Jakub Jirovec: „První Čínov jsem jel na maximum.“

Miroslav Vebr, 27. dubna 2023, 11:07 Google+

Dvě rychlostní zkoušky při letošní Rally Šumava výrazně ovlivnily výsledek posádky Jakub Jirovec – Petr Jindra junior. Po té první měli kluci úsměv od ucha k uchu, po poslední přišlo lehké zklamání.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Krátce před klatovskou rally oslavil Jakub Jirovec narozeniny a jako dárek si chtěl sám sobě nadělit pěkné časy na rychlostních zkouškách. Po absolvování seznamovacích jízd věděl, že letošní Šumava bude opět hodně těžká. Náročné erzety ještě poznamenaly vydatné deště před soutěží, kdy se z polí a lesů splavovalo na cesty velké množství bahna. „Na Šumavě jsem letos startoval potřetí, a tak jsem věděl, co můžeme od této rally očekávat. Přesto jsem byl hodně překvapený, kolik bylo na erzetách bláta. Na samotný závod jsme věděli, že zaprší, jen bylo otázkou, který den. Proto jsme už při tvoření rozpisu počítali i s mokrou variantou a poznamenávali si mimo jiné i typy asfaltu. Velice se mi líbil Čínovský okruh, neboť tato zkouška je hlavně o výkonu motoru, a tudíž sedí naší Alpině. Těšil jsem se i na velhartickou zkoušku. Naopak, už před startem jsem věděl, že na zdebořické RZ budeme hodně ztrácet kvůli tomu, že se z větší části jela na šotolině,“ podělil se o dojmy po trénincích Jakub Jirovec. Ve třídě RGT měli Kuba s Petrem pouze jediného soupeře, Martina Radu s Abarthem, a do porovnávání časů si chtěli přibrat i Petra Nešetřila s Porsche. Rally měla celkem 12 RZ s délkou 147 km rozdělených do dvou etap.

Po pátečním shakedownu, kdy si posádka Alpiny A110 Rally RGT vyzkoušela různá nastavení vozu, byla v harmonogramu pouze jedna erzeta, a to Čínovský okruh. Kuba věděl, že tato zkouška mu může hodně pomoct, a tak sešlápl plynový pedál proklatě hluboko. Výsledkem byl sedmý nejrychlejší čas a skalp několika posádek startujících s vozy R5!!! „Čínovský okruh je relativně jednoduchá erzeta, která když se zajede čistě a dobře, pak je na konci velmi slušný čas. Věděl jsem, že tady se mohu spolehnout na výkon vozu a zkusil jsem jet maximum, co to jen šlo. Chtěl jsem urvat čas v TOP10, ale že to bude už na sedmý flek, to bych před startem zkoušky netipoval. Z výsledného času jsem i teď stále hodně nadšený. Byl to skvělý dárek k narozeninám,“ pochvaloval si vydařený vstup do rally plzeňský jezdec.

V sobotu měly posádky absolvovat sedm rychlostních zkoušek a začínalo se opět na Čínově. Kuba nabuzený z pátku se pokoušel o podobný výsledek. Dva dobré časy by mu dávaly dobrý základ, neboť na dalších zkouškách rally se předpokládal posun vozů R5 dopředu. Přemíra snahy o dosažení skvělého času ovšem zapříčinila drobnou jezdeckou chybu a hodiny. Kuba s Petrem zajeli až 15. čas a oproti prvnímu průjezdu si pohoršili o 11 vteřin. To posádku lehce rozhodilo a na dalších zkouškách přišlo pár drobných chyb. Na RZ Skelná Huť – Svatá Kateřina se kluci chytli a výsledkem byl druhý čas v TOP10. Druhé kolo rychlostních zkoušek už bylo dle představ posádky. Sobotní etapu dokončili Jirovec s Jindrou na 13. místě absolutně a prvním ve třídě RGT. „V sobotu už byly v harmonogramu klasické erzety, ale já věděl, že pokud zajedu na Čínově dobrý čas, tak budu mít dobrý základ. Vše vycházelo skvěle až do posledního okruhu, kdy jsem dojížděl auto a ve špici, kde bývá nejvíce diváků, jsem moc katnul zatáčku. Je tam malý hrb, který mne nakopl a já šel do hodin. Tato chyba mě hodně mrzela a na dalších zkouškách jsem jel hodně opatrně. Až druhé průjezdy byly dobré,“ popsal první nevydařený incident v soutěži Jakub Jirovec.

V neděli byly na programu dvě rychlostní zkoušky, vždy po dvou průjezdech. Na rychlostní zkoušky zapršelo, ale posádka s Alpinkou byla i na tuto variantu připravena. Kuba s Petrem úspěšně ukrajovali ostré kilometry a cílová rampa byla doslova na dosah. Na poslední rychlostní zkoušce asi kilometr a půl před cílem ovšem přišel moment, kdy klukům v autě pořádně zatrnulo. Po drobném výletu mimo trať a lehkém „ducnutí“ o strom museli přijít na pomoc diváci, aby dostali posádku zpět na cestu. Oproti prvnímu průjezdu ztráta jedné minuty a ve výsledcích propad o jednu příčku. „V neděli nám hodně pomohli týmoví meteorologové, na jejichž informace jsme dali a dobře zvolili pneumatiky. Během dne jsme měli dobré tempo. Na sobětické zkoušce jsem ovšem chyboval. Při prvním průjezdu těžkou levou zatáčkou antikatem se mi auto spakovalo, ale tuto chvíli jsem ustál. Druhý průjezd byl už ovšem horší. V té samé zatáčce jsem na kluzkém asfaltu byl moc rychlý a vyletěl jsem až do únikovky, kde jsme si lehce ťukli o strom. Navíc nás museli popostrčit diváci, za což jim zpětně moc děkuji. Nechali jsme tam minutu, což mě hodně zamrzelo,“ prozradil sled událostí na závěrečné zkoušce pětadvacetiletý jezdec. Alpinka doznala malý kosmetický šrám, ale v náročné rally dovezla posádku až na cílovou rampu. Dvojice Jakub Jirovec – Petr Jindra junior nakonec obsadila 14. místo v absolutní klasifikaci a zvítězila ve třídě RGT. „I když jsem udělal na poslední zkoušce velkou chybu, tak jsem s výsledkem velice spokojený. Dokázali jsme, že můžeme zajíždět časy okolo TOP10, což nás oba velmi motivuje do dalších závodů. Po celý závod se jelo vysokým tempem, a když vezmu v potaz i náročné rychlostní zkoušky, tak beru 14. místo všemi deseti. Vše je o zkušenostech a já udělal během soutěže dvě chyby, ale chybovaly i jiné posádky. Petr opět odvedl v autě skvělou práci a díky patří i celému týmu. Už nyní se těším na další start, který bude v Českém Krumlově,“ ohlédl se za druhou letošní soutěží Jakub Jirovec a Petr Jindra junior jej doplnil:„Věděli jsme, že na Šumavě budeme chtít tahat a časy se přiblížit k TOP10. Celý závod se až na drobné chyby dařil a oproti Valašce jsme na první auto ztráceli o 0,9 vteřiny na kilometr méně. Bohužel v závěrečné erzetě jsme udělali asi kilometr a půl před cílem chybu a ta nás stála lepší umístění. Ve stejném místě ale skončil Tomáš Enge a my můžeme být rádi, že Kuba vyřešil situaci tak, že i s přispěním fanoušků jsme mohli závod dokončit. Chtěl bych tímto poděkovat Kubovi za pěkné svezení a také všem našim mechanikům, kteří nám vytváří perfektní podmínky. Dík patří i špionům, jež se zapálením celý víkend skvěle fungovali.“

A jak již bylo řečeno, bílomodrá Alpina s posádkou Jakub Jirovec – Petr Jindra junior nebude chybět ani na rally v Českém Krumlově. Start této soutěže je v kalendáři vyhrazený na termín 19. – 20. 5.2023.

Vytisknout

Diskuze: Jakub Jirovec: „První Čínov jsem jel na maximum.“

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Historic Vltava Rally (CZE)

Rychlostní zkoušky klatovských soutěží prošly obměnou

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud