Ferrari pracuje na SUV! Technický ředitel Leiters prozradil něco ze zákulisí

Ferrari Purosangue tak, jak si jej představuje britský magazín Autocar

Ferrari Purosangue tak, jak si jej představuje britský magazín Autocar | foto: Autocar

Purosangue bude prvním SUV od Ferrari, i když automobilka tvrdila, že vůz této kategorie nikdy nevyrobí. Dorazit by mělo v roce 2022 a samotné Ferrari přiznává, že s vývojem má plné ruce práce. Konkurencí mu totiž bude skvělé Lamborghini Urus.

První SUV od Ferarri, které je v automobilce označováno kódovým názvem 175, je jedním z 15 nových Ferrari, která budou představena v letech 2019 až 2023. V poslední době hovořil o SUV s britským magazínem Autocar technický ředitel Michael Leiters, který prozradil řadu nových podrobností o vozidle.

“Jsem přesvědčen o úspěchu tohoto vozu. Myslím, že jsme našli koncept, který je na jedné straně pravým SUV a dokáže přesvědčit zákazníky těchto vozů ke koupi, na straně druhé se výrazně liší od existujících SUV," tvrdí o novém voze Leiters. Ferrari se sice velmi nerado srovnává s výrobky konkurenčních automobilek, můžeme si však být jisti, že jeho hlavním konkurentem bude Lamborghini Urus.

img-responsive

Hlavní soupeřem nového SUV od Ferrari bude nejspíše Lamborghini Urus | foto: Lamborghini

Lamborghini Urus je postaveno na koncernové platformě MLB odvozené od VW Touareg a Audi Q7. Stejnou platformu používá i Bentley Bentayga. Ferrari postaví své SUV na nově vyvinuté modulární platformě, která je určena pro vozy s motorem vpředu za zadní nápravou. Ta bude sdílená s vozy kategorie GT a dostane ji nástupce GTC4 Lusso. To může být z hlediska dynamických schopností vozu velkou výhodou.

Název 'Purosangue' se používá i k označení nové generace vozů z kategorie GT, která bude představena v průběhu následujících 4 let. V překladu tento název znamená plnokrevník a dokonale vystihuje charakter těchto vozů. Tato platforma umožňuje implementovat různé motory i koncepce pohonu.

Pod kapotou nového SUV se pravděpodobně objeví i hybridní technologie. Nejnovější model značky - SF90 Stradale - pohání čtyřlitrový osmiválec přeplňovaný dvěma turbodmychadly v kombinaci se třemi elektromotory a kombinovaném výkonu 1000 koní. Do SUV se však spíše dostane menší šestiválcová hybridní jednotka s nižším výkonem, která je právě ve vývoji. Možná se pod kapotu dostane i atmosférický dvanáctiválec, který Ferrari dále vyvíjí a nemá zatím v plánu jeho výrobu ukončit.

img-responsive

Prvním hybridním modelem Ferrari je SF90, podobný pohon dostane i nové SUV | foto: Ferrari S.p.a.

Největší výzvou je podle Leiterse koncepce interiéru. "Jak můžeme s velkým prostorem, který máme k dispozici, zajistit, že je na palubě správná atmosféra jako v každém Ferrari? Jak zkombinovat sportovní uspořádání s designem více orientovaným na pohodlí? Je to výzva, skvělá příležitost a zábava."

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu