Elektřina i nafta stejně škodlivé: Toto je nejekologičtější pohon

Touto pistolí natankujete nejekologičtější palivo

Touto pistolí natankujete nejekologičtější palivo | foto: Škoda Auto

V současné době si můžete vybírat vozy s různými druhy pohonů a jejich kombinací: benzin, nafta, zemní plyn, LPG či elektřina. Který z nich však v současné době zatěžuje životní prostředí nejméně? Německá organizace přichází s překvapivou odpovědí.

Podle studie německé agentury ADAC jsou pro životní prostředí nejméně škodlivé vozy s pohonem na zemní plyn. V porovnání srovnatelných vozů na benzin, naftu a elektrovozy zásobované energií, která pochází výhradně z neobnovitelných zdrojů, vychází CNG nejlépe. Teprve elektrovůz získávající energii ze 100% obnovitelných zdroj by dokázal bilanci vozu na zemní plyn překonat.

img-responsive

Scala G-TEC | foto: Škoda Auto

Výzkumný institut Joanneum Research pro ADAC vyhodnotil emise CO2 u automobilů z C-segmentu (např. VW Golf), které najezdí ročně 15 000 km a jejich celková životnost je 15 let. Do energetické bilance jsou zahrnuty nejen emise vzniklé při výrobě a likvidaci vozu, ale i emise vznikající při výrobě, přepravě a spalování daného paliva.

Nejhůře dopadla vozidla s benzinovými motory. Na druhém místě jsou společně elektrické a naftové vozy, které jsou stejně škodlivé. Vzhledem k vysokému podílu hnědého a černého uhlí v německé národním energetickém mixu, dopadly elektrovozy takto špatně. Také výroba baterií, při které vzniká velké množství skleníkových plynů, přispěla ke špatnému výsledku.

img-responsive

Volkswagen ID.3 bude mít smysl až zvládneme energii získat 100% z obnovitelných zdrojů | foto: Volkswagen

Zkoumání uhlíkové stopy různých pohonů je předmětem mnoha diskuzí. Jedním z důvodů je to, že zejména pro výrobu baterií jen málo veřejných a důvěryhodných údajů a různé podmínky studií vedou k různým výsledkům. Ve státech z vysokým podílem energie z obnovitelných zdrojů mají elektrovozy smysl, Německo mezi tyto státy však (zatím) nepatří.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu