romanem Švecem. Posádka Peugeotu 208 Rally4 byla také zvědavá na porovnání s tamními závodníky. Na Rajd Rzeszowski panovaly uplně jiné podmínky, než ve Fulneku. V Polsku byly tratě plné bláta, ale René s Romanem se s náročnými podmínkami vypořádali výborně. „Když jsem se rozmýšlel na začátku roku, který podnik ze seriálu ERT (European Rally Trophy) vybrat, díky ideálnímu termínu mezi Bohemkou a Barumkou byl ve hře právě polský závod. Dost lidí mě od tohoto startu odrazovalo, protože právě Rzeszow má z minulosti pověst zrádného závodu, kde se každá chyba tvrdě trestá. Riziko jsem si velmi dobře uvědomoval. Zároveň jsem ale měl obrovskou motivaci závod pokořit a udělat si pomyslnou fajfku ve svém seznamu. Po seznamovacích jízdách jsem musel uznat, že jsou tratě opravdu velmi zrádné a oproti českým nevšední. Hluboké katy, brody a různě kluzké druhy asfaltů s velkým množstvím horizontů. Nedokázal bych to přirovnat k žádné české soutěži. Vrásky mi také dělala předpověď počasí, která slibovala kompletně propršenou první etapu. Naposledy jsem jel na mokru v roce 2019 při naši první zahraniční účasti ve Švýcarsku. S turbem to byla zkušenost rovněž první a tak bylo nutno začít s velkým respektem a nikam se nehnat. I tak se nám dařilo relativně držet krok s místními i Martinsem Sesksem, který zde testoval na Ypres Rally. Ztrátám či chybám jsme se bohužel v první etapě nevyhnuli. Hned v prvním průjezdu okruhové RZ2 jsme dojeli pomalejší vůz, který nás asi po 500m pustil. Na následující zkoušce jsem pro změnu neodhadnul brzdný bod na „skleněném asfaltu“. Dostali jsme tzv. saně a s vypětím všech sil to skončilo jen zhasnutým motorem a couváním. Zbytek etapy se odjel na neuvěřitelně zablácené trati, kterou bych si spíše užil s nějakým off roadem než s předohrabem,“ popsal první etapu René Dohnal. Po šesti rychlostních zkouškách se René s Romanem ve výsledcích nacházeli na 18. místě absolutně a druhé příčce mezi dvoukolkami. Následovala druhá etapa, ve které kluci absolvovali pět rychlostních zkoušek na již příznivějších podmínkách. „Sobota se už nesla v duchu suché trati s občasnými zablácenými úseky z pátečních dešťů. Zde jsme mohli konečně částečně předvést to, co jsme se u nás naučili a být konkurenceschopní s místními. I přes mírné chybky či smůlu v podobě 10 minutového čekání na startu závěrečné zkoušky jsme druhou etapu zajeli ve slušném tempu a závod dokončili.

Byl to naprosto ideální test, kdy jsme si vyzkoušeli v neznámém prostředí jak mokrou, tak suchou variantu nastavení vozu a nemusíme toto případně řešit v průběhu Barum Rally. V Polsku se mi opravdu líbilo. Organizace skvělá, tratě hezké a česká fanouškovská základna úžasná. Moc děkuji za podporu Autoklubu České republiky a všem našim partnerům a rodinám, bez kterých bychom tento start nikdy zorganizovat nemohli. Děkuji také klukům z týmu Minařík Racing za špičkově fungující vůz, který si prošel po čas závodu opravdu peklem a fungoval bez jediného zádrhelu. V neposlední řadě také děkuji Romanovi za skvěle odvedenou práci. Dokázali jsme si, že bychom se v zahraničí neztratili. Nyní nás již čeká vrchol sezóny, na který se všichni moc těšíme,“ popsal v cíli René Dohnal. Rajd Rzeszowski byl součástí také slovenského šampionátu, kde kluci brali 7. místo. V absolutním pořadí se posádka umístila na 16. místě, vyhrála třídu 5 a v kategorii ERT2 skončila druhá.

Nyní na Minařík Racing čeká jubilejní 50. ročník Barum Czech Rally Zlín, kde se slušovický tým představí hned s několika posádkami.

Vytisknout

Diskuze: Minařík Racing závodil na dvou frontách

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Pačejov (CZE)

42. INVELT Rally Pačejov se představuje

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud