46. Rallye Český Krumlov s upravenou tratí

Pavel Kacerovský, 16. května 2018, 17:31 Google+

…a živými televizními přenosy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Český Krumlov (CZE)

Rally Český Krumlov (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Jedna z nejtradičnějších automobilových soutěží na území České republiky odpočítává poslední hodiny do startu. Rallye Český Krumlov napíše v závěru týdne, ve dnech 18. a 19. května, své už šestačtyřicáté pokračování. Do oblíbeného podniku konaného v malebné jihočeské krajině se přihlásilo 137 posádek. Dalších čtyřicet vozidel s alternativními pohony navíc odstartuje do souběžně konané rallye pravidelnosti zařazené do mistrovství světa elektromobilů – 7. Czech New Energies Rallye.

Koncepce českokrumlovské rallye, která je od roku 2009 součástí mezinárodního seriálu FIA European Rally Trophy, prošla oproti minulým ročníkům několika změnami. Pokládka nového asfaltového povrchu na silnicích třetích tříd se v průběhu loňského léta dotkla dvou známých rychlostních zkoušek. Zatímco legendární Malonty mají díky hladkému asfaltu úplně novou tvář, přesto stále nechybí zajímavé technické úseky, zbrusu nový „koberec“ na rychlém lesním úseku se spoustou horizontů na lipenské erzetě tento populární test z itineráře dočasně vyřadil.

Soutěž odstartuje, jak už se stalo zvykem, v pátek na českobudějovickém výstavišti, odkud posádky zamíří přes startovní rampu v Českém Krumlově na trojici měřených úseků. Ján se pojede stejně jako vloni v protisměru své obvyklé podoby, následovat bude úplně nová rychlostní zkouška Citajl, využívající malou část malontského testu. Náročnou sekci uzavře prodloužená varianta Kohoutu s atraktivním průjezdem Soběnova a stopkou na návsi přímo v diváckém místě před zraky fanoušků. Před příjezdem do servisu absolvují posádky ještě jeden měřený úsek. Po přeskupení v Kaplici se bude historicky poprvé závodit v jihočeském krajském městě za stmívání a následně i pod rouškou tmy.

„Každoročně se ozývají hlasy diváků, že se v pátek odpoledne startuje na výstavišti příliš brzy, a proto tam nestíhají po práci přijet. Hlavně z toho důvodu jsme se rozhodli zařadit superspeciálku do harmonogramu ještě jednou. Věřím, že to ocení i partneři soutěžních týmů, kteří tak můžou pro své hosty připravit delší program,“ vysvětluje ředitel 46. Rallye Český Krumlov 2018 Luboš Šalát. „Oba páteční průjezdy Birell Rallye Arény navíc bude přenášet živě Česká televize na svém kanálu ČT Sport, a tak si na své přijdou i fanoušci u obrazovek. Prvních deset posádek navíc pojede v opačném pořadí, aby přenos mohl s nižšími startovními čísly gradovat.“

Po nočních průjezdech stejných rychlostních zkoušek ve druhé sekci odevzdají posádky své stroje rovnou do uzavřeného parkoviště, dlouhý 45minutový servis je na programu až v sobotu ráno. Po něm se pojedou již zmíněné Malonty, se svými téměř 23 kilometry nejdelší rychlostní zkouška soutěže, modifikovaný test na lesních cestách u Rožmberku nad Vltavou a jezdecká perla v podobě RZ Rožmitál. Polední přeskupení s přejezdem rampy se uskuteční v českokrumlovské Jelení zahradě a odstartuje tak bohatý program, který pod zámkem bude pokračovat až do pozdního večera nejprve cílem (16:35) a následně i slavnostním vyhlášením vítězů (19:00). Mezitím se posádky objeví ještě jednou mezi výstavními pavilony, kde budou jednak závodit (13:09), ale také servisovat své soutěžní speciály.

Mezi přihlášenými posádkami nechybí žádný z favoritů. Kromě vítěze předchozích třech ročníků Rallye Český Krumlov Jana Kopeckého přijede ruský rychlík Alexej Lukjaňuk či další stálice tuzemského mistrovství. Jmenujme například Václava Pecha, Jana Černého, Jana Dohnala, Martina Vlčka nebo Jaroslawa Szeju. Pořadatelé z ÚAMK Automotoklubu Rallye Český Krumlov a ČK motorsportu můžou litovat snad jen termínové kolize s Portugalskou rallye, která má za následek absenci druhého jezdce továrního týmu ŠKODA Motorsport. Srovnatelnou náhradou pro fanoušky tak jistě bude početná skupina účastníků republikového šampionátu historiků, v čele s favorizovaným Vlastimilem Neumannem nebo smečkou rychlých pilotů za volanty vozů Škoda 130 LR. Po několika letech do Českého Krumlova zavítají rovněž posádky z Itálie, které budou hlavním tahákem dvanáctého ročníku Rallye Legendy Show. Tady určitě stojí za zmínku jméno navigátorky Chantal Galli, několikanásobné italské vítězky dámského poháru a mimo jiné i bývalé životního partnerky dvojnásobného mistra světa Mikiho Biasiona.

Podrobné informace k programu, časovému harmonogramu a diváckým místům na trati 46. Rallye Český Krumlov 2018 hledejte na internetových stránkách www.rallyekrumlov.cz.

Vytisknout

Diskuze: 46. Rallye Český Krumlov s upravenou tratí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Hyundai i20 R5

Slovenská premiéra vozu Hyundai i20 R5 pod Tatrami!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud