Kniha o Bohemii pomůže dětem

Petr Eliáš, 4. července 2013, 11:33 Google+

V květnu tohoto roku vyšla nová kniha o rally s názvem Rally má jméno Bohemia. Mapuje všech devětatřicet dosud odjetých ročníků této kultovní soutěže a premiéru měla mít minulý rok, ale nakonec se tak nestalo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally bohemia

rally bohemia | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

„Vzhledem k tragickému průběhu loňského ročníku jsme společně s pořadateli Bohemie původní záměr přehodnotili,“ říká autor Dan Porazil. V průběhu roku došlo k rozšíření textu o manuál pro začínajícího fanouška rally s absolutním důrazem na bezpečnost. Do obsahu knihy přibyla také pietní, velmi citlivá a decentní vzpomínku na loňskou Rally Bohemia. Tak vznikla kniha vázaná ve tvrdých deskách, která má v definitivní verzi 336 stran formátu A4, dvoujazyčný text, velké množství fotografií, a ve které naleznete kompletní výsledky všech ročníků. To vše na křídovém papíru a za neuvěřitelnou cenu 199 CZK. Skutečnou originalitu tohoto počinu je ale třeba hledat jinde. Všechno vynaložené úsilí, které vedlo k jejímu vydání, má silně charitativní podtext. „Maximálně nízká cena byla mým záměrem. Proto všichni partneři tohoto projektu, kteří na něj finančně přispěli, mají můj velký obdiv a velké poděkování, protože od začátku věděli, že za vydáním knihy není zisk, ale snaha o dobrou věc.“ O co tedy vlastně jde? „Jsem domluven s paní primářkou dětského oddělení v Klaudiánově nemocnici, paní MUDr. Alenou Štolcovou, že za peníze z prodeje knížek budou pořízena speciální nemocniční lůžka pro nejmenší pacienty.“ Každý, kdo investuje necelých dvě stě korun do koupě ojedinělého díla z oblasti automobilového sportu, přispěje zároveň na nemocné malé děti.

Paní primářku MUDr. Alenu Štolcovou tento projekt nejdříve překvapil a vzápětí mile potěšil. A protože slovo rally pro ni není úplně cizím pojmem, je ráda, že dětem tolik potřebná pomoc přijde prostřednictvím knihy, která přibližuje boleslavskou soutěž široké veřejnosti a současně pomáhá v šíření osvěty, týkající se divácké bezpečnosti: „Byla jsem velmi mile překvapena už po první informaci, že se projekt s tímto záměrem chystá. Pana Porazila jsem osobně neznala, problematiku rally jen zběžně, ale co chybí ve vybavení naší JIPky, to vím celkem dobře. Na našem dětském oddělení se šedesáti lůžky pro dětské pacienty, a to od novorozenců až po devatenáctileté, máme dvě JIPky. Pro novorozence slouží třílůžkový JIP s inkubátory intenzivní péče a pro větší děti čtyřlůžkový, kde však máme jen jednu postel, která odpovídá parametrům intenzivní péče a jedno výhřevné lůžko pro malé kojence, ostatní postele jsou standardní. Vzhledem k omezeným finančním možnostem nemocnice se nám přes opakovanou žádost zatím nezdařilo lůžko pro intenzivní péči získat. Jsem tedy opravdu potěšena představou, že se situace vyřeší a péče o dětské pacienty s vážnou diagnózou bude zase o skok lepší. Já, všichni mí kolegové a celý sesterský tým dětské nemocnice jsme nadšeni a potěšeni, že v této ekonomicky velmi nepříznivé době existují takoví lidé, jimž osud dětských pacientů není lhostejný. Po setkání s panem Porazilem jsem nabyla přesvědčení, že se vše určitě podaří. Ocenila jsem jeho nadšení pro rally, jeho hluboké znalosti v tomto oboru a také vysokou úroveň již vydaných publikací. Obdivuji, s jakým entuziasmem se věnuje nové knize a hlavně snaze pomoci dětským pacientům. Cením si též, že do této, v pořadí již třetí, knihy zařadil obsáhlou kapitolu o bezpečnosti pro diváky, mezi kterými jsou často děti. Děkuji panu Porazilovi a všem ostatním, kteří se na projektu podílejí, nebo na něj přispěli. Přála bych si, aby takových charakterních, vzdělaných a hodných lidí bylo v naší republice víc.“

„To, že se vše povedlo, je skvělý a hřejivý pocit,“ říká autor. „Máme radost i z toho, že můžeme široké veřejnosti představit rally jako sportovní odvětví, které umí přinášet pomoc. Náš úspěch je také vzkazem a věříme, že i podnětem městu Mladá Boleslav a vedení Středočeského kraje. Je škoda, že tyto dvě vrcholné instituce, dosud nedokázaly docenit ekonomický přínos Rallye Bohemia pro město i region.“

Samotný akt předání šeku na dvě lůžka, proběhne ve dvou krocích. Nejdříve komorně, s partnery celého projektu a následně před samotným startem Rally Bohemia na startovní rampě. „Litujeme každého života, který zbytečně vyhasl a stalo-li se to při sledování rally, je nám to vzhledem k našemu koníčku líto obzvlášť. Je snadné říci, že rally nezabíjí, ale že na vině je nekázeň, nechuť poslouchat, nevědomost a nepokora, ale tak jednoduché to není. Nechceme nikomu sahat do svědomí, máme své řešení, jak lidem ukázat, že býti divákem na automobilových soutěžích, je mnohem bezpečnější, než cesta po dálnici D1 z Prahy do Brna, nebo jízda na kole v běžném silničním provozu. Také nás mrzí skutečnost, jak necitlivě se zachovala k této problematice média. U těch komerčních se senzacechtivost a mnohdy povrchní, jednostranný pohled očekává, u veřejnoprávních médií je to ovšem přinejmenším zarážející. Není možné události okolo rally takto paušalizovat. To není dobré znamení o stavu naší společnosti. Moralizování ale není naším záměrem,“ dodává závěrem autorské duo Dan Porazil a Jiří Fryje.

Objednávky lze provádět na www.peopleforrally.cz.

Vytisknout

Diskuze: Kniha o Bohemii pomůže dětem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Pešl, Jaroslav

Valaška nabídne rozmanité a pestré startovní pole

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud