Tři spolujezdci urvali 3. místo ve Valašsko - tatranském poháru

Barbora Vebrová, 2. června 2018, 15:50 Google+

Ne často se stává, aby tři jezdci získali ocenění pro posádku. V tomto případě se o to postarali spolujezdci Radim Orava, Karel Zapletal a Vladimír Osička, kteří byli úspěšní ve Valašsko - tatranském poháru. Za celkové třetí místo získala posádka relaxační pobyt ve Vysokých Tatrách a pro mne zůstává záhadou, kdo z nich na tento pobyt pojede. Patrně dojde na losování sirkou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Tatry (SVK)

Rally Tatry (SVK) | foto: Hlinka, Daniel

Sdílejte článek

Valašsko - tatranský pohár odstartoval na Kowax Valašské rally ValMez 2018 na konci března letošního roku. Vzhledem k tomu, že pro Radima Oravu je Valaška domácí soutěží, rozhodl se, že právě na tomto závodě se vrátí opět za volant. Valašskou rally jel čtyřicetiletý jezdec už dvanáctkrát, ale v předchozích ročnících usedal vždy na místo spolujezdce, například k Tomáši Růžičkovi, Michalu Srbovi nebo Romanu Michalíkovi. „Když jsem se v zimě dozvěděl, že jedna z rychlostních zkoušek Valašské rally pojede přímo kolem mého bydliště v obci Jasenice, bylo jasné, že to bude ta pravá příležitost vrátit se do závodního tempa. S myšlenkou usednout znovu za volant soutěžního vozu už jsem si nějakou dobu pohrával,“ prozradil před startem Radim Orava. Rozhodnutí padlo, a tak zbývalo už jen vybrat auto a sehnat spolujezdce. Otázka ohledně závodního vozu byla vyřešena rychle, protože rozpočet na moderní vozy kategorie R2 nestačil. Radim Orava proto zvolil Volkswagen Polo z týmu B. R. S. Racing. Jako spolujezdce chtěl valašský jezdec oslovit v první řadě Vladimíra Osičku, jenže ten měl již domluvené angažmá na celou sezónu. „S Vladimírem jsme jeli už Rallysprint Kopná v roce 2007 a jsme také výborní kamarádi, jenže už měl něco domluvené, a tak jsem oslovil Karla Zapletala, který na moji nabídku kývnul. Tímto bych chtěl Karlovi ještě jednou poděkovat, že se nebál a usednul se mnou do auta,“ řekl Radim Orava.


První dva měřené úseky na Valašce si Radim Orava s Karlem Zapletalem zvykali na auto i na závodní tempo. To se neobešlo bez dvou krizových situací. Kluci ale vše zvládli a po zbytek závodu pokračovali bez problémů. V cíli se posádka Orava – Zapletal radovala z 3. místa v Poháru pořadatele a 4. místa ve Valašsko - tatranském poháru. „Byl jsem opravdu nadšený z krásného výsledku na domácím podniku. Valašská rally měla být pro mě jednorázovou akcí, jenže už pár dní po závodě jsem věděl, že bych se chtěl co nejdříve postavit na start další rally,“ popsal jezdec z Jasenic.

img-responsive

Rally Tatry (SVK) | foto: Hlinka, Daniel


Posádka se do Valašsko - tatranského poháru přihlásila bez větších cílů a jen tak ze srandy, jak se říká. To ale nikdo netušil, že budou bojovat o umístění na stupních vítězů. Když to tak pěkně dopadlo na Valašsku, Radim Orava se rozhodl startovat i na Rally Tatry. Tentokrát se na místo spolujezdce posadil Vladimír Osička. To ale ještě dva zkušení spolujezdci v jednom voze netušili, co je čeká. „Počasí si s námi zahrálo již při seznamovacích jízdách. Ve čtvrtek před závodem nás zastihl obrovský přívalový déšť. Aby toho nebylo málo, při trénování rychlostní zkoušky Huta se nám na tréninkovém autě rozpadl kloub na poloose a my jsme zůstali stát s nepojízdným autem asi 50 kilometrů od Popradu – centra dění Rally Tatry. V té chvíli jsem začínal být mírně skeptický, protože jsme měli před sebou ještě noční průjezd RZ v Popradu. Naštěstí nás zachránil jeden místní automechanik, který nás odvezl do města, a civilní auto jsme měli v pátek dopoledne opravené. Chtěl bych mu mnohokrát poděkovat, že nám velmi pomohl v nepříjemné situaci,“ podělil se o nepříjemný moment ze seznamovacích jízd na Slovensku Radim Orava. Předpověď počasí nebyla optimistická ani na samotný závod a také se to potvrdilo. Provazy vody od pátečního poledne dávaly najevo, že na posádky nečeká nic jednoduchého. V pátek večer Radim s Vladimírem projeli městskou rychlostní zkoušku s respektem. Jízda vedená mezi obrubníky a svodidly, navíc za vydatného deště, nebyla jednoduchá a posádka projela měřený úsek na jistotu, i když čas byl horší. Hlavním cílem bylo dojet do cíle a neublížit autu.


„V sobotu jsme se probudili do krásného dne a já měl hned lepší náladu. První dvě rychlostní zkoušky jsme si užívali a vše se zdálo být v nejlepším pořádku. Bohužel před startem RZ Vikartovce přišla další průtrž a já začal být mírně nervózní. Suché pneumatiky, které jsme měli na autě obuté, nevěstily nic dobrého. Odstartovali jsme do erzety a sotva kilometr po startu bylo všude sucho. Ani já, ani spolujezdec Vladimír jsme nechápali, ale pro nás to bylo jen dobře. Přes servisní areál se zatím přehnala blesková povodeň a my jsme věděli, že budeme přezouvat na mokré gumy. Po předchozích zkušenostech jsme slicky dali do kufru,“ popsal opravdu nevyzpytatelné počasí Radim Orava. Během druhé sekce posádka na přejezdech pneumatiky přezouvala podle potřeby a vždy to byla správná volba a další komplikace nenastaly. Do cíle Rally Tatry si kluci přijeli pro třetí místo ve třídě, ale hlavně pro čtvrtou příčku v hodnocení Valašsko - tatranského poháru. Toto umístění zajistilo posádce celkovou 3. příčku v poháru. „Výsledek je pro nás jako z říše snů. Vůbec jsme nečekali, že budeme na stupních vítězů. Moc bych chtěl poděkovat všem našim sponzorům, bez kterých bychom se nemohli na start závodu ani postavit. Díky patří také týmu B. R. S. Racing za výborně připravené auto i skvělou atmosféru během soutěží. Nesmím zapomenout poděkovat Rally Fanklubu Mštěnovice, který nás podporoval jak na Valašské rally, tak neváhal přijet a fandit nám na deštivé Rally Tatry,“ shrnul na závěr nadšený Radim Orava.


Posádka se nyní může těšit na relaxační pobyt ve slovenských Tatrách, který díky umístění v poháru získala. Určitě to bude ideální místo na přemýšlení o dalších plánech.

Vytisknout

Diskuze: Tři spolujezdci urvali 3. místo ve Valašsko - tatranském poháru

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Tatry (SVK)

Úspěšná plavba pod Tatrami pro Minařík racing

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud