FIA chce změnit kvalifikaci, snaží se přibrzdit Ogiera?

iM2, 17. srpna 2013, 17:42 Google+

Série vítězství jezdce z Francie znamenala už v minulých letech výrazný pokles napětí ve WRC. Jenže po odchodu Sébastiena Loeba se ihned chopil šance jeho krajan Sébastien Ogier a pokračuje v roli 'dominátora' světového šampionátu. FIA teď reaguje.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien

Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Nadvláda jediného jezdce není pro daný sport dobrá. Ve Formuli 1 jsme zažili tuto situaci v éře Michaela Schumachera, ve WRC zase v posledních devíti sezonách, kdy vládl Sébastien Loeb. Ještě ani Loeb kompletně z rallysportu neodešel a jeho krajan, Sébastien Ogier, se dostává do stejné pozice jako měl starší ze Sébastienů - vládne soutěžím MS. 

Představitelé jsou pochopitelně znepokojeni a zvažují kroky, jak jezdce VW přibrzdit. Jednou z možností by bylo otáčet startovní pořadí. Místo toho, aby si nejrychlejší jezdec na šotolinových soutěžích užíval vyčištěné tratě od jezdců, kteří startují před ním, musel by vedoucí jezdec (letos většinou Ogier) startovat jako úplně první a čistit trať. To by jej stálo čas a konkurence by se na něj mohla opět dotáhnout.

Jenže podobná situace už tu byla a není to tak dávno, vzpomínáte? Tehdy se na konci každé etapy řešila jen jediná otázka: 'O kolik zpomalit, abych druhý den nemusel startovat jako první?'

Taktizování dosáhlo vrcholu za éry Loeba

Také FIA si momentálně neví rady s tím, která varianta je lepší: "Z mého pohledu je ale momentální situace taková, jako bychom dávali nejrychlejším jezdcům dárek." Cituje šéfa rally ve FIA, Jarmo Mahonena, Autosport. Taktizování na konci etapy by se dalo zabránit udělováním bonusových bodů na konci etapy: "Budeme o tom prvně muset hodně hovořit, než se rozhodneme k nějaké změně."

Ogier už se k celé situaci také vyjádřil: "Nevím, co je na současném formátu špatného. Do kvalifikace vyrážím jako první, takže mám menší nevýhodu v podobě špinavé tratě."

Vytisknout

Diskuze: FIA chce změnit kvalifikaci, snaží se přibrzdit Ogiera?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Sordo, Dani	 - Del Barrio, Carlos

Dani Sordo: Přijde konečně vytoužené vítězství?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud