A je to venku: Fabia S2000 poprvé na Barumce

Marek Šteigr, 17. července 2008, 13:25 Google+

Dnes zveřejnil server eWRC.cz zprávu, o které se v zákulisí nejen české rally scény již dlouho spekulovalo – Premiéra Škody Fabia S2000 se odehraje v rámci srpnové Barum rally. Pilot Jan Kopecký se představí s vozem coby předjezdec.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Motorsport

Škoda Motorsport | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Po několikaměsíčních testech, kterých se jako jezdci zúčastnili právě Jan Kopecký, Raimund Baumschlager, Sebastian Lindholm i „El Matadore“ Carlos Sainz, se tak škodovácká novinka poprvé představí i široké veřejnosti. Proč volba padla právě na Barum Rally je nasnadě. Jedná se o podnik seriálu IRC a jak známo, tady startuje zatím nejvíce vozů mohutně se rozvíjející třídy S2000. Porovnání s konkurencí tak bude nejvíc vypovídající.

To že Jan Kopecký nebude bodovat do hodnocení IRC, ale pojede „pouze“ jako předjezdec se dalo čekat. Již na začátku sezony tým okolo Kopeckého avizoval, že jeho starty v seriálu IRC jsou jisté jen do Rally Rusko. Hlavním cílem těchto startu zřejmě bylo osvojení si nového jezdeckého stylu, který je zapotřebí pro pilotování „es dvoutisícovky“. K tomuto účelu byl také pořízen vůz Peugeot 207 S2000. Doufejme, že Honza se s novým speciálem již plně naučil a teď všechny poznatky převede do praxe i do vývoje Fabie.

Z pohledu českého fanouška má start na Barumce dvě roviny. První je ta pozitivní – světová premiéra českého auta na nejpopulárnější české soutěži a navíc s českým pilotem za volantem. To tady dlouho nebylo. Škody Octavia i Fabia WRC vždy měly premiéru v závodě MS a s jezdcem jiné, než české národnosti!

Druhý pohled je ten méně šťastný. Jelikož Jan pojede s Fabií jako předjezdec, jeho časy se s největší pravděpodobností (oficiálně) nedostanou na veřejnost. Český fanoušek se tak nedozví, jak si „jeho“ auto vede v porovnání s konkurencí. To zavdá příčinu k dalším spekulacím. Těch už bylo kolem vývoje Fabie S2000 dost a dost. Na druhou stranu – český fanoušek je velmi vynalézavý, takže se dá očekávat, že nějaký ten „neoficiální“ čas se na světlo světa přeci jen dostane.

Po tomto prvním ostrém testu už by měla na podzim následovat první homologace vozu. Otázkou zůstává kde se Fabia S2000 ukáže dál. Škoda již dříve oznámila, že tomu tak bude na zahajovacím podniku příštího ročníku IRC v Monte Carlu. Bude to však platit i po srpnové Barumce?

Vytisknout

Diskuze: A je to venku: Fabia S2000 poprvé na Barumce

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien

Loeb za volantem Porsche

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud