Ohlédnutí za K4 Pohárem České republiky

Josef Janoušek, 4. prosince 2009, 21:51 Google+

V tomto článku se ohlédneme za trochu opomíjeným K4 Pohárem České republiky v rally, sedmidílným seriálem, který se mimo Horácké rally v Třebíči jel na stejných tratích jako šampionát ve sprintrally.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loga

Loga | foto: www.rallyesport-pohar.cz

Sdílejte článek

Účastníci PČR začali v letošní sezoně svou pouť za body na velmi náročných tratích v okolí Hrádku nad Nisou při 12. ročníku Thermica rally Lužické hory. Na sedmi měřených úsecích, okořeněných šotolinovými propojkami se nejlépe dařilo Pavlu Dohnalovi (Mitsubishi Lancer Evo IX), který s přehledem zvítězil před druhým Tomášem Růžičkou (Subaru Impreza), třetím Jiřím Hendrichem (Mitsubishi Lancer Evo VI) a ujal se vedení v seriálu.

               Pavel Dohnal

Druhý podnik zavedl posádky na Vysočinu, kde se v historickém městě Telč odehrál již 10. ročník rally Vysočina.  A ten přivítal účastníky velmi nevlídným a deštivým počasím, které však nic nezměnilo na opakování situace z Hrádku. Celkem suverénně soutěží prolétl Pavel Dohnal před dvojicí pronásledovatelů v pořadí Růžička, Hendrich a upevnil si průběžné vedení.

Po první zastávce na severu Čech, druhé na Vysočině se PČR přestěhoval na Moravu na start nejpopulárnějšího českého sprintu 17. ročníku IMPROMAT rallysprintu Kopná. Na těžkých tratích v okolí Slušovic se dlouho zdálo, že se bude do třetice opakovat stejné pořadí jako z předešlých podniků. Bohužel smolařem se stal Tomáš Ružička, který odstoupil jednu vložku před koncem soutěže z druhého místa, kvůli požáru speciálu Subaru Impreza a tak druhé místo za vítězným Pavlem Dohnalem bral Jiří Hendrich a na bronzový stupínek se vyšvihl Pavel Pelech (Honda Civic VTi).

Richard Kirnig

Čtvrtý podnik přivedl soutěžní posádky opět na sever Čech, tentokrát do našich nejvyšších hor Krkonoš, kde se v okolí Trutnova odehrál 3. ročník rally Krkonoše. Tři nejrychlejší posádky dosavadního pořadí se opět postavili na start a tak se dalo předpokládat, že si to rozdají o medailové pozice. To se také stalo, jen s jednou výjimkou. Do pořadí na čele začal již od začátku velmi promlouvat Richard Kirnig, který přesedl z Hondy Civic Type R do silného Mitsubishi Lancer Evo VII a obsadil druhé místo za opětovným suverénem Pavlem Dohnalem. Třetí dojel Hendrich a čtvrtý Růžicka.

Míra Plíhal

K pátému podniku se ekipa PČR stěhovala opět na Moravu, kde na ně čekal 18. ročník Admiral rally Vyškov. Tato soutěž, „upečená“ až na poslední chvíli, notně zamávala pořadím PČR. Jeden z aspirantů na medailové pozice, Jiří Hendrich, skončil ještě před startem první vložky, jelikož ho zradil motor jeho lanceru šesté evoluce. Také další dva jezdci se silnými vozy japonských značek Subaru a Mitsubishi, Růžička a Kirnig, tentokrát nestačili na skvělý výkon mladičkého Miroslava Plíhala, který s dvoukolkou Citroen C2 R2 Max obsadil druhé místo. První neskončil nikdo jiný než suverén a tímto vítězstvím jistý držitel K4 PČR Pavel Dohnal.

Mladičkému Janu Plíhalovi se na Moravě po tomto úspěchu zalíbilo a v šestém podniku, kterým byl 3. ročník AZpneu rally Jeseníky dokázal nemožné oproti silnějším vozům a dokázal zvítězit v celkové kvalifikaci. Vítězství to nebylo vůbec jednoduché, sice mu napomohlo odstoupení Růžičky pro poruchu motoru, ale zasloužené. Protože mladík, dokázal s dvoukolkou porážet na vložkách silné speciály Kirniga a Hendricha, druhého a třetího v pořadí.

Tomáš Macháček

Závěr seriálu obstarala opět moravská soutěž, Würth Partr Rally Vsetín a na startu již opět bez jistého vítěze Pavla Dohnala, který startoval mezi „velkými kluky“ ve třídě N4 i bez senzačního vítěze předešlé soutěže v Jeseníkách Míry Plíhala, dala příležitost dalším adeptům na vítězství. Této možnosti nevyužili Růžička ani Hendrich, které zradila technika a tak se z vítězství radoval Jan Melša (Mitsubishi Lancer Evo VIII) před Richardem Kirnigem, který tak získal v poháru stříbro a Robertem Nešporem (Škoda Felicia Kit Car).

Celkové pořadí K4 Poháru České republiky v rally

1. Dohnal Pavel - Blažek Jiří  Mitsubishi Lancer Evo IX
2. Kirnig Richard - Bartoš M  Mitsubishi Lancer Evo IX
3. Hendrich Jiří - Hendrich Daniel   Mitsubishi Lancer Evo VI
4. Plíhal Miroslav - Stross Jiří   Citroen C2 R2 Max
5. Růžička Tomáš - Jurčík Jan    Subaru Impreza
6. Pelech Pavel - Bilka Michal   Honda Civic VTi
7. Paul Libor - Grabiec Martin  Škoda Felicia Kit Car
8. Macháček Tomáš - Kareš Pavel   Škoda 130 LR
9. Vopatřil Martin - Drmla Miroslav    Škoda Felicia
10. Václavík Zdeněk - Hájek Václav    Škoda Felicia



 

 

Vytisknout

Diskuze: Ohlédnutí za K4 Pohárem České republiky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Hirvonen, Mikko

Mikko Hirvonnen na Rally Monte Carlo

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud