Barumka bude svědkem české premiéry vozu kategorie R4

RallyZone.cz, 11. srpna 2019, 13:37 Google+

Společnost Global motorsport CZ s.r.o. ve spolupráci s francouzskou firmou Oreca představí v servisním zázemí Barum Czech Rally 2019 exemplář podle regulí kategorie R4. Půjde o vůz Dacia Sandero R4.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Archiv týmu

Sdílejte článek

Global motorsport CZ a Tomáš Pletka, který byl v posledních sezonách promotérem pohárových seriálů značek Citroën a Peugeot v rámci českého mistrovství, budou v průběhu zlínské soutěže prezentovat model Suzuki Swift R4. V době Barumky ovšem vozidlo nebude ještě dostupné, na ukázku bude od Orecy zapůjčen model Dacia Sandero R4, který bude staticky vystaven v servisní zóně a potencionální zájemci a novináři se s ním budou moci blíže seznámit.

„Úvodem musím nastínit, že vůz R4 nemá nic společného s povolenými úpravami produkčních aut (specifikace R4) z nedávné minulosti. ´Er čtyřky´ jsou plnohodnotné závodní vozy se všemi bezpečnostními prvky. To je nejzásadnější fakt. Motor je téměř sériový. Transmise a hlavy kol jsou použité z modelu R5, což při nižším výkonu vozu R4 posouvá jeho životnost,“ naznačuje Tomáš Pletka.

„V Evropě se už objevilo několik týmů, které si zvolily model pro kategorii vozu R4. Celý proces je ovšem náročný časově, technologicky i finančně. Proto jich zatím vzniklo jen pár. Nejdále je projekt Toyoty Etios R4 (vůz je úspěšný v Jižní Africe). Na základě tohoto modelu Oreca homologovala FIA R4 kit. Ve Francii postavila stáj Milano racing dva kusy Fiat MR 500X, v Estonsku Škodu Fabii R4 a ve Španělsku Dacii Sandero R4 .Ve Finsku se jako předjezdec objevil speciál Mini R4 a v Rakousku Audi A1 R4. V produkci jsou modely Ford R4, Mazda 2 či Hyundai i20,“ doplňuje jednatel společnosti Global motorsport CZ.

Právě milovického rodáka Oreca na začátku letošního roku kontaktovala s myšlenkou uvedení kompletního vozu kategorie R4 na český trh. Základem bude model Suzuki Swift.

„V současné době probíhá 3D scanování modelu Suzuki Swift a modeláž bezpečnostního rámu. První vůz bude pro ostrý start připraven v listopadu tohoto roku. První start modelu Suzuki Swift R4 proběhne na Rally Madrid (23. – 24. 11). Stavby prvního vozu se budu se svými mechaniky účastnit ve Francii. Další vozy už budou montovány v Česku. Oreca vždy dodá karoserii s bezpečnostním rámem a kompletní kit pro stavbu vozu. Dostavbu bude zajišťovat moje firma. Na tomto základě bude možné zakoupit pouze postavený vůz. Nepůjde vůz zákazníkovi prodat ve formě stavebnice,“ popisuje Pletka.

Samostatná kategorie pro vozy R4 je od letošního roku vypsána v národních šampionátech a v ERC. FIA schválila samostatný šampionát pro vozy kategorie R4 ve WRC od roku 2020. První vůz Suzuki Swift R4 se objeví na Rallye Monte Carlo 2020. Během Barum rally dojde k jednání s Autoklubem FAS AČR o zapsání samostatné kategorie R4 v rámci mistrovství ČR v rally 2020. Lze očekávat, že rychlí jezdci budou schopni konkurovat a porážet vozy R5.

„V motoru, který bude téměř sériový a bude mít menší výkon, je samozřejmě hlavní rozdíl. Teoreticky mluvíme o cca 1 s/km na asfaltu i šotolině. Věřím však, že pilot ve voze R4 dokáže porážet i vozy R5, avšak s nákladem na km o 40 procent nižším než u vozů R5,“ upozorňuje Pletka. Právě náklady na provoz vozu R4 mohou být hlavním tahákem pro případné zájemce.

„Náklady na 1 km jsou kalkulovány na 38 €. Osobně věřím, že konečná částka bude ještě nižší, protože výrobci vždy cenu raději navyšují. Navíc vše na voze si může zákazník řešit lokálně. Nebude nutné nic posílat do zahraničí. Komponenty Sadev pro převodovku a diferenciály bude distribuovat společnost Global motosport CZ, stejně tak i veškeré díly jako ráfky, poloosy, ložiska aj. Vše ostatní si zákazník může řešit sám. Třeba v otázce tlumičů budeme standardně nabízet výrobky společnosti PKM a Reiger. U značky PKM bude možné zakoupit veškeré originální díly od naší společnosti, která bude distributorem této značky pro Česko. Pro méně zasvěcené, značka PKM je od Korsické rally 2019 dodavatelem tlumičů pro tovární vozy Hyundai i20 Coupé WRC.“

Pro zákazníky společnosti Global motosport CZ je připravená nabídka financování soutěžních vozů, včetně havarijního pojištění. Financování je možné realizovat na vozy z nabídky stájí Peugeot Sport a Citroën Racing (specifikace R2, R3, R5, TCR) a pro vůz Suzuki Swift R4.

 

Základní fakta k vozu specifikace R4

Cena nového vozu Suzuki Swift R4 je 185 tisíc euro (bez DPH). Cena zahrnuje kompletní vůz „ready to race“ včetně registrace, kompletní homologace, certifikátu k rámu, bezpečnostní nádrži, dále elektrický a ruční hasící systém, intercom stilo, lampičku spolujezdce, rezervu + upínací kurtny, ochrany bezpečnostního rámu, hydraulický hever včetně držáku.
Součástí je i „safety packet“ - nože na pásy, sedáky OMP nebo Sparco, 5 ks pneumatik Michelin nebo Pirelli, úprava palubní desky flockováním.

Auto je dostupné v bílé barvě z venku a stříbrné uvnitř. Vůz je k dodání pouze kompletně sestavený. Nelze koupit stavebnici. Vozy budou montovány v ČR.
Zákazník může volit tlumiče značky PKM nebo Reiger. Dodání vozu nejpozději měsíc od potvrzení objednávky a zaplacení zálohy 85 tisíc euro.
Společnost Global motorsport CZ, s. r. o. má zastoupení francouzské firmy Oreca pro distribuci vozů značky Suzuki Swift R4 pro Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko a Slovinsko. Dále bude zajišťovat distribuci náhradních dílů včetně součástek Sadev do převodovky a diferenciálu.

Výhody: finanční náklad na 1 km max. 38 €, samostatná kategorie v národních šampionátech, v ERC a od roku 2020 ve WRC.
Pro český trh plánujeme značkový pohár pro vozy Suzuki Swift R4.
 

Suzuki Swift R4 - základní technické údaje

Motor: Přeplňovaný čtyřválec o obsahu 1600cc vybavený přímým vstřikováním poslední generace o výkonu 263 HP a krouticím momentu 390 N/m při použití sériového benzínu 98 okt.

Řídící jednotka: Magneti Marelli typ SRG-340 (stejná jako kategorie R5)

Software: Speciálně vyvinutý společností ORECA. Umožňující multimapping, road/stage management, úpravy v reálném čase, zálohování pro případ závady sensoru.

Převodovka a zadní diferenciál: SADEV totožné s vozy R5. Zaručující výkon a stabilitu. Robustní kardan a poloosy.

Data logger: součástí je software pro získání provozních dat z vozu

 

Kontakt:

Global motorsport CZ, s. r. o.
Tomáš Pletka
Tel: +420 777 853 681
e­mail: globalmotorsportcz@gmail.com

Vytisknout

Diskuze: Barumka bude svědkem české premiéry vozu kategorie R4

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Hustopeče (CZE)

Tomáš Pospíšilík cílí doma na elitní desítku

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud