Podoba Rally Bohemia 2018 odtajněna

Aleš Holakovský, 7. května 2018, 20:35 Google+

Na oficiálních webových stránkách Rally Bohemia 2018 jsou k dispozici schválená Zvláštní ustanovení, ze kterých lze vyčíst vše podstatné k letošnímu ročníku soutěže. Oproti minulým rokům obsahují celou řadu novinek. Jednou z nich je i návrat Rally Bohemia do Global Assistance racing arény v Sosnové u České Lípy na divácky oblíbenou super-RZ po pěti letech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Beze změny zůstává umístění organizačního centra soutěže v Domě kultury Mladá Boleslav, ale pak už následuje řada novinek. Významnou změnou je určitě přemístění servisní zońy do staronové lokality na letiště Hoškovice u Mnichova Hradiště, čímž dojde ke zkrácení přejezdového úseku na sobotní rychlostní zkoušky. V těsné blízkosti servisu na nové trati přes obec Březina se bude odehrávat i shakedown, který se letos nově pojede již v pátek odpoledne a v podvečer. Staronové bude i slavnostního místo startu, které se po několika letech přesouvá z mladoboleslavského Staroměstského náměstí před Muzeum Škoda Auto.

První posádka MČR v rally soudobých automobilů přejede přes startovní rampu 45. ročníku Rally Bohemia v sobotu 30. června v 9:30 hod. Hned na to absolvuje tři kola na okruhové zkoušce Bondy. Tato rychlostní zkouška v okolí stejnojmenného nákupního centra je sice známa již z některých předcházejících ročníků soutěže, ale letos bude míst zcela novou atraktivní podobu a posádky budou muset zdolat tři kola nového okruhu. To dá divákům výbornou příležitost k dokonalé prohlídce všech soutěžních automobilů. Následně pestré závodní pole zamíří přes zastávku v servisní zóně na Železnobrodsko a Hodkovicko na rychlostní zkoušky Chloudov a Radostín, tradiční úseky v inovované podobě. Potom Rally Bohemia po mnoha letech zavítá přímo do Liberce, kde bude na závodníky i diváky čekat velká premiéra v podobě zcela nové rychlostní zkoušky Ještěd, která povede přímo přes sedlo této přírodní dominanty Libereckého kraje.

Po prvním zdolání Ještědu bude na soutěžní posádky i jejich automobily čekat zasloužená servisní přestávka na letišti v Hoškovicích a po ní se vydají na opakované průjezdy úseků Chloudov, Radostín i Ještěd. Z Ještědu ale tentokrát nezamíří do servisu, ale budou je ještě čekat hned dvě divácké super-RZ na Autodromu Sosnová u České lípy. Na sosnovský autodrom zavítá Rally Bohemia

po dlouhých pěti letech, a poprvé zde budou k vidění hned dvě přehledné rychlostní zkoušky v rozmezí necelých patnácti minut. Určitě to tedy bude velké lákadlo pro diváky, už proto, že obě RZ se pojedou paralelně po dvojicích a z pohodlí diváckých tribun tedy bude možnost přímého porovnání rychlosti soupeřících automobilů. Po obou podvečerních průjezdech divácké Gladiator SS Sosnová a večerním servisu přenocují soutěžní speciály, které zdárně dokončí náročnou první etapu, v uzavřeném parkovišti v Hoškovicích.

Nedělní etapa Rally Bohemia se tentokrát bude odehrávat výhradně na Mladoboleslavsku. Ráno závodníci zamíří nejprve na obnovenou rychlostní zkoušku Lobeč, vinoucí se po hranici Kokořínska, kterou bude následovat tradiční RZ Cetno. Ta bude mít i letos polookruhový charakter a se svou délkou více než 24 kilometrů dokonce bude nejdelší rychlostní zkouškou celé Rally Bohemia. Výrazně kratší, ale zato velmi intenzivní, bude Staroměstská rychlostní zkouška vedoucí přímo ulicemi a uličkami Mladé Boleslavi. Ta letos získá novou podobu své závěrečné části, která nabídne řadu technických úseků i atraktivních diváckých míst přímo v historickém centru Mladé Boleslavi. Zatímco po jejím prvním průjezdu se posádky vydají zpět do hoškovického servisu a následně vstříc ještě odpoledním průjezdům všech jmenovaných RZ, po jejím druhém průjezdu už zamíří přímo na nedaleké Staroměstské náměstí. Zde bude následovat slavnostní ceremoniál vyhlášení vítězů a předání cen nejúspěšnějším posádkám 45. ročníku Rally Bohemia. To je plánováno pro MČR v rally před třetí hodinou odpolední.  

V rámci MČR v rally je vypsán i Pohár pořadatele pro automobily tříd 14-18, lze se tedy zúčastnit s jakýmkoliv vozem splňujícím platné sportovní a technické řády.

Rally Bohemia 2018, to ale zdaleka nebudou pouze soudobé závodní speciály MČR v rally. Stává se již tradicí, že se v rámci Rally Bohemia koná i Mistrovství ČR v rally historických vozidel. Jeho účastníkům začíná letos soutěž již v pátek večer od 20 hodin slavnostním startem před Muzeem Škoda Auto, kde následně také rovnou absolvují Prolog v podobě testu akcelerace na 200 metrů, a to paralelně s účastníky Eco Energy Rally Bohemia. V sobotu ráno startovní pole MČR historických vozidel naopak vynechává RZ Bondy a jede rovnou na RZ Chloudov, čímž mu vznikne časový náskok před soudobými automobily a po celou sobotu tak uvidíme historické automobily na tratích rychlostních zkoušek jako první. V neděli už pojedou účastníci MČR historických vozidel až za soudobými automobily, jak jsme na soutěžích zpravidla zvyklí.

Historické automobily, to jsou na Rally Bohemia tradičně i účastníci exhibiční Rally Legend, kde se posádkám neměří časy a jejich hlavním účelem je „provětrat“ a představit divákům na trati závodní techniku 60. - 90. let. Legendy

budou tvořit jakýsi předkrm sobotního programu v Mladé Boleslavi, když se po slavnostním startu před Muzeem Škoda Auto v 9 hodin ráno vydají na trať okruhové RZ Bondy ještě před soudobými moderními speciály. V dalších rychlostních zkouškách budou naopak vyplňovat pauzu mezi prvními a druhými průjezdy rychlostních zkoušek. V sobotu uvidíme Legendy na trati dvakrát (s výjimkou RZ Ještěd, kterou v prvním průjezdu vynechávají), a v neděli už potom tradičně jenom jednou, když po absolvování dopolední sekce soutěže Rally Legend otevře program cílových ceremoniálů na Staroměstském náměstí.

 

Samostatnou, ale o to významnější, kapitolu bude letos psát premiérový ročník Eco Energy Rally Bohemia pro vozy s alternativními pohony, který je součástí světového poháru FIA Electric and New Energies Championship. Po pátečním večerním slavnostním startu před Muzeem Škoda Auto od 20 hodin a bezprostředně navazujícím exhibičním testem akcelerace za doprovodu posádek MČR historických automobilů, čekají ekologické automobily v sobotu dvojí průjezdy testů pravidelnosti Vazovec, Radostín a Chloudov. Jak plyne ze samotných názvů testů pravidelnosti, na dvou posledně jmenovaných úsecích se účastníci světového poháru FIA představí i publiku klasické Rally Bohemia. Stejně tak tomu bude i v neděli při prvních průjezdech RZ Cetno a Staroměstská, a také v cíli Rally Bohemia na Staroměstském náměstí. Vyjmenované úseky doplní v neděli ráno ještě zvláštní test pravidelnosti s názvem Klokočka. Eco Energy Rally Bohemia bude mít po celou dobu soutěže své centrum, včetně uzavřeného parkoviště mezi etapami, v romantickém prostředí státního zámku Sychrov. Kromě prestižního světového poháru FIA Electric and New Energies Championship bude v rámci Eco Energy Rally Bohemia vypsána pořadatelem i národní soutěž dle volnějších pravidel, které se budou moci účastnit i automobily na běžný hybridní typ pohonu či CNG.

Zvláštní ustanovení pro všechny výše zmíněné části Rally Bohemia 2018 naleznete na www.rallybohemia.cz v sekci Dokumenty. Pořadatel srdečně zve k účasti v letošním ročníku posádky všech částí soutěže i diváky. Tradičním generálním partnerem soutěže je i letos automobilka ŠKODA AUTO.

Vytisknout

Diskuze: Podoba Rally Bohemia 2018 odtajněna

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez láká téměř stovku posádek

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

reklama

Doporučujeme

Rally Vyškov (CZE)

Jan Dvořák - Z Vyškova si odvážíme mnoho postřehů

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud