Rozhovor s Thierrym Neuvillem nejen o kariéře a rally

iM2, 28. dubna 2010, 13:45 Google+

Thierry Neuville začne jeho letošní program v rámci IRC na Rally Islas Canarias, která startuje již 29. dubna. Jezdec v rozhovoru hovoří o jeho kariéře, o jeho cílech pro sezonu a dalším.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally ypres

rally ypres | foto: www.ircseries.com

Sdílejte článek

Kdy jste jel Vaší první rally?
Byla to East Belgian Rally v roce 2008. Tehdy jsem jel s Fordem Fiesta. V Belgii jsem tehdy vyhrál soutěž pořádanou Fordem a mohl jsem tak rok jezdit zcela zdarma.

Jak se Vám dařilo?
Na konci roku jsme byli celkově třetí. Na všech soutěžích jsme byli dostatečně rychlí, ale měli jsme nějaké problémy s autem, takže jsem nakonec šampiónem nebyl. Naší rychlosti si však všimla Belgická federace a pomohla nám pro rok 2009, to jsme jezdili s Citroënem. Tehdy jsme vyhráli Citroën Racing Trophy Belux. Odjeli jsme hodně závodů a získali jsme i nějaké solidní výsledky. Doufám, že se nám bude dařit i v roce 2010.

Řídil jste něco před Fiestou?
Předtím jsem měl Opel Corsa, se kterým jsem jezdil po silnicích a také na horách. Jel jsem dva závody do vrchu, ale ty měly jen 10 km, takže to nemůžu brát jako zkušenost.

Jezdil někdo z Vaší rodiny rally?
Ne, nikdy. Můj otec byl velký fanda rally a autokrosu, takže jsme se chodili dívat.

Jak jste se tedy k rally dostal?
Vždycky jsme na závody chodili a měl jsem také hodně kamarádů, kteří rally jezdili, takže jsem se rozhodl zkusit to. I přes nízký budget, který jsem měl k dispozici, jsem měl celkem slušnou možnost si zajezdit.

Co Vás za volantem dělá tak dobrým?
Nemyslím si, že bych byl dobrý, ale vždy se snažím být dobře připravený, abych mohl odvést dobrou práci. Důležité také je, být koncentrovaný. Celkově jsme dosáhli několika solidních výsledků a já jsem za to rád. Lidé mě sledují a to je opravdu zajímavé.

Co děláte, když zrovna neřídíte auto?
Když mám čas, tak stále na něčem pracuji. Samozřejmě teď nemám moc času, ale když už se nějaký najde, snažím s trochu pracovat, abych si vydělal nějaké peníze. Pracuji v kanceláři. Dá se s tím vyžít, ale není to lehké.

Kde bydlíte?
Jsem z Hünningenu, což je v německé části Belgie, takže mluvím německy. Je to malá oblast mezi Belgií a Lucemburkem. Bydlím s přítelkyní, Jessicou.

Co Vás ještě zajímá kromě rally?
Hodně sportuji. Rád se také svezu v motokáře a tak dále. Mám rád cokoliv s motorem.

 

Thiery během loňské Ypres předvedl velmi slušný výkon


Máte nějaký cíl, kterého byste v kariéře chtěl dosáhnout?
Jednoho dne bych se chtěl stát mistrem světa, ale nejsem si jistý, zda-li toho dosáhnu. Tento rok je pro mě velice zajímavý. Budu závodit v Intercontinental Rally Challenge, ale také v FIA Junior World Rally Championship, takže potřebuji dosáhnout nějakých solidních výsledků. V JWRC bych na konci roku měl být někde na špici, v IRC to letos bude spíše o sbírání zkušeností.

Cítíte se pod nějakým tlakem?
Momentálně ne. Možná až na konci roku, když budeme v dobré pozici, tak samozřejmě před posledním závodem bych byl pod tlakem.

Co víte o podnicích, které pojedete v rámci IRC?
Začínáme na Rally Islas Canaries a pak máme Sardinii a Ypres. To je na asfaltu. Ypres mám rád, jel jsem zde vloni poprvé s Peugeotem 207 Super 2000. Pak je Barumka, Sanremo a Skotsko.

Takže jediná rally, kterou znáte, je Ypres...
To je pravda. Na Ypres budeme moci zabojovat s ostatními o dobrý výsledek, protože vloni jsem neměl žádné zkušenosti a dojel jsem čtvrtý za Kopeckým, Meekem a Loixem, takže to nebylo nijak špatné. Tento rok můžeme vybojovat nejlepší výsledek.

Kdo je Váš rallyový vzor?
Sébastien Loeb. Má velmi oslnivou kariéru, když začínal od nuly a teď má na kontě několik světových titulů. Je opravdovou inspirací.

S jakým rallyovým autem byste chtěl jezdit nejvíce?
Teď nevím. Vždy, když měním auto, tak změním i názor, takže aktuálně je to můj Peugeot 207 S2000. Jednoho dne bych si chtěl zkusit WRCčko. Řídit WRC by pro mě byla opravdu čest.

 

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor s Thierrym Neuvillem nejen o kariéře a rally

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Meeke, Kris

Meeke je po testu před Rally Islas Canarias šťastný

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

  2. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud