Konec Citroënu v MS se blíží

Ondřej Krajča, 12. června 2013, 12:57 Google+

Mnoho spekulací se množí okolo odchodu nejúspěšnější značky mistrovství světa v rally za poslední roky. Stane se tak už letos?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen, Mikko

Hirvonen, Mikko | foto: www.presse.citroen.com

Sdílejte článek

Letošní rok v mistrovství světa v rally je pro celý Citroën průlomový. Po devíti titulech mistra světa totiž odchází Sebastien Loeb. A právě díky Loebovi dokázal Citroën získat osm titulů mistra světa mezi značkami a osm titulů mezi jezdci. Citroën tak má v letošním roce velmi zkušenou jezdeckou sestavu a tu tvoří Mikko Hirvonen a Dani Sordo. Ovšem oba piloti stále do týmu nepřinesli vítězství. Avšak Citroën už letos dvě vítězství získal a to opět díky Loebovi. Citroën v minulosti své úspěchy stavěl právě na Loebovi a poté taktéž na jeho jmenovci Ogierovi. Ovšem Ogiera si francouzi nechali utéct do Volkswagenu a nastala dlouhoočekávaná situace. Citroën už bez Loeba nedokáže vítězit a pomalu ale jistě se zaměřuje na jiný automobilový šampionát.

"Je hezké vidět, že DS3 WRC je schopen vyhrávat. Bohužel to vypadá, že ne s kýmkoliv za volantem," nastiňuje aktuální problematiku technický ředitel Xavier-Mastelan Pinon. Celý tým je v momentálně rád za jakékoliv umístění na stupních vítězů a na toto samozřejmě zaměstnanci ze země galského kohouta nejsou zvyklí. Jak už bylo řečeno, tak Citroën se zaměřuje na jinou motoristickou disciplínu a to jsou okruhy. Jedná se především o šampionát WTCC (mistrovství světa cestovních vozů.

"V současné době se plně soustřeďujeme na projekt ve WTCC. Pokud tam odjedeme, bude to dobré. Pokud ne, tak uvidíme, co bude dál. Momentálně ale nepracujeme na žádném novém speciálu WRC," dodává Pinon. O případném odchodu svého největšího rivala ví i Volkswagen. Tato situace však není pro VW přiliš dobrá a se svými rivaly z Francie chtějí i nadále bojovat a jsou ochotni udělat i ústupky v technických předpisech. Zástupci z Citroënu a VW se už sešli a jednalo se hlavně o prodloužení životnosti aktuálních modelů vozů WRC a rovněž o větším počtu tzv. "žolíků" pro rok 2014 (jedná se o technické modifikace u vozů). To by mohlo mít pozitivní vliv jak pro Citroën tak pro M-Sport.

A jak přistupuje k aktuální situací samotný šéf Yves Matton? Ten uklidňuje rozvířené vody a dává možnost i angažmá ve dvou šampionátech zároveň, což však příliš reálné není. "Máme globální koncept. Můžeme jet WTCC zároveň s rally. V rally nemusíme jet s pěti vozy, ale třeba jen s dvěmi."

Vytisknout

Diskuze: Konec Citroënu v MS se blíží

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

rally bohemia

Freddy Loix na Ypres s tovární Fabií S2000

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud