Loňská Kopná: Premiérový vavřín pro Erika Caise

Roman Ordelt, 29. dubna 2022, 11:08 Google+

Populární Rallysprint Kopná napíše v letošním roce již sedmadvacátý díl a je neodmyslitelně spjat od prvního ročníku s motoristickou rodinou Minaříků z Podkopné Lhoty. V roce 1993 nikoho nenapadlo, že tento spíše rozlučkový závod regionálních jezdců na závěr rallyové sezony se dostane do pozice nejoblíbenějšího sprintu v České republice. Do kalendáře jednodenních sprintů se vrátil po dvouleté odmlce v roce 2017. Kvůli pandemii koronaviru (COVID-19) se populární motoristický podnik neuskutečnil v roce 2020.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Kopná (CZE)

Rally Kopná (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Za předchozích šestadvacet odjetých ročníků najdeme mezi vítězi řadu velkých jmen, byli to například Ital Enrico Bertone, Stanislav Chovanec, Tomáš Vojtěch, Štěpán Vojtěch, Jan Kopecký, Václav Pech, Roman Kresta, Jaromír Tarabus, Roman Odložilík, Maďar Gergély Szabó, Tomáš Kostka, Miroslav Jakeš nebo Erik Cais. Nejvíce vavřínů posbíral Stanislav Chovanec, populární Staňa se zapsal do galerie vítězů celkem pětkrát, čtyřikrát vyhráli Roman Kresta a Tomáš Kostka.

Loňskou Kopnou vyhrál premiérově talentovaný Erik Cais na na voze Ford Fiesta R5 MkII. Jezdec z Fryštáku se vrátil na české tratě po téměř dvouměsíční odmlce zaviněné postcovidovým syndromem. Cais vyhrál domácí rally v úvodu hustě zkrápěnou deštěm stylem start a cíl.  Neměl to však jednoduché, na Kameňáku ho postihl defekt a jeho náskok se ztenčil po třetí rychlostní zkoušce na rozdíl pouhých 2,7 vteřiny.  Na další erzetě zatáhl a nenechal nikoho na pochybách o celkovém vítězi. Druhé místo obsadil čtyřnásobný vítěz Kopné Tomáš Kostka (Škoda Fabia Rally2 Evo). Při prvním průjezdu Březové byl krátce mimo trať, ale i přes stříbrnou pozici byl na cílové rampě spokojen. Na třetím místě skončil Miroslav Jakeš (Škoda Fabia R5), vítěz posledního ročníku odjeté Kopné. Na závěrečné erzetě přišel o čtvrté místo Adam Březík (Škoda Fabia R5), který byl při druhém průjezdu Kopné mimo trať a na příčce těsně pod stupni vítězů ho vystřídal polský šampion Grzegorz Grzyb. Šestý dojel loňský rallysprintový šampion Poháru 2+ Petr Semerád (oba Škoda Fabia Rally2 Evo). Sedmý skončil Dominik Stříteský (Škoda Fabia R5), kterého o lepší umístění připravila i půlminutová penalizace za chybně projetý retardér. V nejlepší desítce dále dojeli Martin Vlček (Hyundai i20 R5), Vojtěch Štajf (Volkswagen Polo GTi R5) a německý hrabě Albert von Thurn und Taxis (Škoda Fabia Rally2 Evo).

V pořadí rallysprintového šampionátu a hodnocení dvoukolek vyhrál Lumír Firla, s odstupem deseti vteřin skončil Michal Vaňhara (oba Peugeot 208 R2), třetí příčku obsadil Michal Srb (Citroën C2 R2). Nejrychleji začal Martin Lehký (Ford Fiesta Rally4), rychlé časy zajížděl i Radek Jatel (Peugeot 208 R2). Bohužel Lehký havaroval při druhém průjezdu Kameňákem a odstoupil z vedoucí pozice. Jatel nakonec dojel na bramborové pozici i zásluhou půlminutové penalizace za proražený retardér. Vítězný Firla začal soutěž ze čtvrtého místa, v polovině rallysprintu se prodral do čela a vedoucí pozici uhájil až do cíle.

V hodnocení šampionátu historiků slavil prvenství Petr Němec se spolujezdcem Janem Mikulíkem na voze LADA VFTS. Favorizovaný Vlastimil Neumann na voze Ford Escort RS Cosworth odstoupil ze soutěže z vedoucí příčky na předposlední rychlostní zkoušce kvůli poloose. K dobru měl téměř minutový náskok.

Do loňského ročníku Kopné bylo převzato po přejímkách 116 posádek z původně 119 přihlášených. Do cíle přijelo celkem 93 soutěžících, když klasifikováno bylo 78 soudobých vozů a 15 historiků. Soutěž měla vydařený průběh, organizace pod taktovkou rodiny Minaříků proběhla opět na výbornou. Kopná se konala v loňském roce za přísných hygienicko-protiepidemických podmínek, kvůli šíření nemoci COVID-19 nebyly zřízeny podél tratě rychlostních zkoušek divácká místa.

 

Konečné pořadí 26. AUTO UH Rallysprint Kopná 2021:

1. Cais, Žáková (Ford Fiesta R5 MkII)                                39:44,8 min

2. Kostka, Kučera (Škoda Fabia Rally2 Evo)                   + 9,6 s

3. M. Jakeš, Machů (Škoda Fabia R5)                             + 20,1 s

4. Grzyb, Poradzisz (POL, Škoda Fabia Rally2 Evo)       + 46,2 s

5. A. Březík, Krajča (Škoda Fabia R5)                              + 51,6 s

6. P. Semerád, Hovorka (Škoda Fabia Rally2 Evo)          + 59,2 s

7. Stříteský, Persein (Škoda Fabia R5)                            +1:26,4 min

8. M. Vlček, Jugasová (Hyundai i20 R5)                          +1:30,3 min

9. Štajf, Rajnoha (Volkswagen Polo GTi R5)                   +1:53,8 min

10. von Thurn und Taxis, Ettel (DEU/AUT, Škoda Fabia Rally2 Evo)                                                                                                     +2:03,8 min

Další zpravodajský servis v rámci 27. Rentor Rallysprint Kopná 2022 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou na oficiální webové stránce www.rallysprintkopna.cz a na sociálních sítích facebook i instagram.

Vytisknout

Diskuze: Loňská Kopná: Premiérový vavřín pro Erika Caise

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Vsetín (CZE)

DO PEUGEOT RALLY CUPU NASTUPUJE ŠPIČKOVÁ POSÁDKA MČR

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud