DALŠÍ POTVRZENÍ. Lidé preferují něco jiného, než jim výrobci nabízí a politici určují

AutoRoad.cz, 20. listopadu 2019, 01:23 Google+

Renomovaná společnost Cebia provedla pravidelnou analýzu vývoje trhu ojetých vozidel za první tři čtvrtletí roku 2019.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

V prvních třech kvartálech letošního roku došlo meziročně jen k velice mírnému navýšení počtu dovezených ojetých osobních automobilů ze zahraničí (nárůst 0,5 %), oproti situaci v polovině roku jde však o výraznější nárůst, neboť v prvních šesti měsících došlo letos v případě dovozů ojetin naopak k meziročnímu poklesu o 2,7 %.

Alarmující však je kvalita dovážených ojetých aut, neboť každé páté je starší 15 let a podle analýzy, kterou Cebia zpracovala letos na podzim, je jen mezi dovezenými vozy ve stáří od 3 do 11 let každé dvacáté po totální havárii. Průměrné stáří letos dovážených ojetin je 10 let, průměrné stáří všech prodávaných ojetin dovezených letos či v dřívějších letech je 11 let, zatímco průměrné stáří prodávaných ojetin s českým původem je zhruba 7,5 roku.

Ve třetím kvartálu navíc došlo k dalšímu zestárnutí českého vozového parku, který již téměř atakuje hranici 15 let (14,87 roku). Podíl prodávaných ojetých aut s tuzemským původem klesl o tři procentní body (na 50 %), o které posílily ojeté vozy dovezené z Německa.

Průměrná cena ojetých aut prodaných od letošního ledna do září činila 226 200 Kč. Zatímco meziročně stoupla o 0,5 %, mezikvartálně došlo k jejímu mírnému poklesu, který je způsoben především tím, že se na trhu přestaly ve větší míře vyskytovat zánovní a mladé ojetiny z ukončených krátkodobých operativních leasingů, které významně ovlivnily trh v druhé polovině loňského roku a v první polovině letošního. S klesající cenou, ale rovněž s menším množstvím zánovních ojetin souvisí i mírný nárůst podílu aut, která vykazují vyšší kilometrový nájezd než 100 000 km. Průměrná hodnota udávaná na tachometru byla 156 000 km.

Nejprodávanějším modelem ojetých vozů byla opět Škoda Octavia (11,3 %), která meziročně svůj podíl navíc mírně navýšila. Prodávala se zejména v dieselovém provedení (71 %), což je o 16 procentních bodů více, než kolik je průměr celého trhu prodávaných ojetých vozidel. Hlavním důvodem je, že tato vozidla jsou hojně zastoupena ve firemních flotilách i v rámci operativních leasingů, proto je i jejich průměrné stáří nižší než je průměr trhu. Z hlediska ceny lze v příštím roce u zánovních a mladých dieselových Octavií s motorem 1.6 TDI očekávat stagnaci, nebo dokonce i nárůst. Důvodem je, že po vstupu Škody Octavia 4. generace v příštím roce nebudou na trhu již nové Octavie se slabším dieselovým motorem, neboť se mají vyrábět už jen ve variantě 2.0 TDI. Podle dat z trhu a předpokládaného vývoje je nyní ideální okamžik pro koupi naftové Octavie ve variantě 1.6 TDI. Ojetá vyjde v naftové verzi levněji než benzínová 1.4 TSI ve stejném stáří, její provoz je levnější a její cena by měla dle očekávání být stabilnější.

V Top 10 následují Škoda Fabia (7,2 %), VW Passat (3,7 %), VW Golf (3,6 %), Škoda Superb (3,2 %), Škoda Rapid (2,4 %), Ford Focus (2,0 %), VW Touran (1,5 %), Ford Mondeo (1,4 %), BMW 3 (1,3 %).

Podíl prodávaných naftových ojetých vozů na trhu byl 55 %. Zajímavé je, že zatímco meziročně došlo k poklesu podílu vozů s naftovým motorem o zhruba 3 procentní body, v porovnání s čísly za první pololetí letošního roku došlo naopak k jejich navýšení rovněž o 3 procentní body.

Prakticky jde o první potvrzení toho, že poptávka po dieselech opět ožívá a že vliv aféry Dieselgate na český trh prodávaných ojetin definitivně pominul, o čemž svědčí například i vývoj ceny mladých benzínových Octavií, která sice přechodně vzrostla, ale již se vrátila na běžnou očekávanou úroveň. O tři procentní body, o které posílily naftové motory, naopak oslabily ty benzínové.

Vytisknout

Diskuze: DALŠÍ POTVRZENÍ. Lidé preferují něco jiného, než jim výrobci nabízí a politici určují

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

2020 Skoda Octavia - INTERIOR & Features

Nová Škoda Octavia 4 (2020) a DŮKLADNÉ PŘEDSTAVENÍ

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud