LENZ ADAM Cup: Hustopečská noční zkušenost

RallyZone.cz, 14. června 2017, 18:17 Google+

Soupeření vozů Opel ADAM Cup bude po více než měsíční pauze pokračovat o tomto víkendu při Agrotec Petronas Syntium rally v Hustopečích. Ke třetímu klání LENZ ADAM Cupu 2017 je přihlášeno sedm dvojic, tedy o dvě více než na předchozích pohárových podnicích. Letos poprvé se do poháru zapojí i zahraniční posádka, polská dvojice Marcin Wrona – Mateusz Martynek.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Vyškov (CZE)

Rally Vyškov (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Promotér XTG motorsport a společnost Opel C&S (české zastoupení automobilky Opel) premiérově přivádí LENZ ADAM Cup do Hustopečí. Do pohárové klasifikace bude hodnocena úvodní etapa soutěže, která čítá šest rychlostních zkoušek na třech úsecích. Jedno je už nyní jisté, na posádky s vozy Opel ADAM Cup čekají tři rychlostní zkoušky za tmy. Kromě toho i specifické tratě mezi bujnou vegetací, po silničkách ve vinohradech a také po jemné šotolině. Té si ovšem posádky mnohem více užijí až ve druhé etapě soutěže… Účast v ní ovšem všichni pohároví účastníci nepředpokládají, řada z nich se soustředí pouze na páteční porci závodních kilometrů.

Ve dvou odjetých závodech poznal LENZ ADAM Cup dva vítěze. Na Kopné se radoval Martin Vopatřil, ve Vyškově Patrik Brtníček. Lze očekávat, že mezi těmito dvěma jezdci se bude tvrdě bojovat i v Hustopečích. Oba jezdci mění pro Hustopeče své spolujezdce, zdravotní důvody nepustí na tratě Miroslava Drmlu, Vopatřila proto bude navigovat Michal Večerka. Patrik Brtníček se zase bude muset obejít bez Rudolfa Kouřila, který bude v Hustopečích působit v roli ředitele soutěže. Na jeho místo však našel kvalitní náhradu, navigovat ho bude Jaroslav Novák.

 „Vzhledem k tomu, že jsme jeli loňskou sezónu velký i malý mistrák, v noci už mám něco odjeto. Tma mi určitě vadit nebude, každopádně bude velkou neznámou, jak budou rychlostní zkoušky vypadat kvůli prachu po průjezdu aut před námi. Právě přechody asfalt šotolina bude také potřeba dobře poznamenat do rozpisu. Za všech okolností chceme v Hustopečích bojovat o přední pozice v ADAM Cupu. A pokud první etapa zdárně dopadne, objevíme se na jihomoravských tratích i druhý den,“ říká Patrik Brtníček.

Martin Vopatřil reaguje: „V Hustopečích se objevíme pouze v páteční etapě. O pohárové body se pojede jen na šesti zkouškách, takže půjde o to neprospat začátek závodu. Tratě pro mě budou trochu neznámou, neboť jsem na tomto závodě startoval jen jednou, v roce 2014 s Fabií R2. Ale společně s Michalem věřím, že napíšeme dobrý rozpis a pokusíme se zabojovat o vítězství. Hlavně, aby vydržela technika, nakonec vyhraje vždy ten rychlejší. (smích) Náš tým MV Cars bude v Hustopečích servisovat i polskou dvojici Wrona – Martynek, která by měla v poháru startovat i v dalším průběhu sezony.“

Dvě třetí místa, to je prozatímní vizitka dvojice Martin Baďura – Ivo Studený. Na podium jistě bude pomýšlet i Martin Mottl, kterého bude navigovat Roman Vorel. A třetím do party může být Radek Hůla, který se letos zapojí do LENZ ADAM Cupu poprvé. Navigovat ho bude Markéta Skácelová.

„Tma pro mě bude úplná nová zkušenost, protože jsem se světelnou rampou ještě nikdy nejel. Každopádně na závod se moc těším a věřím, že i za tmy pojedeme v podobném tempu jako ve Vyškově, kde se nám jelo moc hezky. Přechody z asfaltu na šotolinu se mi zamlouvají, celkově střídání povrchů a různých asfaltů mám rád. Bohužel v rámci šetření auta na další závody celou soutěž nepojedeme,“ vypovídá Martin Baďura.

Martin Mottl reaguje: „Do Hustopečí se moc těším, ostatně jako na každý závod. A možná o to víc, že to bude úplně nová zkušenost. Noc i šotolinu jsem si už zkusil dvakrát v Německu, a protože mě šotolina baví, vůbec bych se nebránil tomu, kdyby se to celé odjelo na šotolině, i s šotolinovými pneumatikami. Do závodu půjdeme s bojovnou vizí a uvidíme, na co to tentokrát bude stačit.“

„Noc jsem si již dříve mnohokrát vyzkoušel v rámci závodů Volného poháru, takže to pro mě nebude žádná novinka. Osobně s tím žádný problém nemám, navíc se moc těším i na hustopečské tratě, které mi jsou svým charakterem blízké. V Hustopečích se představíme pouze v rámci pohárového klání,“ doplňuje Radek Hůla.

A v Hustopečích nebude chybět ani moderátor televize Prima Tomáš Hauptvogel. Štěpána Palivce ovšem tentokrát na sedadle spolujezdce nahradí Jiří Kulštejn.

„Změna na místě spolujezdce je dána tím, že Štěpán jezdí pravidelně velký "mistrák" s Robertem Hordossym nebo Honzou Sýkorou. Ale vzhledem k tomu, že Jirka je také velmi zkušený navigátor, určitě nebude žádný problém. Navíc vzhledem k pohárovému kalendáři společně odjedeme i nějaké další dvoudenní závody,“ objasňuje Tomáš Hauptvogel a pokračuje: „Na Hustopeče se moc těším. Pauza mezi závody mi připadala nekonečná. Rally jsem už zcela propadl, takže se těším na každý kilometr a noc bude skvělým kořením tohoto závodu! Už si to představuji, tisíce lidí kolem trati, zapálené ohně, rozsvícené brzdové kotouče, prostě jako na Monte! (smích) ADAM Cup se pojede jen v rámci páteční etapy, takže se objevíme pouze v této části závodu. I když nejraději bych jel, co jde. Rozhodně ale Hustopeče v rámci tréninku napíšeme celé. To se nikdy neztratí.“

Na Agrotec Petronas Syntium rally nebudou chybět ani speciály Opel ADAM R2. Všechny tři dvojice nastoupí na start s ambicemi bojovat o čelní příčky ve „dvoukolkách“ a ve třídě 6. V seznamu přihlášených jsou nejvýše nasazeni Andrej Barčák s Tomášem Střeskou, hned za nimi se v pátek 16. června vydají vstříc hustopečské trati Radomír Kupec s Petrem Glösslem. Třetího Adama povedou na tratích „mezi vinicemi“ Robert Hordossy a Štěpán Palivec.

Autor: LENZ ADAM Cup

Vytisknout

Diskuze: LENZ ADAM Cup: Hustopečská noční zkušenost

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Hustopeče (CZE)

ČERVENÍ MRAVENCI rally team posílí český mistr

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud