Caisova skvělá sezona: rychlost, vítězství a oheň na závěr. Pilot chce do WRC!

RallyZone.cz, 19. listopadu 2021, 17:13 Google+

Významnou sezonu mohl vyšperkovat vítězstvím. Jenže 100 metrů před cílem Lausitz Rallye začal hořet Eriku Caisovi vůz a tak musel odstoupit.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Kopná (CZE)

Rally Kopná (CZE) | foto: Martin Husár

Sdílejte článek

„Kdybych vyhrál, stal bych se mistrem centrální zóny. Štve mě to,“ tvrdil talentovaný český pilot rallye, který v letošním roce ukázal velký potenciál. Poprvé v kariéře vyhrál velkou soutěž, ve WRC ve Španělsku zajel v rychlostní zkoušce 10. nejrychlejší čas a vedl slavnou Barum Rally Zlín. „Silných momentů bylo opravdu hodně,“ dodal.

Erik Cais umí udělat rallyové soutěže zajímavé, což potvrdil také na svém posledním letošním podniku. Lausitz Rallye začal defektem, ztrátu dohnal a dostal se dokonce do vedení. Zbýval opravdu kousek a český pilot mohl slavit… „Projel jsem poslední zatáčkou a říkal si, že už to bude dobré, čekala mě pouze rovinka. Jenže mé auto začalo najednou hořet,“ popisoval Cais, který společně s navigátorem Petrem Těšínským začal auto ihned hasit.

„Uvnitř u nohou se nám to podařilo, ale až společně se soupeři se nám pak oheň povedlo zkrotit. V autě nevydržel kardan, který následně přeťal olejové hadice, ze kterých to vyteklo na rozžhavené svody,“ tvrdil Cais, který v letošním roce na závěrečných rychlostních zkouškách prožil emočně silné momenty. „Ve výsledku to byla povedená sezona, hodnotím ji kladně. S týmem jsme odvedli skvělou práci. Jezdecky jsem se posunul, křivka šla neustále nahoru,“ těšilo Caise z týmu Orsák Rallysport.

A to se ještě ze začátku roku musel potýkat s těžkým post-covidovým syndromem… Pak se však velký český talent rallye významně rozjel. Jen považte – vítězství na Rallysprintu Kopná, druhé místo na Rallye Weiz, kde dokázal porazit Raimunda Baumschlagera. Poté první místo v polské Rajd Rzeszowski a skalp legendy Grzegorze Grzyba.

To se však fryštácký pilot s Fordem Fiesta Rally2 stále jen rozehříval… Na Barum Rally Zlín ukázal, jaký je jeho potenciál, když evropskou konkurenci s Janem Kopeckým a Norem Mikkelsenem porážel a od epického triumfu sházelo jen málo. Všechny pak překvapil rychlými časy na soutěži WRC ve Španělsku, kde mezi absolutní světovou elitou zajel desátý nejrychlejší čas v jedné rychlostní zkoušce. „S takovými výsledky jsem před sezonou vůbec nepočítal. Vždyť je to můj druhý rok mezi dospělými,“ tvrdil Cais.

Český pilot skončil v šampionátu ERC na celkovém šestém místě s počtem 59 bodů. Od fanoušků nebo zkušených pilotů si letošními výkony vysloužil velký respekt. A co dál? „Mým cílem je se pravidelně účastnit mistrovství světa WRC. Už není kam jinam se posunout. Doufejme, že to vyjde, protože šampionát je velmi finančně nákladný a ekonomická situace je v současné době složitá,“ dodal Cais, který aktuálně odpočívá nebo relaxuje na motorce. Pokud ale vstoupí do MS, hned první soutěž je v lednu. „Budu pracovat na fyzické kondici, ale také na mentální přípravě. Věřím, že také příští sezona bude velmi bohatá na skvělé zážitky.“ 

PR

Vytisknout

Diskuze: Caisova skvělá sezona: rychlost, vítězství a oheň na závěr. Pilot chce do WRC!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Setkání mistrů

Seznam přihlášených na Setkání mistrů

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud