Loňská Kopná: Suverén Kostka vyhrál počtvrté v řadě!

Roman Ordelt, 6. dubna 2019, 13:30 Google+

Populární Rallysprint Kopná napíše v letošním roce pětadvacátý díl a je neodmyslitelně spjat od prvního ročníku s motoristickou rodinou Minaříků z Podkopné Lhoty. V roce 1993 nikoho nenapadlo, že tento spíše rozlučkový závod regionálních jezdců na závěr rallyové sezony se dostane do pozice nejoblíbenějšího sprintu v České republice. Do kalendáře jednodenních sprintů se vrátil po dvouleté odmlce v roce 2017 a v posledních čtyřech odjetých ročnících poznal pouze jednoho vítěze v podobě domácího jezdce Tomáše Kostky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Kopná (CZE)

Rally Kopná (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Za předchozích čtyřiadvacet odjetých ročníků se mezi vítěze zapsala řada velkých jmen, byli to například Ital Enrico Bertone, Stanislav Chovanec, Tomáš Vojtěch, Štěpán Vojtěch, Jan Kopecký, Václav Pech, Roman Kresta, Jaromír Tarabus, Roman Odložilík, Maďar Gergély Szabó nebo Tomáš Kostka. Nejvíce vavřínů posbíral Stanislav Chovanec, populární Staňa se zapsal do galerie vítězů celkem pětkrát, čtyřikrát vyhrál Roman Kresta, zásluhou loňské výhry se na něho dotáhl v počtu výher i Tomáš Kostka.

Loňský ročník se jel poprvé pod názvem Vančík Rallysprint Kopná a byl pro „dvoukolkáře“ úvodním podnikem pětidílného seriálu Rallysprint série. Z absolutního vítězství se radovala posádka Tomáš Kostka, Ladislav Kučera na voze Škoda Fabia R5. Třiatřicetiletý jezdec ze Zlína suverénně ovládl čtyřiadvacátý ročník Kopné, když vyhrál stylem start – cíl a nenašel přemožitele ani na jedné ze sedmi rychlostních zkoušek. Nesmírně dramatický souboj se odehrál o další medailové příčky. Z napínavého souboje o druhé místo nakonec vyšli vítězně Antonín Tlusťák, Ivo Vybíral při české premiéře vozu Hyundai i20 WRC. Tlusťák ztratil na vítězného Kostku 34,5 vteřiny. Na třetím místě skončila posádka Martin Vlček, Jindřiška Žáková (Ford Fiesta R5) se ztrátou pouhých 0,5 vteřiny na zádveřického jezdce! Černý Petr v podobě čtvrtého místa nakonec zůstal pro polskou dvojici Grzegorz Grzyb, Robert Hundla (Škoda Fabia R5), od bronzové příčky je dělilo pouhých 0,7 vteřiny.

Dramatické bylo rovněž klání o prvenství v úvodním podniku rallysprintové série mezi „dvoukolkáři“ a přinesl napínavý souboj zkušenost versus mládí až do posledního kilometru závěrečné rychlostní zkoušky. Z vítězství se radovala smíšená posádka Marcel Svačina, Martina Popelková na voze Peugeot 208 R2, která byla o pouhých 1,3 vteřiny rychlejší než dvojice Jan Talaš, Zbyněk Pils. Třetí příčku nakonec vybojovali Erik Cais, Ondřej Krajča, o lepší umístění je připravil výlet mimo trať na 5. rychlostní zkoušce, kde ztratili více než minutu. Nejrychlejší tři posádky jely shodně na vozech Peugeot 208 R2.

Kopná v roce 2018 byla i úvodním dílem šampionátu historiků, který vyhrál Vlastimil Neumann (Ford Escort RS Cosworth), druhý skončil Petr Šimurda (Škoda 130 LR) a třetí dojel Martin Černý (Lada VFTS).

Do loňského ročníku Kopné se přihlásilo celkem 114 posádek včetně 18 historiků, po administrativních a technických přejímkách bylo převzato 107 soutěžících a cílovou rampu spatřilo nakonec 87 posádek včetně 16 historiků. Slušovický rallysprint měl opět zdařilý průběh a přinesl početným fanouškům podél tratí rychlostních zkoušek hodnotný motoristický sport a napínavou podívanou.

Konečné pořadí 24. Vančík Rallysprint Kopná 2018:

1. Kostka, Kučera (Škoda Fabia R5)                              37:24,7 min

2. Tlusťák, Vybíral (Hyundai i20 WRC)                          + 34,5 s

3. Vlček, Žáková (Ford Fiesta R5)                                   + 35,8 s

4. Grzyb, Hundla (POL, Škoda Fabia R5)                     + 36,5 s

5. Mareš, Hloušek (Škoda Fabia R5)                             + 42,9,s

6. Koči, Mozner ml. (SVK, Škoda Fabia R5)                 + 54,8 s

7. Pospíšilík, Hovorka (Škoda Fabia R5)                       + 1:09,3 min

8. Habaj, Dymurski (POL, Ford Fiesta R5)                    + 1:13,3 min

9. Trněný, Doerr (CZE/DEU, Škoda Fabia WRC)        + 1:50,8 min

10.Jakeš, Machů (Škoda Fabia S2000)                         + 2:07,3 min

Další zpravodajský servis v rámci 25. Vančík Rallysprint Kopná 2019 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou na oficiální webové stránce www.rallysprintkopna.cz a na facebookovém profilu.

Vytisknout

Diskuze: Loňská Kopná: Suverén Kostka vyhrál počtvrté v řadě!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Valašská Rally (CZE)

Minařík Racing úspěšně zahájil sezonu na Valašce

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud