Vzpomeňme na Mariana Bublewicze

Tomáš Urban, 20. února 2010, 20:12 Google+

Dnes je tomu právě sedmnáct let, když zahynul na Rajdu Dolnoslaskim jeden z nejlepších jezdců rally v Polsku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Bublewicz, Marian

Bublewicz, Marian | foto: www.bublewicz.pl

Sdílejte článek

Marian Bublewicz se narodil v roce 1960 v Olsztyně. Jezdit začínal nejprve jako motokrosař, ale těžká nehoda mu další pokračování za řidítky znemožnila. Nechtěl vůni benzínu opustit a proto se rozhodl věnovat rally.

Tento Polák byl znám svou obrovskou zapáleností a velmi profesionálním přístupem k rally, k tréninku, k vozu. V roce 1980 už bojoval o přední umístění s Andrejem Koperem.  V roce 1983 se stal továrním jezdcem FSO. Tedy řídil třídvéřový Polonez s dvoulitrovým motorem s turbem. V roce 1987 s tímto vozem poprvé vyhrál. Od té dby byl polskou rally ikonou. Pak vyměnil Polonez za Mazdu 323.

V roce 1991 vytvořil profesionální Marloboro Rally Team Poland. Koupili Ford Sierra a už rok na to se stal vicemistrem Evropy. Také měl autoservis s padesáti zaměnstnanci.

V roce 1993 směl tedy úprioritu FIA A. Na sezónu 1993 tak zakoupil tovární Ford Escort Cosworth. Jeho vůz nebyl před prvním podnikem, Rajd dolnoslaski, připraven a proto si pronajal Ford Sierra Cosworth 4wd od Patricka Snijerse.  Na Rajdu Dolnoslaskim tak startoval s číslem jedna. Tuto rally už vyhrál sedmkrát.

Marian Bublewicz odstartoval 20. Února 1993 do páté rychlostní zkoušky zimní soutěže, Orlowiec - Zloty Stok. Na druhém kilometru však  neudržel Sierru na cestě a přímo na řidičovy dveře trefil strom. Sierra zůstala doslova namotána na strom. Bublewicze těžce zranil rám, který jej v podstatě probodl. Jezdec byl sice při vědomí, ale těžce zraněn. Hasiči s diváky jej vyprostili docela rychle, byl transportovnán do nemocnice. kde  i přes velkou snahu o záchranu jeho života ještě téhož dne umírá.

Sám Bublewicz kdysi někde řekl toto: "Zemřelo již mnoho jezdců rally, ale bral jsem to jako nějakou smůlu. Nějakou daň za to, jak rychle jezdíme a zároveň jak rychle lze při naší disciplíně přijít o život. Je to velká tragédie, když při sportu člověk zemře, "

Na místě jeho havárie je nyní kříž ze dřeva stromu, který Bublewicz trefil. nechybí také památník a také Rajd Dolnoslski je pojmenován Memoriálem Mariana Bublewicze.  25. Srpna letošního roku by slavil šedesáté narozeniny.

Marian Bublewicz patří k legendám polské rally scény stejně jako Janusz Kulig, Sobieslaw Sasada a Krzystof Holowczycz.

Celou historii tohoto významného rally jezdce můžete najít ZDE.

Foto: www.bublewicz.pl

 

Vytisknout

Diskuze: Vzpomeňme na Mariana Bublewicze

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

schlager rally sport

Schlager Rallye Sport hledá šikovné mechaniky

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud