Kupte si program s historií prvních ročníků Kopné

Roman Ordelt, 11. dubna 2019, 13:29 Google+

Pořadatelé z Rallysprint Klubu v AČR v Podkopné Lhotě vydali u příležitosti XXV. Vančík Rallysprint Kopná 2019 šestnáctistránkový tištěný oficiální program, který je k dostání na čerpacích stanicích a vybraných prodejních místech v okolí Slušovic. Příznivci soutěžního sportu zde naleznou podrobné informace k letošnímu jubilejnímu ročníku, který je úvodním dílem Autoklub Mistrovství České republiky ve sprintrally a Autoklub Mistrovství České republiky v rally historických vozidel 2019.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally kopná

rally kopná | foto: Josef Vyšata, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Fanoušci soutěžního sportu v programu naleznou podrobnou celkovou mapu rallysprintu a mapy všech rychlostních zkoušek včetně popisu a diváckých tipů. Na letošní Kopné se uskuteční opět testovací rychlostní zkouška na úseku z Neubuze do Slušovic kolem letiště Bílá hlína. V programu nechybí stručný popis shakedownu včetně mapy. U každé rychlostní zkoušky jsou rozepsány divácké tipy, pořadatelé popsali celkem osm diváckých tipů na třech úsecích rychlostních zkoušek podle abecedy od A do H. Jako speciální bonus je připravena historie Kopné prvních ročníků z devadesátých let z pera motoristického novináře Michala Forsta s názvem Pětadvacet let Kopné aneb Rallye po našem. Coby malou ochutnávku přinášíme malý úryvek z prvního ročníku: Bylo 23. listopadu 1993, když se na okraji Sedlářovy rodné Kašavy postavili na startovní čáru a  vyrazili bojovat o vteřiny na trati vedoucí směrem na Podkopnou Lhotu. Bylo jich dvanáct - šest za volantem, šest na místě spolujezdce. Všichni se chtěli bavit, závodit, užít si to... Časomíru jim tehdy zajišťovali rodiče jednoho z nich - Jardy Holého. Hodinami, které měli k dispozici, obvykle měřili závody minikár na protějším kopci a potřebovali, aby byl start i  cíl na stejném místě. Žádný problém. Minaříci to domluvili u starostů a jelo se. Nejdřív nahoru na točnu, potom dolů do Podkopné Lhoty, pak zase nahoru, trošku kličkování mezi gumami a nakonec palba dolů do Kašavy. Jasně, že na trati mohlo být vždycky jenom jedno auto, ale to fakt nikomu nevadilo. Nahoře na točně, kde se každá posádka objevila dvakrát, vládla skvělá atmosféra. Stejně jako večer při vyhlášení vítězů. „Za rok znovu,“ zaznělo jako jeden hlas.                                            

Za předchozích čtyřiadvacet odjetých ročníků se mezi vítěze zapsala řada velkých jmen jako například Ital Enrico Bertone, Stanislav Chovanec, Tomáš Vojtěch, Štěpán Vojtěch, Jan Kopecký, Václav Pech, Roman Kresta, Jaromír Tarabus, Roman Odložilík, Maďar Gergély Szabó nebo Tomáš Kostka. Nejvíce vavřínů posbíral Stanislav Chovanec, populární Staňa se zapsal do galerie vítězů celkem pětkrát, čtyřikrát vyhráli Roman Kresta a Tomáš Kostka, který opanoval poslední čtyři odjeté ročníky. Přehlednou galerii všech vítězů Kopné naleznete na jedné straně programu. Tištěný oficiální program 25. Vančík Rallysprint Kopná 2019 stojí 40 korun.

Vytisknout

Diskuze: Kupte si program s historií prvních ročníků Kopné

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Spolujezdecká akademie

SPOLUJEZDECKÁ AKADEMIE ZAHÁJILA SVOU ČINNOST

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud