Martin Prokop s Janem Tománkem se připravují na finskou bitvu

Tomáš Urban, 27. července 2011, 06:14 Google+

Nedělní odpoledne na předměstí finského města Jyvaskyla bylo idylické – mezi typickými pěstěnými skandinávskými domky se proháněla blonďatá dítka na kolech, obyvatelé si užívali na teráskách sluníčka nebo pečovali o již tak ultrazelené a ultraposekané trávníky, tu a tam proklusal joggující Fin či Finka. Jen osazenstvo jedné z vilek poněkud vybočovalo z místního koloritu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin

Prokop, Martin | foto: CFNT Média

Sdílejte článek

Nejen že skupina mladých mužů nebyla blonďatá a modrooká. Nejen, že spolu komunikovali jazykem, který místním určitě zněl jako hrozná hatmatilka. Ale hlavně středobodem jejich zájmu před garáží nebyl Saab nebo Volvo, ale rallyový speciál Ford Fiesta S2000 s českými „výsostnými znaky“ a jmenovkami Martin Prokop a Jan Tománek. Zkrátka a dobře – právě zde, stranou ruchu centra dalšího podniku Mistrovství světa v rally se usídlil Czech Ford National Team.

„Už několikátým rokem si pronajímáme raději celý dům místo ubytování v hotelu,“ říká manažer týmu Qurin Muller. „Máme tady veškeré pohodlí včetně nezbytné finské sauny, na báječné koupání k jednomu z mnoha jezer je to jen kousek, můžeme se tady všichni perfektně soustředit na závody aniž by na nás doléhal jakýkoli stres. A na spolužití pod jednou střechou jsme za ty měsíce, které strávíme každým rokem společně na cestách po světě,  už zvyklí. Nemluvě o tom, že mám všechny členy týmu, posádku nevyjímaje, pěkně pod kontrolou a můžu vyhlašovat večerku...,“ vypočítává výhody ubytování na rozhraní města a finské přírody.

Soustředit se totiž bude opravdu potřeba – Finská rally je jedním z jezdecky nejnáročnějších podniků mistrovství světa a neskandinávských vítězů v jakékoli kategorii nalezneme v její historii jako šafránu. S českou vlaječkou u jména jediného – Martina Prokopa. „Vítězství s dvoukolkou v roce 2009 znamenalo zároveň celkový titul v Juniorském mistrovství světa. O to bylo sladší,“ vzpomíná český jezdec. „Ale každý kvalitní výsledek ve Finsku má velkou váhu, protože je to rally, která potřebuje velké závodnické srdce. Pocitům z rychlostí, ve kterých se tady létá přes „slepé“ horizonty do následujících zatáček na nevyzpytatelné šotolině, se žádný jiný závod nevyrovná. Za chyby se v rally platí všude, ale ve finských lesích často obzvlášť draze,“ popisuje zdejší specifika.

Mezi piloty bojujícími o letošní titul v kategorii SWRC chybí na startu pouze katařan Al-Attiyah, všechny další hvězdy se ve čtvrtek v 17,16 pustí do boje s tratí, soupeři a časem. Největší očekávání se vkládají do továrního jezdce Škody Juho Hanninena, který je zároveň s jedenáctibodovým náskokem před Prokopem lídrem šampionátu. „Ne náhodou zde Juho v této kategorii v posledních dvou letech dvakrát zvítězil. Bezesporu je favoritem číslo jedna. Jako tovární jezdec je nesmírně vyježděný a na specifických místních tratích má rychlost v krvi. My se pokusíme zjistit, jak velkou míru rizika bychom museli podstoupit, abychom mu dokázali sekundovat. Pokud by snad dřevorubecká vložka hrozila přespříliš, budeme se snažit jet rychle a čekat na možnou chybu. Faktem zůstává, že zde již dva roky žádnou neudělal...,“ hovoří Martin Prokop o svých ambicích pro nadcházející víkend.

„Škoda jen technických problémů, které nás v Řecku srazily až na páté místo. Tam jsme naopak chtěli na Juha získat náskok, se kterým bychom mohli v závěru sezóny hospodařit,“ říká copilot Jan Tománek. Ten zvolil před finským dobrodružstvím netradiční formu přípravy – rybaření v norských fjordech. „Jasné jsou minimálně dva přínosy – zásoba ryb, kterou na zdejším grilu poctivě likvidujeme a fakt, že se mi po hodinách strávených na houpající se loďce žaludek i na tom nejbláznivějším horizontu ani nepohne.....“

To pilot Martin Prokop absolvoval přípravný start na Estonské Rally. „Je to krásný, výborně organizovaný závod, který svým charakterem Finsko hodně připomíná. Nejdeme pak úplně do neznáma, ale víme, co od auta čekat.“ Asi spíš na odreagování byl dobrodružný výlet s přáteli z Prahy do Paříže na Jawách 50 Pionýr s datem výroby 1966, který si na týmovém Facebooku našel spoustu fanoušků a proniknul i do oficiálního newsletteru továrního týmu Ford . „Kdepak odreagování, na Finsko to byla dokonalá mentální příprava. Pokud chcete na fichtlu někam dojet, tavíte ho pořád naplno. A tady to nebude jinak!,“ dodává český jezdec s úsměvem.

První RZ Finské Rally startuje ve čtvrtek v 16,16 českého času, rozhodnutí padne v sobotu večer.  

Vytisknout

Diskuze: Martin Prokop s Janem Tománkem se připravují na finskou bitvu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

rally bohemia

ROPRO Clio R3 Trophy ve druhé polovině

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud